Quantcast
Channel: Chalmeristbloggen » Karriär
Viewing all 172 articles
Browse latest View live

Chalmersmedaljen 2014 till Dorothy Leo och Bo Hedfors

$
0
0

Dorothy Leo och Bo Hedfors får Chalmersmedaljen 2014 för sina insatser för att främja högskolans utveckling och verksamhet.
”Med en kombination av energi, värdefull internationell erfarenhet och omsorg om Chalmers studenter har de på ett personligt och omsorgsfullt sätt bidragit till både studenternas utveckling och ett mer attraktivt Chalmers”, skriver högskolestyrelsen i sin motivering.

Dorothy Leo är bosatt i London och är sedan januari 2012 Director of Executive Management for the SKF Group. Där ansvarar hon för den strategiska utvecklingen av SKF:s ledarskapsprogram. Dessförinnan var hon bland annat Director Talent Management med ansvar för att utveckla deras framtida ledare i olika globala program. 1991-1995 arbetade hon som konsult för ODI (Organizational Dynamics, Inc.) och dessförinnan med andra uppdrag inom olika kundrelaterade positioner.

Dorothy Leo är involverad på alla nivåer i Unitech – ett samarbetsprogram mellan nio framstående tekniska universitet från nio länder i Europa och drygt 20 större företag – med smittsam energi och långt över det som förväntas. Sedan mer än tio år har Dorothy Leo varit företagsrepresentant i ledningen för Unitech och har sedan 2011 ett ännu mer aktivt uppdrag som kassör. I denna position har hon en strategisk roll för Unitechs framtida utveckling. Hon är av den fasta övertygelsen att Unitech är ett koncept som både företag, studenter och universitet har stor fördel av. Dorothy Leo framhåller även vikten av Unitech inom sitt eget företag där hon är ett nav för många av de decentraliserade aktiviteter SKF driver inom ramen för Unitech. Hon ser Unitech som en naturlig del av SKF:s Corporate Social Responsibility och Employer Branding.

På det personliga planet engagerar hon sig för studenterna och ger individuell support på varje Unitech-event. Hon ser individerna i den situation de befinner sig just där och då, och är alltid beredd att vara en klok mentor. Dorothy Leo är också med vid många tillfällen då studenter ska väljas ut, utifrån största möjliga nytta för alla ingående parter. I den rollen har hon delat med sig av sin långa, internationella HR-erfarenhet till universitetsvärlden om hur studenterna bäst förbereds för framtida anställningar i Sverige och i andra länder.
Dorothy Leo är ett föredöme och hon visar hur samverkan mellan näringsliv och universitet kan fungera när det är som bäst. Som person har hon bidragit till att ge många studenter en flygande start i en global värld.

Chalmeristen Bo Hedfors (E68) var bland annat med och startade U.S. Friends of Chalmers år 2002. Han har haft många ledande befattningar inom telekommunikation, bland annat i Sverige, Holland, Danmark och USA, där han var vice vd på Motorola i Chicago. På svenska Ericsson var han verksam i 30 år. Mellan 2002 och 2009 drev han sitt eget företag Hedfone Consulting. Han har också fungerat som affärsängel där han återigen visat att Chalmers står honom nära genom att gå in i företag i Chalmers innovationssfär med både resurser och kunnande. I dag är Bo Hedfors bosatt i La Jolla, Kalifornien, och i Stockholm.

Bo Hedfors har också varit ledamot i Rådgivande kommittén (RÅK) på Chalmers sedan dess start och bidragit med kontakter och kunskaper om internationella arenor och om USA men också till värdefulla kontakter i telekommunikationsbranschen där han varit aktiv under hela sin karriär. Liksom flera andra ledamöter i RÅK har Bo Hedfors varit en stor välgörare och donator till Chalmers, med stort intresse för Chalmers forskning och innovationssystem. Ett lika stort intresse har han visat för studenterna och utbildningens utveckling. Bo Hedfors har varit den enskilt största donatorn till U.S. Friends of Chalmers och till de studentstipendier som bär stiftelsens namn.

U.S. Friends of Chalmers är en organisation vars huvudsyfte är att öka kunskapen om Chalmers i USA och i detta stödja forskning, utveckling och samarbete mellan länderana genom att bedriva fundraising för olika ändamål. Detta gör man genom att förmedla möjligheterna rörande amerikanska donationer till Chalmers. Som föreningens ordförande har Hedfors främjat och stöttat volontärarbetet för Chalmers i USA. Bo Hedfors har också stöttat och stärkt det program för internship som Chalmers har i USA för teknologer och nyutexaminerade alumner. Här får studenterna möjlighet att studera och jobba på företag i USA under en period. Programmet har varit mycket utvecklande för såväl de utresande personerna som för Chalmers. U.S. Friends of Chalmers har nyligen också lanserat ett nytt stipendium för amerikanska medborgare som vill ta en masterexamen på Chalmers.

Fakta om Chalmersmedaljen >>>
Chalmersmedaljen instiftades år 1948 till 200-årsminnet av William Chalmers födelse. Medaljen tillägnas den, vilken genom intresse och värdefull insats främjat högskolans verksamhet och utveckling. Medaljörerna skall alltså ha gjort något utöver det vanliga för Chalmers.
Chalmersmedaljörerna utses av Chalmers högskolestyrelse på förslag av rektor. Medaljen delas ut vid den årliga promotionen, som i år äger rum den 10 maj.
Tidigare års chalmersmedaljörer >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/akademiska-hogtider/promotion/chalmersmedaljen/Sidor/default.aspx

Mer information om U.S. Friends of Chalmers >>>
usfriendsofchalmers.org

Mer information om Unitech International >>>
sv.wikipedia.org/wiki/UNITECH_International

Läs en längre intervju med Bo Hedfors – Chalmers man i USA >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2012/02/14/bo-hedfors-ar-chalmers-man-i-usa

Sammanställning: Michael Nystås
Foto Bo Hedfors: Jan-Olof Yxell
Foto Dorothy Leo: Privat


Postat i:Friends of Chalmers, Fundraising, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, U.S. Friends of Chalmers

Kom med idéer för framtidens kollektivtrafik

$
0
0


Årets omgång av Resenärskampen drog igång förra veckan.
Tävlingen efterlyser lösningar och innovationer som ska få fler att resa kollektivt, och arrangeras av Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Västtrafik, Västra Götalandsregionens kollektivtrafiknämnd, Brewhouse och innovationsföretaget IMCG.
Har du idéer som utvecklar kollektivtrafiken?? I Resenärskampen tävlar du med dina bästa lösningar som får fler att vilja åka kollektivt. Framtidens kollektivtrafik skapar du. Nu.
Utveckla allt från nya produkter och tjänster till smarta informationskanaler och nyskapande upplevelser.
– Titta på Styr&Ställs uthyrningscyklar, en enkel och smart idé som har blivit en stor succé. Som initiativtagare till tävlingen ska det bli intressant att få se vad resenärerna själva vill se som nästa steg, säger Anna Dubois, ledare för styrkeområde Transport på Chalmers, i en intervju på Västra Götalandsregionens webbplats.
Tävlingen är öppen fram till den 23 april.

Mer information >>>
www.resenarskampen.se


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Dags att söka Energiförbättring Västs stipendium

$
0
0


V-teknolog i trean eller fyran? Eller masterstudent inom energi  och miljö? Brinner du för solenergi?
Då kan du söka Energiförbättring Västs stipendium på 20 000 kronor senast den 21 mars 2014.
Stipendiet bygger på en donation från chalmeristen Johan Ahlgren (V83), som grundade Mölnlyckeföretaget Energiförbättring Väst AB 1991.
– Vi valde att ta fram det här stipendiet i samarbete med Chalmers för att kunna bidra till ett energisnålt byggande med bibehållen inomhuskomfort för de boende. Stipendiet är också ett personligt tack för Chalmers betydelse för min egen karriär och utveckling, och därmed även för mitt företag och vår personal. Chalmers har skapat en ytterst viktig plattform i mitt liv, säger Johan Ahlgren.

