Quantcast
Channel: Chalmeristbloggen » Karriär
Viewing all 172 articles
Browse latest View live

Anna Yström höll tal på årets doktorspromotion

$
0
0

Den tionde maj var det dags för Chalmers finaste fest – årets doktorspromotion. Totalt promoverades fyra filosofie och 63 teknologie doktorer, samt tre hedersdoktorer. Chalmeristen Anna Yström fick det ärofyllda uppdraget som doktor promota och höll tal inför alla de finklädda gästerna på Göteborgs Konserthus.

Anna Yström är till vardags teknologie doktor vid institutionen för teknikens ekonomi och organisation där hon arbetar i forskargruppen Managing in between (MIB).

Läs hela talet från doktorspromotionen på MIBs blogg

Mer om Chalmers doktorspromotion

Anna Y 830x650

Foto: Privat


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Barnevik togs emot som en gud

$
0
0

Han ville vara bäst i klassen, vinna alla kappseglingar och ha den största pensionen.
Det var en avslappnad Percy Barnevik med humor och självdistans som mötte 700 chalmerister och Handels-studenter i Konserthuset den 6 maj.
I samband med Barneviks besök filmades ett kort möte mellan honom och chalmeristen Philip Wramsby av Daniel Karlsson.
Du kan se filmen direkt här ovan.
Den legendariske företagsledaren och entreprenören välkomnades som en gud av den smått andäktiga publiken. När 73-årige Barnevik hjälptes upp på scenen av moderatorn Philip Wramsby blev det knäpptyst i salongen. Barnevik plirade lite med ögonen i motljuset och sa:
– Vad tysta ni är. Jag har ju inte börjat än!
Varpå spänningen omgående släppte.

Mindes kårfesterna och tävlingarna
Barnevik – själv en gång student på Handels i Göteborg – mindes kårfesterna och tävlingarna under tidigt 60-tal:
– På den tiden var flickorna så få att vi fick importera festdeltagare från filosofiska institutionen och sjuksköterskeutbildningen. I kappseglingstävlingarna var det alltid lika roligt när vi lyckades besegra de vältränade chalmeristerna, sa Percy Barnevik.
Med sig i bagaget hade han sin senaste bok, ”Ledarskap – 200 råd” (Sanoma Utbildning). Den delades ut gratis till åhörarna. Under den timslånga föreläsningen gjorde Percy Barnevik nedslag i bokens ledarskapstips och varvade med anekdoter och lärdomar från sin långa karriär i näringslivstoppen.

Fått positivt gensvar
– Läs boken och följ råden. Jag garanterar att ni gör ett hopp i karriären. Annars får ni reklamera den, skämtade Barnevik.
Han berättade att han fått ett oväntat positivt gensvar från den offentliga sektorn. Sen den gavs ut för drygt ett år sedan har Barnevik fått många inbjudningar att komma och föreläsa utifrån boken.
– Regeringen hörde av sig direkt. De har varit på hugget. Bland annat har jag fått tala inför hundra ambassadörer. Svenska Kyrkan har också visat intresse.
Percy Barnevik berättade personligt om sin egen livsresa. Redan som mycket ung hade han utvecklat en kraftfull vinnarskalle:
– Jag ville vara bäst i skolan, vinna kappseglingarna och ha den största pensionen, förklarade han med anspelning på sitt uppmärksammade pensionsavtal från ABB-tiden.

Ogillar möteskulturen
”Ledarskap – 200 råd” innehåller precis det. Det är Barneviks lärdomar och tankar om hur en bra och effektiv ledare ska vara – på övergripande nivå och detaljnivå. Den utbredda möteskulturen är något som han starkt ogillar:
– Den sprider sig som en pest, värre i Sverige än i andra länder. Jag har suttit av många ofokuserade möten med medarbetare som istället borde arbeta, dundrade han och räknade upp några tips för bättre mötesteknik.
Några av de mer kontroversiella var att låsa dörren när mötet börjar, och att ha möten där deltagarna tvingas stå upp. På det viset kan mötestiderna hållas nere.