Cajsa Lindström tog emot det första energistipendiet när det utlystes 2012:
– Att få ett sådant här stipendium är jätteroligt. Eftersom jag fick stipendiet utifrån mitt intresse för energieffektivisering känns det extra roligt. Det ger en verkligen en knuff att fortsätta mot sina mål och förhoppningar, sa hon i samband med prisutdelningen som ägde rum på Restaurang Kometen i Göteborg.

På bilden längst upp gratuleras Cajsa till stipendiet av donatorn Johan Ahlgren. I årets kommande första nummer av Chalmers magasin finns en stor intervju med Johan Ahlgren, där han berättar mer om sina bevekelsegrunder.

Förra året gick stipendiet till V-teknologen och chalmeristen Jonas Lundgren.

Årets stipendium är öppet för ansökningar fram till och med den 21 mars 2014.

Text: Michael Nystås
Foto: Energiförbättring Väst AB

Läs mer om Cajsa Lindström >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2012/06/20/cajsa-lindstrom-far-helt-nytt-energistipendium

Läs mer om Jonas Lundgren >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2013/08/23/jonas-lundgren-far-energiforbattrings-stipendium

Läs mer om Energistipendiet och hur du ansöker >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/chalmers-vanner/stipendier/Sidor/Energistipendiet-Energif%C3%B6rb%C3%A4ttring-V%C3%A4st-AB.aspx

Läs mer om Energiförbättring Väst AB >>>
www.efvab.se

Läs mer om fundraising på Chalmers och hur du kan bidra >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/fundraising


Postat i:Chalmers Vänner, Fundraising, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Stipendier

Intize söker verksamhetsgrupp för nästa läsår

$
0
0


Passa på att få ett bra mellanstudierna-uppdrag och en fantastisk chans till nyttig arbetslivserfarenhet.
Nu söker mattementorerna i studentföreningen Intize på Chalmers nya engagerade personer till verksamhetsgruppen för läsåret 2014/2015.
Du kan jobba som verksamhetsansvarig, adept- och mentorsansvarig, kurs- och utvecklingsansvarig eller kommunikatör & fundraiser.
Alla intresserade är välkomna på rekryteringsfika den 19 mars, se mer information nedan.

Så här skriver Intize själva på sin webbplats:
”Vill du driva och utveckla en ung och studentdriven förening? Vill du vara med och bidra till ett ökat intresse för matematik? Gillar du frihet i arbetet och är kreativ?
Intize söker verksamhetsgrupp för 2014/2015
- verksamhetsansvarig (sista ansökningsdag 28/3
- adept- och mentorsansvarig (11/4)
- kurs- och utvecklingsansvarig (11/4)
- kommunikatör & fundraiser (11/4)

Text: Michael Nystås
Foto: Intize

Mer information:
www.intize.org/jobba-hos-oss

Välkommen på rekryteringsfika >>>
När? Onsdagen 19 mars kl. 17-19
Var? Matematiska vetenskaper, våning 2, Skeppsgränd 2, campus Johanneberg, Chalmers


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Smarta textilier och sport i fokus på minikonferens

$
0
0


Chalmers satsning på sportteknologi fortsätter – nu med fokus på smarta textilier.

Den 27 mars bjuds forskare, företagare, idrottare och intresserad allmänhet in till en minikonferens på temat.
Kom och träffa bland andra flerfaldige svenske triathlonmästaren Ted Ås och lyssna till spännande föredrag om den senaste forskningen på området.

Smarta textilier öppnar upp en delvis ny värld för både motionärer och elitidrottare. Funktionell design gör sportkläder allt mer specialiserade för olika idrotter, till exempel genom att hjälpa till att reglera kroppstemperatur och ge muskelstöd. Flera av de sensorer som vi i allt högre utsträckning använder oss av för att mäta prestation integreras nu i kläderna, vilket ger nya spännande möjligheter.
Den 27 mars med start klockan 15.30 möts idrottare, tränare, forskare, producenter och leverantörer på Chalmers. Några frågor som kommer att diskuteras: Vilka önskemål finns från idrottens sida vad gäller framtidens sportkläder? Hur ser trenderna ut på marknaden? Vilka nya samarbeten kan uppstå ur dessa möten?

Miniutställning
I anslutning till föreläsningssalen anordnas även en miniutställning, där företag ges möjlighet att demonstrera sina senaste produkter. Viss försäljning kan förekomma. Konferensen är ett samarrangemang med Idrottshögskolan, Smart Textiles vid Textilhögskolan i Borås och Västsvenska Idrottsförbundet.
Bland talarna finns Riksidrottsförbundets idrottschef Peter Mattsson, Mikael Norman, utbildningsansvarig på Friidrottsförbundet, samt Ted Ås, flerfaldig svensk mästare i triathlon.

Omfattande satsning
Konferensen är ett led i Chalmers omfattande satsning på sportteknologi – där forskare och studenter dragit igång ett antal projekt för att tillämpa ingenjörskunskaper för att utveckla svensk idrott inom ett antal sporter: hästport, simning, segling, friidrott samt innebandy.
Tillsammans med förbundsledning, tränare, aktiva och företag har forskarna identifierat de problem/frågeställningar som finns inom de olika idrotterna och initiera projekt.

Några aktuella exempel på tillämpningar:

  • Friidrott: en speciell lyftanordning på Friidrottens Hus ska hjälpa höjdhopparen Ebba Jungmark att komma igång med uppbyggnadsträning efter en skada.
  • Hästsport: så kallade ”smarta tyglar” tas fram för att underlätta kommunikationen mellan häst och ryttare.
  • Simning: höghastighetskameror ska detaljstudera simmarna under de första metrarna i jakten på den perfekta starten. Projektet är ett samarbete med företaget Qualisys.
  • Segling: i den avancerade skeppsrännan på Chalmers genomförs unika testförsök med seglingens OS-klasser.

Minikonferensen den 27 mars är ett ypperligt tillfälle att träffa många av nyckelpersonerna i de olika projekten.

Sport och smarta textilier
Tid:
27/3, 15.30 – 20.30
Plats: Palmstedtsalen, Chalmers kårhus
Läs mer: http://www.sportteknologi.se

Text: Per Thorén och Michael Nystås
Foto: Mikaela Watsfeldt, CFFC.se


Postat i:Föreläsningar, Forskning från Chalmers, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Ny omgång av The Reflecting Engineer

$
0
0


Jan Jörnmark var först ut när lunchföreläsningsserien The Reflecting Engineer sparkade igång den 25 mars.

Den välkände professorn och författaren talade om den globala utvecklingen av tättbefolkade städer.

Chalmers Students for Sustainability (CSS) arrangerar återigen The Reflecting Engineer (TRE), en föreläsningsserie där studenter får möjlighet att diskutera och reflektera över frågor berörande teknologi, hållbarhet och etik.
CSS är en ideell organisation under Chalmers Studentkår med syfte att förespråka utbildning, samarbete och handling för en hållbar utveckling.

TRE är en högprofilerad föreläsningsserie, som sedan fyra år tillbaka varit ett årligt inslag på flera universitet i Sverige. Föreläsningarna hålls på engelska på Chalmers campus och inkluderar en 40 minuters presentation följt av en 20 minuters diskussion. Föreläsningarna brukar ha över 100 åhörare och CSS bjuder på gratis lunch till de 100 första.

Visionen med TRE är att ge studenter en chans att reflektera över problem som berör teknologi, hållbarhet och etik. Arrangemangen ska verka för att ge en bredare kunskap genom att visa framgångsrika exempel på hur hållbarhet integrerats i företag.

Foto: Jan-Olof Yxell

Här är vårens program:
25/3, 12.00-13.00, sal HC1, Hörsalsvägen
Jan Jörnmark: Global evolution of dense cities

2/4, 12.00-13.00, sal HA1
Håkan P Johansson, ABB: Infrastructure charging for electric vehicles/SMART grid

11/4, 12.00-13.00, sal HA1
Agneta Hammer, Stadsbyggnadskontoret: Transport habits

6/5, 12.00-13.00, sal HA1
Per Lanevik, Founder of SunFleet: Car sharing – The mobility solution for the future city?

9/5, 12.00-13.00, sal HA1
Emma Peterson, Terra Institute: Circular economy

13/5, 12.00-13.00, HA1
Alice Marshall, AddGender: Reflecting on gender equality in engineering (Skype lecture)

16/5, 12.00-13.00, sal HC1
Tomas Halberstad, Phonebloks: Moral responsibility of engineers

21/5, 12.00-13.00, sal HA1
Ulrica Gustafsson & Björn Malbert, Mistra Urban Futures: Mistra Urban Futures today – Challenges for making disciplines

Statkraft och ABB är sponsorer för föreläsningsserien.

Läs mer och registrera dig på Facebook >>>
www.facebook.com/thereflectingengineer

Läs mer om Chalmers Students for Sustainability >>>
css.chs.chalmers.se

 


Postat i:Föreläsningar, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Per Olof Arnäs gästbloggar om 14-åriga Josefines spännande dag på Chalmers

$
0
0


Häromdagen fick jag ett mejl:
Hej! Förlåt om jag stör men jag tänkte bara på det om Chalmers, om det finns någon möjlighet att bara kika in. Jag skulle tycka att det skulle vara otroligt kul att möjligtvis lära mer, jag älskar verkligen tekniska lösningar, no, ma m.m. Förstår verkligen om det inte är möjligt men tack på förhand ändå :) // Josefine

Mejlet var först skickat till Universeum från 14-åriga Josefine Öhman Tengqvist som går i klass 7B på Nygårdskolan i Billdal. I höstas deltog hon tillsammans med sin klass i den stora tävlingen Framtida transporter som arrangerades just på Universeum. Jag satt med i tävlingsjuryn och fick därför mejlet vidarebefordrat till mig.
Det är inte varje dag man får ett sådant mejl…

Ett av våra huvudsyften med vårt engagemang i tävlingar av denna typ är just att få högstadieelever intresserade av teknik och naturvetenskap. Att en av dessa elever självmant hör av sig och ber att få komma hit är ett kvitto på att vi har nått fram med vårt budskap.

Vårt svar till Josefine var naturligtvis att hon var hjärtligt välkommen på ett besök, och den 20 mars fick hon en heldagstur på sitt, förhoppningsvis, framtida lärosäte.

På förmiddagen deltog Josefine på seminarier på Chalmersdagen (informationsträff för gymnasieelever som hölls samma dag) och fick höra mer om de utbildningar hon redan funderar på. Efter en god lunch i Mc2:s café Canyon tillsammans med läraren och forskaren Per Lundgren blev det ett besök i Chalmers renrum. Senare fick hon träffa Petter Isaksson från Chalmers centrala rekryteringsgrupp (CRG) som berättade om studentlivet och skillnaderna mot grundskola/gymnasium.

Efter detta träffades vi på eftermiddagen för att sammanfatta hennes intryck.

Du var ju med på tävlingen Framtida transporter på Universeum där din klass också fick Chalmers hederspris. Vad tyckte du om tävlingen?
– Det var jättekul att få lära sig hur man kan påverka miljön. Vår modell var en båt byggd av grafen, som inte använder fossila bränslen. Den kan ta sig fram överallt och den är självförsörjande på energi. Den blir också billigare eftersom den drar mindre bränsle. Den är också en isbrytare så den kan gå där andra båtar inte kan, till exempel i Norra ishavet, säger Josefine.

Deras prisbelönta modell kommer för övrigt att ställas ut på Fysikaliska leksaker under våren.

Hur kom det sig att du hörde av dig till oss?
– Jag tycker det är väldigt roligt med skolan och jag ville veta mer. Min farfar var professor i kemi, och han hjälpte bland annat till att framställa de första tetra-pak. Jag tycker väldigt mycket om matte och har fått en extra mattebok om algebra i skolan. Jag tycker det är bra att bli utmanad så att jag inte går sysslolös. Algebra är kul, men det är svårt med många variabler.

Du har fått se flera delar av Chalmers idag, vad har varit roligast?
– Renrummet var väldigt kul. Att få lära sig vad de gör där. Det var också kul att få prata med studenterna på Teknisk matematik och Fysik. Att få veta hur de pluggar. Det var också väldigt intressant att få veta att det finns så många val som man kan göra och att man kan plugga utomlands. Jag visste inte heller att det fanns en utbildning där man får starta företag. Den verkar också väldigt kul.

Till sist, vilken linje ska du söka när det blir dags?
– Överst på listan står Teknisk fysik, sedan Industriell ekonomi. Fast Teknisk matematik och Kemi verkar också kul. Det kan bli svårt att välja, säger Josefine.

Dagen efter besöket kom ytterligare ett mejl:
Jag vet absolut vilket universitet jag ska välja, i framtiden!!!

Personligen tror jag att det kommer att gå hur bra som helst för Josefine – även om hon inte väljer Industriell ekonomi…

Per Olof Arnäs
Institutionen för teknikens ekonomi och organisation

Läs mer om tävlingen Framtida transporter >>>
Högstadieelever har svaren på framtidens transportfrågor
chalmeristbloggen.wordpress.com/2014/02/13/hogstadieelever-har-svaren-pa-framtidens-transportfragor

Kreativa högstadieelever löser framtidens transporter
chalmeristbloggen.wordpress.com/2013/01/31/kreativa-hogstadieelever-loser-framtidens-transporter

Högstadieelever designar framtidens transporter
chalmeristbloggen.wordpress.com/2012/12/04/hogstadieelever-designar-framtidens-transporter

Foto (bilden längst upp): Torgil Störner
Foto från Teknikens ekonomi och organisation: Per Olof Arnäs


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Percy Barnevik möter chalmerister och GU-studenter

$
0
0


Industrimannen, entreprenören och filantropen Percy Barnevik gästar Konserthuset i Göteborg den 6 maj.

Där ska han berätta för studenter vid både Handelshögskolan och Chalmers om sin mångåriga karriär och gärning under rubriken ”Från styrelserum till slum”.
Föreläsningen är gratis och alla som kommer får med sig ett signerat exemplar av Percy Barneviks senaste bok, ”Ledarskap – 200 råd” (Sanoma Utbildning), hem.

Help yourself. Om det är något som genomsyrar Percy Barneviks karriär, så är det den uppmaningen.Han var under nästan två decennier en ledande figur i europeiskt näringsliv, bland annat som koncernchef för ABB och ordförande i bolag som Investor och Skanska. De senaste 13 åren har han varit ordförande i välgörenhetsstiftelsen Hand in Hand International, en organisation som arbetar för att hjälpa världens fattiga med entreprenörskap och företagande.

2011 utkom Barnevik med den uppmärksammade självbiografin ”Jag vill förändra världen” (Albert Bonniers Förlag).

Den 6 maj kommer Percy Barnevik till Konserthuset i Göteborg för att berätta för studenter på både Chalmers och Handelshögskolan om sin karriär och gärning.
Föreläsningen kommer att fokusera på valet av industrin som karriärsväg, på starkt ledarskap i föränderliga tider, och på modernt företagande med socialt ansvar.

I samband med föreläsningen finns tid för frågor.

Percy Barneviks besök är ett samarbete mellan Chalmers, Chalmers Studentkår, Handelshögskolan och Handelshögskolan i Göteborg Studentkår (HHGS).