Människor växer med ansvar
Åren på Sandvik under 70-talet lärde honom att människor växer om man ger dem ansvar och förtroende.
– Det finns en outnyttjad potential hos gräsrotsmänniskor i större organisationer, men det är viktigt även på ledarnivå, sa Barnevik och berättade om hur arbetarna kom till jobbet och ”hängde mössan och huvudet på samma krok”.
– De använde bara fem procent av sin hjärna och gick sen hem och byggde sommarstugor. Vi gav dom större ansvar genom självstyrande grupper och det ökade både produktiviteten och arbetsglädjen hos de anställda.
Det handlar också om att det måste vara tillåtet att göra fel. Barnevik redogjorde för sin enkla filosofi:
– Det bästa är att ta ett initiativ och göra rätt. Det näst bästa är att ta ett initiativ och göra fel. Det sämsta är att inte göra nåt alls.

Viktigt välja rätt chef
Sen vände han sig direkt till studenterna i publiken och förklarade hur de ska tänka när de söker sitt första jobb:
– Det är viktigt att välja rätt chef, det är viktigare än vilket företag du ska söka jobb hos. En bra ledare blir en värdefull coach som lyfter och utvecklar dig. Jag har varit lycklig nog att ha starka mentorer och coacher i min omgivning. Så kolla chefen innan du tar ditt första jobb, rådde Percy Barnevik.
Viktigt är också att tidigt komma ut i världen och få praktisk erfarenhet:
– Med det menar jag att du ska jobba. I ett riktigt företag. Inte resa runt sådär med ryggsäck på ryggen som är så populärt…
USA är landet framför andra för Barnevik:
– Där är det stenhård konkurrens som gäller. Du kan vinna stort men också förlora stort. Jag gillar det, sa han.
Och han avslöjade att myten att amerikaner ofta förväxlar Sverige och Schweiz är – helt sann:
– Jag brukade få beröm för Alperna, den fina chokladen och de fina klockorna.

Kriser och snålblåst
Tillgänglighet är A och O för en bra ledare. Liksom empati. Och att låta medarbetarna göra det de är bäst på. Men Barnevik vittnade också om att det kan blåsa snålt på toppen. När det stormade som värst levde han under mordhot och fick resa med falskt namn:
– I Schweiz och Tyskland hette jag Peter Stark, i Italien hette jag Peter Ballani och i England Mr Barlow. Vid ett tillfälle kunde jag inte komma ihåg vilket namn jag skulle använda, så jag fick säga som det var: Jag har glömt mitt namn. Det gav inget bra intryck…
Genom kriserna gäller det att alltid utgå från att allt är mycket värre än man tror:
– Ingen kris slutar utan blod på golvet, brukar amerikanerna säga. Tala alltid sanning, skämta inte bort frågor, tänk på att journalister saknar humor.

Kan sova stående
Andra ämnen som Percy Barnevik uppehöll sig vid i Konserthuset var platta organisationer – som är de bästa – och sömn.
– Sov överallt när som helst. Jag brukade sova i bilen, på flygplan, på mattor… i militären lärde jag mig att sova stående, som en häst. Be mig inte att visa det här på scenen bara, skämtade Barnevik.
I Japan är cheferna ofta väldigt gamla. Barnevik erinrade sig ett affärsmöte med de båda ordförandena för ett japanskt bolag – den ene var 80 år, den andre 85.
– De sov i skift under sammanträdet, men aldrig samtidigt. När den ene sov fortsatte jag mötet med den andre.
Om de platta organisationerna sa Percy Barnevik:
– Jag har sett alltför många silon i mina dar. Där sitter sandwichmännen på sina mellannivåer och försenar och förhalar beslut. En chef som har för lite att göra är en farlig chef. En hårt belastad chef blir en bättre chef, enligt min uppfattning.