Textbearbetning: Michael Nystås
Foto: Johanna Hanno, johanna@hanno.se

Percy Barnevik: Från styrelserum till slum
Tid och plats: Konserthuset 6 maj kl 15.00-16.30
Anmälan via www.handels.gu.se/event

Läs mer om boken ”Ledarskap – 200 råd” >>>
www.sanomautbildning.se/Laromedel/Universitet–hogskola/Ledarskap/Ledarskap—200-rad

Läs mer om boken ”Jag vill förändra världen” >>>
www.albertbonniersforlag.se/Bocker/Memoarer-och-biografier/J/Jag-vill-forandra-varlden



Postat i:Föreläsningar, Karriär, Näringsliv

Ökande intresse för Chalmersdagen

$
0
0


Fler besökare än förra året och köer till seminarierna.
Projektledaren Bodil Obrelius Hallberg summerar en mycket lyckad upplaga av Chalmersdagen.
– De första var på plats redan innan vi hunnit öppna, berättar hon.
Chalmersdagen i kårhuset på campus Johanneberg är årets i särklass största marknadsföringsinsats för högskolans grundutbildningsprogram. Montrarna är fulla med programkataloger, påsar och pennor, och bemannade av studenter, studievägledare och en och annan programansvarig – taggade med svar när ungdomarna kom laddade med frågor.
Hela dagen gick det även att lyssna på presentationer och föreläsningar om Chalmers stora utbildningsutbud.
- Seminarierna var oerhört välbesökta. Vi har nästan vuxit ur lokalerna, det är svårt att få plats med alla som vill, säger Bodil Obrelius Hallberg.

Chalmerister berättade

I Motionshallen berättade Stina Månsson, Johan Rebnér, Armin Azhirnian och Lina Olsson om livet som chalmerist. I Scaniasalen talade Josefine Edstrand och industridoktoranden Gustav Sandin om sina karriärval. Josefine har pluggat Affärsutvecklling och entreprenörskap och tog sin examen 2010. Hon arbetar nu på byggjätten Peab.
Gustav är civilingenjör i teknisk fysik med examen från 2009. Han är nu verksam som industridoktorand på institutionen för kemi- och bioteknik och delar sin tid mellan Chalmers och forskningsinstitutet SP i Borås.
Även de tre rundvandringarna på campus var mycket populära. Där ingick besök i en äkta studentlägenhet och besök på teknisk design-studenternas årliga utställning.

Fler besökare än 2013
Bodil Obrelius Hallberg bedömer att Chalmersdagen i år lockade omkring 1 500 besökare, en ökning med några hundra jämfört med förra året. Några regelrätta mätningar görs inte, utan siffrorna är en uppskattning utifrån antalet utdelade program, trängsel på seminarierna och inlämnade utvärderingar.
– Det skulle aldrig gå att mäta antalet besökare på något bra sätt. Kårhuset har tre olika entréer och vi kan aldrig skilja mässbesökare från vanliga chalmerister, förklarar Bodil Obrelius Hallberg.

Busslaster med ungdomar
Många långväga besökare noterades – från orter som Rönneshyttan, Alvesta och Moheda. Busslaster med ungdomar kom bland annat från Småland. Bodil Obrelius Hallberg konstaterar också att omdömena i utvärderingsenkäterna är genomgående positiva.
– Jag är jättenöjd. Allt flöt på bra och både besökare och monterpersonal verkade väldigt nöjda. Vi hade inte förväntat oss någon ökning av antalet besökare eftersom ungdomskullarna minskar överlag sett, säger hon.

Text: Michael Nystås
Foto: Torgil Störner

Läs tidigare artikel om Chalmersdagen >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Dags-for-arets-storsta-besoksdag.aspx

Läs mer om Gustav Sandin >>>
www.chalmers.se/chem/SV/amnesomraden/kemisk-miljovetenskap/personal/gustav-sandin

chalmersdagen_2014i chalmersdagen_2014h chalmersdagen_2014g chalmersdagen_2014f chalmersdagen_2014e chalmersdagen_2014d chalmersdagen_2014c chalmersdagen_2014b


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Dags för regionfinal i Teknikåttan

$
0
0


Teknikåttan är en tävling i naturvetenskap och teknik för åttondeklassare i hela Sverige.

Den 10 april är det dags för regionfinal väst på Chalmers i Göteborg. Sex klasser har tagit sig vidare till finalen.
Just nu jobbar de febrilt med en hemuppgift som ska redovisas på plats.
Årets klassuppgift, Tillståndstrekamp, går ut på att bygga tre olika transportmedel anpassade till tre av materians aggregationstillstånd: en bil som går på fast underlag, en båt som flyter på vätska (vatten) och ett flygplan som flyger genom gas (luft). Samtliga tre transportmedel ska drivas med gummiband. Inga motorer eller liknande får finnas i fordonet.

Väl på Chalmers ska lagen dessutom – i bästa ”Vi i femman-anda” – svara på frågor och lösa kluriga konstruktionsuppgifter. De tävlar om ära, prispengar och en vandringspokal.

Vinnaren försvarar region väst i riksfinalen i Karlstad den 22 maj.

Årets deltagare i regionfinalen:
Torpskolan 8D
Rydsbergsskolan 8B
Kullaviks Montessoriskolan 8
Victoriaskolan 8A
Ahlafors Fria Skola 8:2
Kvarnbyskolan 8A

Domare i regionfinalen är Åke Fäldt, biträdande professor, Karin Ekman, lärare, och Per-Anders Träff, tekn lic. Konferenciär är marinbiologen och filmaren Jonas Stenström.

Underhåller med teknikshow
Vicerektor Maria Knutson Wedel inleder dagens batalj med att hälsa alla ungdomarna välkomna till Chalmers. Under dagen underhåller även chalmersprofessorn P-O Nilsson och hans trogne vapendragare Kjell Sedig med en fartfylld teknikshow.

Samarbete mellan elva lärosäten
Tekniktävlingen Teknikåttan är ett samarbete mellan elva lärosäten i hela landet: Chalmers, Högskolan Dalarna, Högskolan Väst, Karlstads universitet, Kungliga Tekniska högskolan, Linköpings universitet, Linnéuniversitetet, Lunds Tekniska Högskola, Mälardalens högskola, Umeå universitet och Uppsala universitet. Den genomfördes för första gången i Linköping 1993.

Textbearbetning: Michael Nystås
Foto från 2013 års regionfinal: Jan-Olof Yxell

Teknikåttans regionfinal väst, 10 april 2014
Plats: Ljusgården (klassuppgiften), VR-salen (semifinal och final) samt VG-salen (teknikshowen) i A-huset (Arkitektur), Sven Hultins gata 6, Chalmers tekniska högskola, Göteborg
Start: kl 9.30 med redovisning av klassuppgiften
Final: kl 13.15

Priser: Förstapris 7 500 kronor, andrapris 5 000 kronor, tredjepris och fjärdepris 2 500 kronor. Dessutom delas ett antal tröstpriser och designpris ut.

Mer information:
Barbara Lindgren, Kommunikation och marknad, 031-772 2519, barbara.lindgren@chalmers.se

Läs mer om Teknikåttan >>>
www.teknikattan.se


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Leo and Hedfors win Chalmers medal 2014

$
0
0

Dorothy Leo and Bo Hedfors are awarded the Chalmers medal 2014 for their efforts in promoting the university’s development and operations.
“With a combination of energy, valuable international experience and working in the interests of Chalmers students, they have, in their personal and considerate manner, contributed to both student development and a more attractive Chalmers”, the university board wrote in their motivation.

Bo Hedfors

Chalmers alumnus Bo Hedfors (E68) was one of the founders of U.S. Friends of Chalmers in 2002. He has occupied many management positions within telecommunications, including in Sweden, Holland and Denmark and as deputy managing director at Motorola, Chicago, USA. He worked for Ericsson in Sweden for 30 years and ran his own company, Hedfone Consulting, from 2002 until 2009. He has also functioned as a business angel and once again has demonstrated his affinity with Chalmers by investing both resources and expertise within Chalmers sphere of innovation. Bo Hedfors now lives in La Jolla, California and in Stockholm.

Member of RÅK
Bo Hedfors has been a member of the RÅK advisory committee at Chalmers since start up and contributed with contacts and expertise in connection with international arenas and USA. Moreover, he has provided useful contacts with the telecommunications sector, in which he has been active throughout his career.
As have many other RÅK members, Bo Hedfors has been a champion benefactor and donator to Chalmers, displaying great interest in Chalmers research and innovation systems. He has displayed equal interest in students and in education development. Bo Hedfors has been the largest donator to U.S. Friends of Chalmers and to the student scholarships that bear the foundation name.