Barneviks sista och viktigaste projekt
De senaste 13 åren har Percy Barnevik engagerat sig i välgörenhetsorganisationen Hand in hand – ”mitt i särklass största och viktigaste projekt, större än ABB. Och mitt sista projekt.”
– Roten till allt ont i världen är den extrema fattigdomen. Därför hjälper Hand in hand kvinnor att bygga upp företag underifrån så att de kan försörja sig och sina familjer, berättade Percy Barnevik.
Devisen är ”tusen företag om dagen, hundra företag i timmen.”
– Det är min möjlighet att förändra världen. Varför kvinnor, undrar ni. Därför att männen som regel dricker, spelar och är lata. Så vi satsade på kvinnorna istället. Jag vill inte säga att jag hatar män, men jag tycker att de är ganska värdelösa i det här avseendet, sa Percy Barnevik.
Under den efterföljande frågestunden fick han bland annat frågan om hur engagemanget började hos honom:
– Den tändande gnistan var de barn jag mötte när jag reste runt i södra Indien. Barnen hade sålts som billig arbetskraft och jag såg hur de misshandlades, jag hörde deras torrhosta.

Fick sångböcker och blommor
Efteråt tackades Percy Barnevik av Josefine Johansson, ordförande för Handelshögskolan i Göteborg Studentkår, och Karin Hill, ordförande för arbetsmarknadsenheten vid Chalmers Studentkår. Barnevik fick med sig blommor och ett exemplar av studentkårernas sångböcker.

Text: Michael Nystås
Foto: Johan Wingborg
Film: Daniel Karlsson


Postat i:Föreläsningar, Karriär, Näringsliv, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Hetaste uppsatserna gör upp i Bachelor’s Challenge 2014

$
0
0


I studenttävlingen CTK Bachelor’s Challenge (BC) den 23 maj är det orden som räknas.

Nio finalister pitchar sina kandidatuppsatser inför en namnkunnig jury som lockat tunga namn från det lokala näringslivet och Chalmers.
”BC är en tävling som fokuserar på det viktiga samarbetet mellan akademi och näringsliv”, säger Christoffer Mårtensson från arrangerande kårbolaget Chalmers Teknologkonsulter (CTK).
Bachelor’s Challenge avgörs i år för tredje året. Det är en tävling av studenter för studenter, som syftar till att uppmärksamma kvalitén i kandidatarbeten och examensarbeten utförda under tredje året på Chalmers. Under våren har de nio bästa uppsatserna valts ut.
Dessa tävlar mot varandra i finalen och gör upp om en prissumma på totalt 84 000 kr, fördelat på tre kategorier: Innovation & Advancing Technology, Green Initiative & Sustainable Development, Organizational Development & Process Improvement.
Temat för årets tävling är hur bidragen kan skapa nyttiggörande för individer, organisationer, samhälle eller näringsliv.

Här är de nio finalisterna:
Kategori Innovation & Advancing Technology
- Lastbärande implantat: Med hjälp av nytänkande tillverkningsmetod erläggs en grund för framtida forskning i utvecklandet av ett implantat som kan förbättra livskvalitén för många människor.
- Spinntronik: Hur kan elektronens kvantmekaniska spinn förmedla information genom transport i materialet grafen?
- Algoritm till försöksplanering: Utveckling av en snabb och snart patenterad algoritm som skapar optimala komplementära försöksplaner för asymmetriska flernivåproblem.

Kategori Green Initiative & Sustainable Development
- Koldixoidneutral fordonsgas: Nya hållbara energikällor har undersökts och testats på labbskala samt utvärderats för användning som biobränsle inom nuvarande och framtida industri.
- Hemicellulosa: Genom extraktion och kemisk modifiering av hemicellulosa framställa en ny generation av plaster.
- Vindkraftverk: Med hjälp av reglerteknik har ett Savoniuskraftverks verkningsgrad förbättras för att kunna bli en produkt tillgänglig för fattigare delar av världen.

Kategori Organizational Development & Process Improvement
- Visualisering i byggprojektering: En statushanteringsmodell har utvecklats för att i 3D visualisera projekteringens framdrift i ett byggprojekt och därmed underlätta kommunikation mellan alla aktörer.
- Exsert i inkontinensskydd: En uttagbar, så kallad exsert, har tagits fram till befintliga inkontinensskydd för att underlätta arbetssituationen för vårdgivare samt förbättra komfort och värdighet för vårdtagare.
- Effektivisering av produktion: Arbetet visar hur det går att effektivisera och utöka leveranskapaciteten i en fabrik utan tunga investeringar.