Increasing knowledge about Chalmers in the USA
U.S. Friends of Chalmers is an organisation for the main purpose of increasing knowledge about Chalmers in the USA, and by this means supporting research, development and collaboration between these countries in organising fundraising for various purposes. This is achieved by informing Chalmers of possible American donations. As chairperson of the association, Bo Hedfors has promoted and supported voluntary work for Chalmers in USA. Bo Hedfors has also supported and reinforced the internship program Chalmers has in USA for technology students and freshly qualified alumni. Here, students are given the opportunity to study and work for US companies for a period of time. The program has been highly beneficial in development terms for both interns and Chalmers. U.S. Friends of Chalmers have recently launched a new scholarship for American citizens interested in taking a master’s degree at Chalmers.

Dorothy Leo
Dorothy Leo lives in London and been Director of executive Management for the SKF Group since 2012. She is in now charge of SKF management development program and previously, as Director Talent Management, responsible for developing future executives in various global programs. From 1991-1995 she was a consultant for ODI (Organizational Dynamics, Inc.) and before that worked with various projects within different client-related positions.

Infectious energy
Dorothy Leo is involved at all levels in Unitech – a collaboration program between nine prominent universities of technology from nine European countries and more than 20 major companies. Here, as usual, she applies her infectious energy and performs far beyond expectations. Dorothy Leo has been company representative for Unitech management for more than a decade and since 2011 has occupied a still more demanding position as treasurer. This places her in a strategic role for the development of Unitech’s future. She is convinced that Unitech is a concept that provides major advantages for companies, students and universities. Dorothy Leo is prone to promote the importance of Unitech within her own company, where she acts as a hub for many of the decentralised activities SKF operates within the Unitech framework. She regards Unitech as a natural part of SKF Corporate Social responsibility and Employer Branding.

Works for the students
At the personal level she works for the students and provides individual support at every Unitech event. She understands individuals in the situation in which they find themselves at that particular time, and is always prepared to act as a sensible mentor. Dorothy Leo also attends many occasions when students are to be selected based on greatest possible benefit for all parties involved. In her role, she shares her long international HR experience with the university world as to how students can best prepare for future employment in Sweden and other countries.

Provides an example
Dorothy Leo provides an example and demonstrates how collaboration between the business community and the university can function at its best. She has personally given many students a flying start in a global world.

Compilation: Michael Nystås
Photography Bo Hedfors: Jan-Olof Yxell
Photography Dorothy Leo: Private

Facts about the Chalmers medal
The Chalmers medal was instituted in 1948 to commemorate the 200th birthday of William Chalmers. The medal is presented to those who, through enthusiasm and beneficial efforts, have promoted the university’s activities and development. In other words, medal winners shall have achieved something extraordinary for Chalmers.
Chalmers medallists are selected by the Chalmers university board on the advice of the president. The medal is presented at the annual conferment, held this year on the 10th of May.

Previous medalists >>>
www.chalmers.se/en/about-chalmers/academic-ceremonies/doctoral-conferment-ceremony/Pages/the-chalmers-medal.aspx

For more information about U.S. Friends of Chalmers >>>
usfriendsofchalmers.org

For more information about Unitech International >>>
sv.wikipedia.org/wiki/UNITECH_International

Read an interview with Bo Hedfors >>>
www.chalmers.se/en/news/Pages/Bo-Hedfors-is-the-face-of-Chalmers-in-the-United-States.aspx

 


Postat i:Fundraising, In English, Karriär, Näringsliv, Next Stop Chalmers, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, U.S. Friends of Chalmers

Annika Steiber aktuell med ny bok

$
0
0


Som första forskare fick chalmeristen Annika Steiber tillgång till sökjätten Googles innersta.
2012 disputerade hon med en uppmärksammad avhandling om hur företaget leder och organiserar sig för att upprätthålla en hög innovativ förmåga.
Nu är Annika Steiber aktuell med en ny bok baserad på hennes forskning, ”Googlemodellen – Företagsledning för kontinuerlig innovation i en snabbföränderlig värld” (Vinnova/Imit).
Boken bygger på Googlestudien samt en del som jag valde att aldrig ta med i avhandlingen. Det finns även en helt ny tredje del i boken, berättar Annika Steiber.
Se också hennes Tedxtalk som hon gav i Kiruna nyligen, direkt här ovan i Chalmeristbloggen.

Din avhandling blev mycket uppmärksammad när den kom 2012. Nu kommer den ut i bokform, grattis! Hur gick det till?

– Min forskningsartikel på Google fick ganska stor uppmärksamhet samtidigt som jag mer frekvent började bli inbjuden till Sverige i syfte att berätta om mina erfarenheter och slutsatser. Detta tillsammans med att jag arbetade med Vinnova angående spridning av managementinnovationer för en ökad innovationskraft tror jag gav som resultat att Vinnova önskade att jag skrev en mer publikt tillgänglig bok om Google och mina slutsatser från den studien, säger Annika Steiber.

Är det avhandlingen rakt av eller en bearbetad version?
– Nej, det är inte avhandlingen rakt av. Avhandlingen handlade om skapandet, spridning och bibehållandet av managementinnovationer. En del av detta material var just Googlestudien. Boken är byggd på denna del samt en del av min forskning som jag valde att aldrig ta med i avhandlingen då den fick byta fokus efter mitt första försvar av den. Vidare är hela del 3 i boken en vidareutveckling eller till och med en nyutveckling av min forskning på vad som gör företag långsiktigt konkurrenskraftiga i en snabbföränderlig värld.

Vilka är de viktigaste tankarna i boken?
– Att vi står inför ett paradigmskifte vad gäller vårt sätt att leda och organisera företag och organisationer, att detta paradigmskifte kan konkretiseras med hjälp av sex managementprinciper för konkurrenskraft i en snabbföränderlig värld OCH att Google har skapat en managementmodell som är baserad på dessa principer och är skapad just för att vara konkurrenskraftig i en snabbföränderlig värld. Google kan därför jämföras med GM på 1920-talet och Toyota på 1980-talet vad gäller att vara föregångare i ett oortodoxt tänkande om att leda och organisera företag.

Vilka läsare vänder du dig till?
– Primärt företagsledare och styrelsemedlemmar men även funktionschefer inom exempelvis HR, utveckling och marknadsföring samt förändringsagenter i allmänhet, och strategi- och organisationskonsulter.

Hur firar du bokutgivningen?
– Jag har inte firat den ännu då jag arbetar cirka 6,5 dagar i veckan just nu med tre olika jobb varav ett av jobben är att föreläsa och inspirera 2-4 gånger i veckan. Hittills har runt 4 000 personer i Sverige hört mina budskap.

Har du skrivit böcker tidigare?
– Nej, men en hel del forskningsartiklar.

Vad gör du annars nuförtiden?
– Jag arbetar som rådgivare till företag i hur de kan implementera dessa principer i sina verksamheter. Jag arbetar också fortsatt med forskning om öppen innovation tillsammans med Sverker Alänge som jag arbetat ihop med i 20 år, samt som inspiratör.

Häromveckan höll du ett Tedxtalk. Vad pratade du om?
– Om behovet av paradigmskifte inom management – varför det behövs och vad det innebär vad gäller nya principer för management.

Hur ser framtidsplanerna ut annars?
– Jag lever som jag föreläser, och har en plan för ungefär sex månader i taget. Nu har jag tagit min PhD, gett ut en bok, givit ett Tedxtalk och mycket annat. Min dröm nu är att kunna bli professor vid någon tidpunkt. Jag drömmer också om fortsatt forskning för kanske Chalmers i Silicon Valley där jag i dag har mycket kontakter – så om någon på Chalmers vill stödja mig är jag öppen för förslag, avslutar Annika Steiber.

Text: Michael Nystås
Foto: Louise Billgert

Läs mer om Annika Steibers avhandling >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Unik-forskning-pa-Googles-inre-liv.aspx

Ladda ner avhandlingen >>>
publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/156232.pdf

Läs mer om Annika Steibers nya bok – ladda ner den gratis eller beställ >>>
www.vinnova.se/sv/Aktuellt–publicerat/Publikationer/Produkter/googlemodellen

Se Annika Steibers Esbri-föreläsning
Den 7 april föreläste Annika Steiber om Googlemodellen hos Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning (Esbri) i Stockholm. Föreläsningen kan ses i sin helhet på webben, men kräver kostnadsfri inloggning >>>
www.esbri.se/forelasning_tv.asp

Följ Annika Steiber på Twitter >>>
twitter.com/AthenaElektra


Postat i:Föreläsningar, Forskning från Chalmers, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Kvarnbyskolan tog hem Teknikåttan

$
0
0


Det blev Kvarnbyskolans klass 8A som segrade när regionfinal väst av den populära tekniktävlingen Teknikåttan avgjordes på Chalmers den 10 april.
Sex högstadieklasser gjorde upp om en plats i riksfinalen i Karlstad i maj.

Teknikåttan är en tävling i naturvetenskap och teknik för åttondeklassare i hela Sverige.
Årets klassuppgift, Tillståndstrekamp, gick ut på att bygga tre olika transportmedel anpassade till tre av materians aggregationstillstånd: en bil som går på fast underlag, en båt som flyter på vätska (vatten) och ett flygplan som flyger genom gas (luft). Samtliga tre transportmedel skulle drivas med gummiband. Inga motorer eller liknande fick finnas i fordonet.

Lagen skulle dessutom – i bästa ”Vi i femman-anda” – svara på frågor och lösa kluriga konstruktionsuppgifter. De tävlade om ära, prispengar och en vandringspokal.
Vinnaren försvarar region väst i riksfinalen i Karlstad den 22 maj.

Priser: Förstapris 7 500 kronor, andrapris 5 000 kronor, tredjepris och fjärdepris 2 500 kronor. Dessutom delades ett antal tröstpriser och designpris ut. De tävlande klassernas lärare belönades med blommor och böcker.

Resultat i Teknikåttans regionfinal väst, den 10 april 2014 >>>
#1: Kvarnbyskolan 8A, pris: 7 500 kronor
#2: Rydsbergsskolan 8B, pris: 5 000 kronor
#3: Ahlafors Fria Skola 8:2, pris: 2 500 kronor
#4: Torpskolan 8D, pris: 2 500 kronor
#5: Victoriaskolan 8A, pris: fribiljetter till Universeum till hela klassen
#6: Kullaviks Montessoriskola 8, , pris: fribiljetter till Universeum till hela klassen

Designpris för bästa konstruktion av klassuppgiften:
Rydsbergsskolan 8B, pris: diplom och biobiljetter till hela klassen

Text: Michael Nystås
Foto: Per-Anders Träff

Kontaktperson på Chalmers:
Barbara Lindgren, Kommunikation och marknad, 031-772 2519, barbara.lindgren@chalmers.se

Läs mer om Teknikåttan >>>
www.teknikattan.se


Postat i:Karriär, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Chalmers MasterCard spanade mot stjärnorna

$
0
0


En alldeles fantastisk höstkväll i september 2013 fick Chalmers MasterCard-innehavare möjlighet att göra ett återbesök på Onsala rymdobservatorium.

Guide under kvällen var Robert Cumming, astronom och informatör på observatoriet.
Kvällen inleddes med fika och ett föredrag om universum, och det blev många intressanta frågor från våra alumner.
Efter föredraget gick vi in i 20-metersteleskopet med sin klotrunda radom och sedan besökte vi 25-metersteleskopet nere vid havet. Vi kunde inte valt en bättre kväll att njuta av atmosfären.

Onsala rymdobservatorium förser forskare med utrustning för studier av jorden och resten av universum. Observatoriet grundades 1949 av professor Olof Rydbeck. Institutionen för rymd- och geovetenskap på Chalmers tekniska högskola är värd för observatoriet och verksamheten drivs på uppdrag av Vetenskapsrådet.

Text och bild: Anna-Lena Nyberg

Läs gärna mer om Onsala rymdobservatorium >>>
www.chalmers.se/rss/oso-sv

Läs mer om Chalmers MasterCard >>>
www.chalmersmastercard.se


Postat i:Föreläsningar, Forskning från Chalmers, Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Studenter bygger gäststuga till stöd för Barncancerfonden

$
0
0


80 arkitektstudenter har ritat och byggt en gäststuga som auktioneras ut på byggjätten Bauhaus varuhus i Bäckebol den 2 maj.

Intäkterna går oavkortade till Barncancerfondens kampanj ”Give Hope”.

Det är tredje året i rad som arkitektstudenterna på Chalmers samarbetar med Bauhaus på det här sättet. 2012 byggde man en friggebod som auktionerades ut och inbringade 50 000 kronor till Barncancerfondens kampanj ”Give Hope”. Förra året byggde man en sjukstuga som användes under inomhus-EM i friidrott i Göteborg. Den efterföljande auktionen samlade in 84 000 kronor till FN-projektet ”Skolmat blir kunskap”, som ger barn i utsatta delar av världen en chans till utbildning och att äta sig mätta.
– Samarbetet har varit ett lyckat koncept för både Chalmers Arkitektur och Bauhaus vilket gör att det genomförs i år igen med liknande avsikt – att stödja ett gott syfte, säger Peter Lindblom, tekniklektor och kursansvarig lärare.

Tolv byggdagar – 80 studenter
Under tolv byggdagar bygger närmare 80 studenter en friggebod på 15 kvadratmeter. Vid varje byggdag närvarar 8-10 studenter som arbetar med projektet. Efter en dags arbete med huset byts studenterna ut och nya studenter tar sig an den fortsatta byggnationen. Alla byggdagar redovisas sedan i en gemensam examination.
– Det gör att alla studenter får del i byggprocessens olika stadier – delar blir till helhet – oavsett vilken dag de är närvarande, säger Peter Lindblom.

Uppbyggt kring två kurser
Projektet är uppbyggt kring två kurser: Från idé till färdig byggnad och Byggteknik och byggande. I den första kursen, öppen för de högre årskurserna, är uppgiften att ta fram en liten byggnad av trä på omkring 15-20 kvadratmeter. I kursen Från idé till färdig byggnad studeras både helhet och detaljlösningar, varje projekt konstruktions- och kostnadsberäknas och avslutas med en skalenlig modell i skala 1:10. Varje år tas 15 olika projekt fram. Av dessa projekt väljs sedan ett projekt ut som byggs av studenterna i arkitekturutbildningens första årskurs.

Konkretisering mellan det byggda och det ritade
I den andra kursen, Byggteknik och byggande, genomförs byggnation av valt projekt. Syftet är att ge kunskap om klimatskalets uppbyggnad och funktion, hur möten mellan olika byggnadsdelar kan utformas och att, sist men i inte minst, få insikter i byggprocessen genom praktiskt genomförande. Tanken är att ge studenten en ökad förståelse för kommande projekt genom en tydligare konkretisering mellan det byggda och det ritade vilket fås i arbetet mellan den teoretiska tanken (arkitektritningen) som omvandlas i ett praktiskt perspektiv (byggnaden).

Årets projekt är tänkt att vara en komplementsbyggnad – ett gästhus. Huset finns att se utanför Bauhaus huvudentré vid Bäckebol och kommer att auktioneras ut fredagen den 2 maj. Byggjätten sponsrar även studenterna med allt byggmaterial.