Inspirationsföreläsning och mingel
CTK Bachelor’s Challenge 2014 arrangeras av Chalmers Teknologkonsulter och presenteras i samarbete med AB Volvo, ÅF och Innovationskontor Väst.
- Förutom intressanta presentationer med inblick i framtidens teknik kommer Thomas Hordern från Volvo Group Headquarters att ge en inspirationsföreläsning. Under dagen kommer det också vara mingel så det finns chans för studenter att mingla med studenter och näringsliv, samt en chans för näringsliv/akademi att träffa branschkollegor, säger Christoffer Mårtensson.

Fem personer stark jury
En fem personer stark jury kommer att bedöma de nio bidragen och välja ut vilka som får dela på prissumman på 84 000 kronor: Camilla van den Boom, strategikonsult och forskare på TU Eindhoven, Nicklas Steorn, senior sustainability advisor på ÅF, Jan-Ove Östensen, SVP Advanced Technology & Research på Volvo Trucks, Johan Karlberg, executive director, nordics – automotive, industrial equipment & transportation på Accenture, samt Johan Carlsten, vicerektor på Chalmers med ansvar för näringslivsrelationer och innovationssystem.

Finalen startar klockan 13.30 i hörsalen RunAn i Chalmers kårhus på campus Johanneberg. Det går bra att anmäla att man kommer till final@bachelorschallenge.se fram till och med den 19 maj.

Text: Michael Nystås
Foto från 2013 års final: Anton Dahlström


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Se bilderna från Chalmers finaste fest

$
0
0


Lördagen den 10 maj genomfördes 2014 års doktorspromotion i Göteborgs Konserthus.
I år promoverades fyra filosofie och 63 teknologie doktorer, samt tre hedersdoktorer.
Nu kan du se Jan-Olof Yxells bilder från promotionshögtiden. Länk finns sist i artikeln.

Doktorspromotionen är den finaste och festligaste av Chalmers akademiska högtider. Högskolan har haft rätten att utdela doktorsgraden sedan 1940. 1969 ersattes doktorsgraden med doktorsexamen. Fram till lördagens ceremoni hade 2 867 teknologie doktorer, 302 filosofie doktorer, tre ekonomie doktorer och en medicine doktor promoverats vid Chalmers efter examen.
Dessutom har högskolan promoverat sammanlagt 195 hedersdoktorer. Den 10 maj blev Kristy B Arbogast, Andre Geim och Simon Tavaré nummer 196, 197 och 198 i den imponerande listan över hedrade personer.

Årets promotionsakt inleddes som vanligt med ett välkomstanförande av rektor Karin Markides, samt en föreläsning av årets promotor Bengt Andersson, professor i kemisk reaktionsteknik vid institutionen för kemi- och bioteknik.

I anslutning till promotionsakten delades Chalmersmedaljen ut till Bo Hedfors och Dorothy Leo, som genom sina värdefulla insatser främjat högskolans verksamhet och utveckling.

Andreas Hellström, universitetslektor vid avdelningen för industriell kvalitetsutveckling, på institutionen för teknikens ekonomi och organisation, samt föreståndare för Centre for Healthcare Improvement (CHI), tog emot Styrkeområdenas pris, och Jonas Ringsberg, professor i marina strukturer på institutionen för sjöfart och marin teknik, tilldelades utmärkelsen Årets forskarhandledare.

Den 48:e promotionshögtiden i högskolans historia inramades av musik av Chalmersorkestern under ledning av Anders Ottosson, sång av Jerker Johansson och underhållning av Chalmers Sångkör samt Peter Johansson och Hannah Holgersson. Ulrik Höglund framförde traditionsenligt stycket ”Torn-Eriks visa” på flygelhorn.

Doktor promota Anna Yström och Studentkårens tidigare ordförande Daniel Langkilde talade. Konferenciär var chalmeristen Philip Wramsby.

Via länken nedan kan du se och ladda ner bilderna från promotionshögtiden.

Text: Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell

Se bilderna från promotionshögtiden >>>
https://www.flickr.com/photos/chalmersuniversityoftechnology/sets/72157644615511326/show

promotionen_2014_800a promotionen_2014_800f promotionen_2014_800e promotionen_2014_800d promotionen_2014_800c


Postat i:Karin Markides, Karriär, Nobel, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Storslam för Chalmers i Venture Cup

$
0
0


Venture Cups regionfinal i väst är avgjord.

Totalvinnare blev Melvitas, som har utvecklat ett diagnostiskt verktyg som kan upptäcka det tidigaste stadiet av karies, vilket ingen annan teknik klarar.
Vinnare i kategorin Miljö & Energi blev Swedish Algae Factory, som genom modern teknologi utvinner förnybar råolja från alger.
Båda dessa företag drivs av entreprenörer på Encubator.
– Det är ett privilegium att få jobba tillsammans med så drivna entreprenörer som finns här. Just nu är vi nästan mållösa av deras framfart, inte bara i tävlingar, utan också på marknadssidan, säger Linnéa Lindau, vd på Encubator och fortsätter:

Två finalister i riksfinalen
– Vi har alltså båda vinnarna som nu kommer mötas i riksfinalen, där Imnus vann höstens regionfinal och nu igår vann Melvitas vårens regionfinal här i väst. Jag kommer inte på några andra ord än Grand Slam! Nu ser vi fram emot den 12 juni. Det kommer bli en riktig rysare och hård konkurrens.

Något stort på spåren
Regionfinalen i Venture Cup Väst avgjordes den 15 maj bland många mycket bra bidrag. Totalvinnare blev Melvitas, som belönas med 125 000 kronor. Juryn anser att bolaget har något stort på spåren. De framhäver den innovativa idén, att det finns ett team med bred expertis samt den stora tillväxtpotentialen. Juryn tycker även att Melvitas har visat på förståelse för de utmaningar som de kommer att möta och hur de ska övervinna dem.

Ny teknik upptäcker karies
– Detta är en bekräftelse på att även andra ser affärsmöjligheter i vår idé. Potentialen är stor, framförallt för vi har en helt ny teknik som kan upptäcka karies på ett tidigt stadium, vilket ingen annan teknik klarar. Resultatet kommer att visas i 3D, vilket inte de röntgenbilder som används idag gör. Vi har dessutom en affärsmodell som är mer patientanpassad än dagens lösningar, så vi är väl rustade, säger Linda Rönn, affärsutvecklare på Melvitas.
Bolaget har tagit fram en prototyp och med hjälp av prispengarna kommer de nu snabbare att kunna ta nästa steg, vilket innebär kliniska tester och utveckling av bilder på dataskärmen.

Chalmers tog hem även kategorin Miljö & energi
Utöver totalvinnaren Melvitas, som även var vinnare i sin kategori Life Science & Teknik, utsågs tre vinnare i kategorierna Människa & Samhälle, Miljö & Energi samt Webb, Mjukvara & Media. I kategorin Miljö & Energi vann Swedish Algae Factory. Deras teknik är anpassad efter algers naturliga livscykel, vilket ökar möjligheterna att kostnadseffektivt utvinna förnybar olja från algerna.

Venture Cup Väst delade också ut Publikens Pris för bästa pitch. Detta pris tilldelades Delta T50, som utvecklar en EKG-baserad riskmarkör för livshotande hjärt-och kärlsjukdomar. Även detta bolag finns hos Encubator.

Riksfinal i Umeå 12 juni
Härnäst väntar Venture Cups riksfinal som äger rum i Umeå den 12 juni. Då har alla vinnare i regionfinalerna, tillsammans med höstens vinnare, möjlighet att kvala in. 32 vinnare ska bli 12 nominerade och vem som blir nominerad i Sverigefinalen bestämmer en jury bestående av experter inom flera områden.