Text: Peter Lindblom och Michael Nystås
Foto: Peter Lindblom

Kontaktinformation:
Peter Lindblom, tekniklektor och kursansvarig, Chalmers, peter.lindblom@chalmers.se


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Amanda kan få hetaste sommarjobbet

$
0
0


Chalmeristen Amanda Stehn är med i toppstriden i Adeccos tävling om vem som ska få vara bolagets koncernchef en månad i sommar.
Omröstningen på webben och i sociala medier avslutas klockan 16 i dag.
I ett klipp på Youtube berättar Amanda varför du ska rösta på just henne – om du nu sitter och tvekar:
– Jag befinner mig just nu på ett utvecklingsprojekt i Kenya. Jag brinner för att utveckla både människor och organisationer. Det är därför jag är här och det är därför jag söker mig till Adecco.
De åtta finalisterna i Adeccos tävling har valts ut bland 5 300 intresserade sökande. Den som vinner omröstningen på nätet ligger bra till inför den avslutande casetävling mellan slutfinalisterna som startar redan i morgon.
– Omröstningen är således inte ensamt avgörande. Men en vinst där ger en fördel och det skulle vara kul att gå in starkt i finalen. Klart det känns nervöst, men framför allt känner jag mig taggad, säger Amanda till kvällstidningen GT:s reporter Anki Raun.
Förstapriset i tävlingen är att få vikariera som Adeccos koncernchef under hela augusti månad – samt 100 000 kronor i prispengar.
– Det är verkligen inte dåligt. Men framför allt är det utmaningen jag söker och det är en fantastisk möjlighet att få prova en skarp ledarskapsroll, säger Amanda till GT.
Amanda Stehn pluggar Arkitektur och teknik på Chalmers. Hon har tidigare varit ordförande i studentkårens utbildningsenhet. Förra året uppmärksammades hon för sitt initiativ pallafrukt.se, där trädgårdsägare kan komma i kontakt med personer som vill tillvarata överbliven frukt. Hon var också engagerad i World Values Day.

Text: Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell

Läs mer om tävlingen och rösta här >>>
www.adeccokoncernchef.se

Läs hela intervjun med Amanda Stehn i GT >>>
www.expressen.se/gt/amanda-24-kan-vinna-jobb-som-koncernchef

Läs tidigare blogginlägg om Amanda >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/?s=amanda+stehn


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Nytt nätverk för miljöstudenter och alumner startar på Chalmers

$
0
0


Den 24 april går startskottet för ”Future Makers”, den första internationella studentkonferensen inom området industriell ekologi.

Eventet lockar över 120 studenter med målet att nätverka, diskutera och framförallt stärka den egna professionen.
Initiativtagaren, docent Henrikke Baumann (bilden nedan), är både överraskad och glad över intresset.

Berätta om konferensen!
– Studenterna inom området industriell ekologi har bestämt sig för att samlas och jobba för att stärka sin profession inför framtiden. Under tre dagar kommer studenter, unga alumner och lärare att diskutera och ha workshops kring olika aspekter av att arbeta som expert inom industriell ekologi. Allt mellan samhällstrender och personlig professionell utveckling kommer att beröras.
– Många av våra studenter får rollen som förändringsagenter när de börjar arbeta, men säger sig sakna lämpliga verktyg för att exempelvis kunna förändra kollegornas förhållningssätt eller få ett företags olika avdelningar att samarbeta. Dagens utbildning skulle behöva breddas med kurser inom bland annat ledarskap, kommunikationsstrategier, entreprenörskap samt olika former för samhällsutveckling, så kallad ”community development”.

Vad hoppas du att ”Future Makers” ska leda till?
– Jag hoppas att det kommer att leda till flera saker. Först och främst önskar jag att det blir ett tydligt budskap till programansvariga i hela Europa. Vi vill få till en diskussion om hur man ska kunna minska avståndet mellan utbildningens innehåll idag och vad som väntar våra studenter när de kommer ut i arbetslivet. Sedan hoppas jag att jobbmässan ska bli ett bra tillfälle för studenter och presumtiva arbetsgivare att mötas. Detta eftersom båda parter har gett uttryck för att det varit svårt att hitta till varandra.

Det verkar finnas ett uppdämt behov av den här typen av mötesplats!
– Ja, eventet är ju oprövat, men söktrycket är hårt och det är verkligen över förväntan. Vi har 17 företag och utställare till jobbmässan, talare som slåss om att få en tid i programmet och en väntelista för studenter. Vi kör med couch surfing och nu är sofforna slut, men om man kan ordna eget boende är man givetvis välkommen.
– Under lördagen kommer även en helt ny europeisk organisation att grundas – EMNIE, European Masters Network for Industrial Ecology. Organisationen har som huvudsakliga mål att stötta studenter och alumner i deras personliga och professionella utveckling.

Eventet präglas av lo-cost, lo-impact men siktar på hi-influence. Vad innebär det?
– Förutom ovannämnda couch surfing för alla tillresande, återanvänder vi konferensväskor och namnskyltar som forskare har fått på olika konferenser. På fredagskvällen ordnar CSS, Chalmers Students for Sustainability, ett Rescue Food Party åt oss. Eventet gästas dessutom av miljöprofiler som Ramon Arriata (Interface, ”världens mest hållbara företag”) och Roland Clift (International Society for Industrial Ecology). Till jobbmässan kommer bland annat Allwin (food rescuers) och LewisDavey – en global rekryteringsfirma inom hållbarhetsområdet.

Text och bild: Karin Ljungklint

Twittra om EMNIE >>>
#EMNIE

Följ EMNIE på Twitter >>>
www.twitter.com/THEEMNIE

Läs mer om EMNIE >>>
emnie.weebly.com/event.html

Mer information >>>
Henrikke Baumann, docent inom miljösystemanalys, henrikke.baumann@chalmers.se, +46 31 772 21 90
Anna Nyström Claesson, universitetsadjunkt inom miljösystemanalys, anna.nystrom.claesson@chalmers.se, +46 31 772 21 75


Postat i:Föreläsningar, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Amanda fick hetaste sommarjobbet

$
0
0


Chalmeristen Amanda Stehn vann Adeccos tävling om vem som blir bolagets koncernchef en månad i sommar.
I augusti tar hon över vd-stolen i det internationella hr-bolaget med verksamhet i 60 länder.
– Just nu känns det helt fantastiskt! Jag är tacksam över allt stöd jag fått genom processen och att det faktiskt gick hela vägen, säger Amanda Stehn till Chalmeristbloggen.

”Hon uppfyller vår ledarprofil ALEX och har framförallt ett stort hjärta, vilket är särskilt viktigt i en verksamhet som handlar om människor”, skriver juryn i sin motivering.

5 500 sökte jobbet
De åtta finalisterna i Adeccos tävling valdes ut bland 5 500 intresserade sökande. Tävlingen avgjordes i flera steg – en omröstning på webben och en casetävling. I ett klipp på Youtube berättade Amanda varför man skulle ge henne sin röst:
– Jag befinner mig just nu på ett utvecklingsprojekt i Kenya. Jag brinner för att utveckla både människor och organisationer. Det är därför jag är här och det är därför jag söker mig till Adeccoo.

Casetävling med flera utmaningar
När omröstningen på nätet avslutats stod det klart att Amanda knep förstaplatsen. Därefter återstod den stentuffa slutgallringen på plats i Stockholm där finalisterna möttes i en casetävling.
I går tog Amanda Stehn hem den också.
– Det var flera olika uppgifter, så som gruppövningar där man genomförde budgetförhandlingar och kundmöten. Vi gjorde också kapacitetstester och reflektionsövningar. Allting avslutades med att man fick 90 minuter på sig att sälja in adecco som en attraktiv arbetsgivare inför en jury och publik, berättar Amanda för Chalmeristbloggen.

100 000 kronor
Förstapriset i tävlingen är att få vikariera som Adeccos koncernchef under hela augusti månad – samt 100 000 kronor i prispengar.
– Jag har en massa idéer och visioner, men sedan får man förstås se vad som är realistiskt att genomföra. Men jag kommer förstås lyssna väldigt mycket på kompetensen som finns, sa Amanda till GT dagarna innan tävlingen avgjordes.

Talangfull chalmerist
Amanda Stehn pluggar Arkitektur och teknik på Chalmers. Hon har tidigare varit ordförande i studentkårens utbildningsenhet. Förra året uppmärksammades hon för sitt initiativ pallafrukt.se, där trädgårdsägare kan komma i kontakt med personer som vill tillvarata överbliven frukt. Hon var också engagerad i World Values Day.