Källa: Pressmeddelanden från Encubator och Venture Cup
Textbearbetning: Michael Nystås

Bildtext: Moa Persson, Linnea Wikman och Linda Rönn från Melvitas, totalvinnare i Venture Cup Väst, samt i tävlingskategori Life Science och Teknik. Foto: Anna Sigvardsson, Venture Cup

För ytterligare information kontakta:
Linnéa Lindau, VD på Encubator, 0730-79 42 08, linnea.lindau@encubator.com,
Linda Rönn, affärsutvecklare på Melvitas, 0761-76 18 09, info@melvitas.se
Sofie Allert, VD på Swedish Algae Factory, 0761-76 18 04, sofie@swedishalgaefactory.com

Mer om Melvitas
Melvitas utvecklar ett diagnostiskt verktyg som kan detektera det tidigaste stadiet av karies. Produkten bygger på en patenterad teknik som inte använder joniserande strålning till skillnad från dagens röntgendiagnostik. Melvitas diagnostiska verktyg är användarvänligt och kan hjälpa tandvårdspersonal att genomföra säkrare och effektivare behandlingar med ökat fokus på preventiv tandvård.
www.melvitas.se

Mer om Swedish Algae Factory
Swedish Algae Factory utnyttjar modern teknologi anpassat efter algers naturliga livscykel för att utvinna förnybar råolja från just alger. Då alger växer bra på koldioxid och avfallsvatten erbjuder bolaget även industriella aktörer en tjänst för att sänka deras utsläpp. Företagets vision är att år 2030 vara Europas volymmässigt största producent av förnybart råmaterial för dieselproduktion.
www.swedishalgaefactory.se

Mer om Encubator
Encubator är Chalmers inkubator som förverkligar affärsidéer tillsammans Chalmers School of Entrepreneurship. Genom att matcha bra affärsidéer med ambitiösa affärsutvecklare, samt tillföra kapital, kunskap och nätverk, skapar Encubator nya tillväxtbolag och bidrar till utbildandet av framtidens entreprenörer. Affärsidéerna kommer från akademisk forskning, etablerade företag och privatpersoner. Sedan starten 1997 över 50 bolag skapats.

Här är alla vinnare i Venture Cup Väst

Life Science & Teknik
MelVitas
Linda Rönn, Chalmers, Linnea Wikman, Chalmers & Moa Persson, Chalmers
MelVitas utvecklar ett diagnostiskt verktyg som kan detektera det tidigaste stadiet av karies. Produkten bygger på en patenterad teknik som inte använder joniserande strålning till skillnad från dagens röntgendiagnostik. MelVitas diagnostiska verktyg är användarvänligt och kan hjälpa tandvårdspersonal att genomföra säkrare och effektivare behandlingar med ökat fokus på preventiv tandvård.

Människa & Samhälle
Save the Red
Frida Ahlsén, Högskolan i Halmstad
Save the Red är en kollektion av miljövänliga mjukdjur som avbildar utrotningshotade djur. Djuren är tillverkade av giftfria naturliga material såsom kapok och bambu. Tillsammans med djuret får man en bok som berättar om djuret, hur den lever och vad den gör. Vid varje köp doneras en del av vinsten till en organisation som arbetar för djurens överlevnad.

Webb, Mjukvara & Media
Minatjänster.nu
Josefina Lönn, Högskolan i Skövde & Joakim Sjöblom, Högskolan i Skövde
Mina Tjänster Sverige AB tillhandahåller Sveriges första digitala varuhus för tjänster och medlemskap. Konsumenten kan med hjälp av ett online-baserat verktyg enkelt och tryggt teckna, hantera och överblicka alla sina tjänster. I utbudet återfinns streamingtjänster, mobilabonnemang, bredbandsabonnemang, mjukvarulicenser och mycket mer. Alla prenumerationstjänster på samma ställe!

Miljö & Energi
Swedish Algae Factory
Hannes Livian, Chalmers & Sofie Allert, Chalmers
Swedish Algae Factory utnyttjar modern teknologi anpassat efter algers naturliga livscykel för att utvinna förnybar råolja från just alger. Då alger växer bra på koldioxid och avfallsvatten erbjuder vi även industriella aktörer en tjänst för att sänka deras utsläpp. Vår vision är att 2030 vara Europas volymmässigt största producent av förnybart råmaterial för dieselproduktion.

Publikens pris togs hem av DeltaT50, som levererade den bästa pitchen under kvällen.

Mer om Venture Cup
Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag.
www.venturecup.se


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Ann-Sofie Sandberg får Gustaf Dalén-medaljen 2014

$
0
0


Chalmeristen Ann-Sofie Sandberg (K73), professor i livsmedelsvetenskap, med inriktning mot biologisk processteknik, på Chalmers, belönas med Chalmersska Ingenjörsföreningens Gustaf Dalén-medalj 2014.

Hon får utmärkelsen för sina framstående vetenskapliga insatser inom livsmedelsområdet, som framgångsrikt bidragit till att stärka Chalmers varumärke som högskola och som internationellt framstående forskningsmiljö.
Ann-Sofie Sandberg utbildade sig till civilingenjör på Chalmers, och disputerade år 1982 vid avdelningen för klinisk nutrition, medicinska fakulteten i Göteborg, där hon blev teknologie doktor. Hon rekryterades därefter till Chalmers, där hon har byggt upp närings- och livsmedelsforskningen. I dag hör hon till världens ledande och mest citerade forskare inom sitt forskningsområde.

Etablerat starka band
Ann-Sofie Sandberg har under många år samarbetat med olika forskargrupper vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och därigenom etablerat starka band mellan den tekniska och medicinska forskningen i Göteborg.
Forskare inom vitt skilda medicinska discipliner har deltagit i detta samarbete. Resultat av denna samverkan är många gemensamma publikationer för Chalmers och Sahlgrenska akademin, liksom gemensamma externa forskningsbidrag och disputationer, där doktoranden haft handledare från båda dessa lärosäten.

Fisk och hälsa
Hennes forskning omfattar biologisk processteknik för att förbättra näringsegenskaper och fysiologiska effekter av livsmedel och livsmedelskomponenter. Arbetet har inneburit att utveckla analysmetoder för att studera biotillgänglighet av näringsämnen och bioaktiva komponenter med positiv hälsoeffekt. Under senare år har Ann-Sofie Sandberg fokuserat på forskning kring fisk och hälsa i relation till bioaktiva komponenter och riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom.

Breddat kontaktytorna
Ann-Sofie Sandberg har haft en rad ledande förtroendeposter vid Chalmers. I alla dessa positioner har hon målmedvetet arbetat för att bredda kontaktytorna mellan den tekniska och livsvetenskapliga forskningen, inte minst den medicinska. Ann-Sofie Sandberg har genom sina täta vetenskapliga kontakter med Sahlgrenska akademin på ett unikt sätt stärkt banden mellan de två forskningsaktörerna i Göteborg. Hon har bidragit till att nutrition och ”functional foods” blivit ett av regionens styrkeområden.

Föregångare för jämställda forskningsmiljöer
Ann-Sofie Sandberg har varit en föregångare att skapa jämställda forskningsmiljöer där hennes forskningsområde och gruppering varit en ledstjärna för många forskningsledare vid Chalmers. I Chalmers strävan mot jämställda forskningsmiljöer har hon bidragit genom eget agerande, och genom att vara ett föredöme.

Stor erfarenhet från styrelser och expertgrupper
Ann-Sofie Sandberg har stor erfarenhet av arbete i styrelser, vetenskapliga råd och expertgrupper, och har ett omfattande samarbete med livsmedelsindustrin. Hon är invald i Ingenjörs- och Vetenskapsakademin, och hedersdoktor vid Sahlgrenska Akademin. Hon har också engagerat deltagit i Universeums styrelse för att stärka ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik.

Ann-Sofie Sandberg tog emot Gustaf Dalén-medaljen vid en ceremoni i samband med Chalmersska Ingenjörsföreningens vårmöte den 3 maj.