Foto: Jan-Olof Yxell

Läs mer om tävlingen >>>
www.adeccokoncernchef.se

Läs hela intervjun med Amanda Stehn i GT >>>
www.expressen.se/gt/amanda-24-kan-vinna-jobb-som-koncernchef

Läs vinnarintervju med Amanda i Göteborgs-Posten >>>
www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2352625-hon-vann-sommarjobbet-som-vd

Se Amandas Youtube-klipp >>>
www.youtube.com/watch?v=qsw5YhWW9HE

Läs tidigare blogginlägg om Amanda >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/?s=amanda+stehn


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Stort hackathon i Chalmersska huset

$
0
0


De vassaste programmerarna hänger i Chalmers mest anrika lokaler i helgen.
Då arrangeras Gothenburg Startup Hack i Chalmersska husets bankvalv på Södra Hamngatan.
Tillsammans ska man koda fram coola prototyper utifrån smarta idéer.
– Vi tyckte att Göteborg behövde en startup-scen och för att få en sådan behövs ett startup-event, därför skapade vi vårt evenemang, säger Tomas Ohlson, som är en av initiativtagarna.
Startup är benämningen på företag som utvecklar en idé till något gångbart och livskraftigt. Tanken med Gothenburg Startup Hack är att sammanföra studenter, innovatörer och entreprenörer och under ett intensivt tolvtimmarspass vaska fram den bästa digitala produkten.

Vassaste programmerarna
I Chalmersska huset den 3 maj samlas ett hundratal av stans vassaste programmerare – merparten chalmerister. Indelade i 28 lag har de tio timmar på sig att bygga en fungerande demo, som sedan presenteras inför en jury.
– Deltagarna är allt från serieentreprenörer, Appleanställda till studenter. Samtidigt som evenemanget är kommer vi ha ett open track som är öppet för allmänheten, berättar Tomas Ohlson, som arrangerar detta programmeringsmaraton tillsammans med sju chalmerister, en student vid Göteborgs universitet och en student från Yrkeshögskolan i Göteborg.
Idén fick de efter att ha deltagit i STHLM Startup Hack förra året. Gothenburg Startup Hack fick 300 intresseanmälningar som nu alltså kokats ner till 100 handplockade hackare.

Öppet spår för alla
Det öppna spåret är en parallell workshopserie som anordas under dagen. Den är öppen för vem som helst. Bland de medverkande föreläsarna finns reklambyrålegendaren Sven-Olof Bodenfors, minnesmästaren Idriz Zogaj och representanter från heta bolag som Lurn, Humblebee, Kambio och Remente. Några av det öppna spårets fantasieggande rubriker är ”Hack your brain to make it work better” och ”How important is it to feel good and be happy?”.
– Vi kommer ha riskkapitalister på plats från North Zone och Creandum, och hoppas på att få internationell spridning i media precis som Stockholmsevenemanget fick, säger Tomas Ohlson.
Gothenburg Startup Hack har lockat till sig tunga sponsorer som Google, Spotify och Dropbox.

Foto: Gothenburg Startup Hack

Läs mer om Gothenburg Startup Hack >>>
gbgstartuphack.com

Läs mer om The Open Track på Facebook >>>
www.facebook.com/events/219761364901592

Läs artikel i GT >>>
www.expressen.se/gt/google-sponsrar-event-i-goteborg

Läs artikel i Ny Teknik >>>
www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article3817515.ece


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Vårdforskare får Styrkeområdenas pris

$
0
0

Styrkeområdenas pris 2014 går till Andreas Hellström, universitetslektor och föreståndare för forskningscentrumet Centre for Healthcare Improvement (CHI), vars forskning har lett till stora förbättringar inom vården och bidrar till ett hållbart samhälle. Priset på 100 000 kronor ska användas till arbetet CHI och Chalmers gör för att utveckla svensk hälso- och sjukvård.

Andreas Hellström, Chalmers ©Foto: Peter Widing

Genom Styrkeområdenas pris belönar Chalmers varje år en person som gjort en framstående insats för ett hållbart samhälle genom att integrera forskning, utbildning och nyttiggörande. På CHI, som ingår i styrkeområde Livsvetenskaper och teknik, har forskarna lyckats med just detta via en rad uppmärksammade insatser. Bland annat har man ökat antalet cellprovstagningar med 42 % i ett segregerat område, fått bort operationskön vid en kirurgklinik, hittat sätt att involvera patienter och närstående i utvecklingsarbete och tagit fram en modell för vård av multisjuka äldre.

– Det känns hedrande att få priset och glädjande att arbetet vid CHI uppmärksammas. Vår idé bygger på att skapa en behovsorienterad och tvärvetenskaplig forskarmiljö där sjukvård sammanförs med management- och organisationskunskaper. Vi påbörjade detta arbete för tio år sedan, initierat av ett behov från vården. Det har varit en fantastisk resa och många har bidragit till att CHI har blivit vad det är idag. Det är särskilt kul att priset lyfter fram samspelet mellan forskning, utbildning och nyttiggörande – något jag brinner för och som dessutom alltid har varit en utgångspunkt för CHI, säger Andreas.

Inom CHI arbetar Chalmers tillsammans med sjukvården med syfte att utveckla strategier för att förbättra svensk hälso- och sjukvård. CHI har också under åren utbildat över 330 yrkesverksamma inom vården.

Sjukvårdssystemet har inte hängt med i utvecklingen
En central del i Styrkeområdenas pris är att premiera verksamhet som bidrar till hållbar utveckling. I Andreas fall handlar det mycket om att hans och CHIs forskning strävar efter att lämna över väl fungerande samhällssystem till kommande generationer.

– Kvalitetsutveckling, som vi arbetar med, har en nyckelroll i arbetet med att säkerställa en långsiktigt hållbar sjukvård och att framtida generationer får tillgång till väl fungerande vård av hög kvalitet, menar Andreas.

Utmaningarna han ser är en allt äldre befolkning och fler patienter med kroniska sjukdomar. Det skapar ett ökat behov av vård, samtidigt som det idag finns medicinsk kunskap som gör det möjligt att behandla fler sjukdomar.

– Ur medicinsk synvinkel står sig svensk sjukvård riktigt bra, problemet är snarare organisatoriskt. Sjukvårdsystemet har helt enkelt inte hängt med i utvecklingen och är ofta alldeles för komplext och osammanhängande. Det leder till att saker faller mellan stolar och information går förlorad, vilket i sin tur ger svåra arbetsförhållanden för personal och onödigt lidande för patienter och närstående. Det är här vi ser att vår tvärvetenskapliga ansats ger ett innovativt bidrag, förklarar Andreas.

Prispengarna ska vidareutveckla CHIs arbete
En aspekt som beaktas när man utser pristagaren är just gränsöverskridande samarbeten.

– Jag har nog alltid dragits till frågor och miljöer som ger möjlighet att kombinera flera olika perspektiv. Jag antar att min utbildningsbakgrund som ingenjör och sociolog spelar in, menar Andreas.

Sedan 2011 delar han föreståndarskapet på CHI med Svante Lifvergren som är överläkare och utvecklingschef på Skaraborgs sjukhus, tillsammans utgör de en perfekt kombination när det kommer till att sammanföra sjukvård med management- och organisationskunskaper.

– Vi är många på CHI som har ett stort engagemang och brinner för de frågor vi driver. Jag vill därför använda de här prispengarna till att vidareutveckla vårt arbete och göra något som fler får ta del av, säger Andreas.

 

Fakta
Andreas Hellström är universitetslektor vid avdelningen för industriell kvalitetsutveckling på Institutionen för Teknikens ekonomi och organisation, samt föreståndare för Centre for Healthcare Improvement (CHI).

Under 2013 blev Andreas utvald som en av fyra svenska Vinnvård fellows inom Improvement Science – ett tre årigt program med syfte att förstärka forskningen kring vårdens utvecklingsarbete.

Andreas tilldelades Styrkeområdenas pris under Chalmers doktorspromotion den 10 maj 2014.

 
Andreas Hellström

Centre for Healthcare Improvement

Livsvetenskaper och teknik

 

Foto: Peter Widing


Postat i:Forskning från Chalmers, Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Stipendier
Viewing all 172 articles
Browse latest View live