Text och textbearbetning: Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell

Kontakt >>>
Vid frågor angående medaljen/medaljören kontakta Mats Bergh, Gustaf Dalén-kommittén, på tel. 031-772 4130 eller 0708-16 74 94, mats.bergh@johannebergsciencepark.com.
Vid övriga frågor kontakta Inger Berntsson, Chalmersska Ingenjörsföreningens kansli, på tel. 031-772 4780, avancez@cing.chalmers.se

Mer om Chalmersska Ingenjörsföreningen >>>
Chalmersska Ingenjörsföreningen är en förening för alla som har examen från Chalmers tekniska högskola. Föreningen är sedan 1907 den sammanhållande länken för chalmerister över hela världen. För att hedra nobelpristagaren, uppfinnaren och Chalmersingenjören, Gustaf Dalén, har föreningen sedan 1950 utdelat Gustaf Dalén-medaljen till personer med examen från Chalmers för förtjänstfulla verksamheter, som bygger på Chalmers kompetensområden. Gustaf Dalén är ett verkligt föredöme genom att denne representerar allt det som dagens Chalmers och chalmerister strävar efter. I år är det den 47:e medaljen som delas ut. Under årens lopp har medaljen gått till många olika kategorier av personer – de senaste omfattar en arkitekt, en professor, och två industriledare.
www.cing.chalmers.se


Postat i:Forskning från Chalmers, Gustaf Dalén, Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Kristoffer Tagesson på stadig kurs med Chalmers i ryggen

$
0
0


Hösten 2013 lanserades ett nytt högteknologiskt styrservo för lastbilar.
Actionhjälten Jean Claude Van Damme gjorde tekniken känd över hela världen, medan en av de riktiga hjältarna i projektet är chalmeristen Kristoffer Tagesson (F09).
Det har kallats den största nyheten inom styrning sedan servon. Kristoffer Tagesson från Volvo, som 2008 tog ut examen från masterprogrammet Systems, Control and Mechatronics, har varit en spindel i nätet under utvecklingen av Volvo Dynamic Steering. Styrtekniken gör lastbilen lättare att manövrera i både höga och låga hastigheter och minskar risken för förslitningsskador hos föraren.

Succén ett faktum
Ingenjörerna som arbetade i projektet insåg tidigt att det skulle bli något stort och redan efter några dagar i rampljuset var succén ett faktum. När Jean Claude van Damme fick prova systemet blev det också känt för en bredare publik. Reklamfilmen ”The Epic Split”, där actionhjälten utför en split mellan två backande lastbilar, blev den mest delade Youtube-filmen i världen när den släpptes. I april 2014 hade den haft en bra bit över 70 miljoner visningar.
Idag när Kristoffer Tagesson berättar vad han arbetar med, vet folk direkt vad han pratar om.
– Det är roligt, i vanliga fall arbetar man lite i skymundan som ingenjör. Det är också ett kvitto på alla de timmar av pedantiskt arbete vi lagt ner för att få till en bra funktion, säger Kristoffer Tagesson som var funktionsägare i projektet på Volvo.

Stort intresse för masterprogrammet
2004 började Kristoffer Tagesson på Teknisk fysik på Chalmers. Tre år senare valde han masterprogrammet Systems, Control and Mechatronics.
– Så här i efterhand kan jag se att det var ett bra val. Jag tycker att det är roligt med teori, men jag vill samtidigt se hur teorin tillämpas. Och programmet har gett mig en mycket bra teoretisk grund. Det är skönt att i arbetslivet kunna visa svart på vitt hur det fungerar.
Han pratar för en sal fylld med drygt 200 chalmersstudenter som har kommit för att få information om masterprogrammet:
– Om ni vill arbeta med fordonsrörelse är det framförallt två moment ni behöver behärska: det ena är reglerteknik, automation och mekatronik, och det andra är fordonsdynamik.
Intresset för Chalmers näst största masterprogram är stort.
– På Volvo är vi tacksamma för att intresset hos studenter är stort, för det är ett område som växer starkt, säger Kristoffer Tagesson.
Sedan hösten 2012 är han tillbaka på Chalmers, som industridoktorand på Tillämpad mekanik.
– När vi var klara med projektet ville jag arbeta vidare med framtida funktionalitet inom styrning, men med en något längre horisont. Det går att arbeta långsiktigt även inom industrin, men i akademin finns ett gynnsamt klimat, man träffar mycket folk och man växlar idéer – även med andra företag. Om man dessutom arbetar med fokus väldigt långt i framtiden, är det inte lika känsligt med sekretess.

Variation i arbetet
Kristoffer Tagesson hade en roll som funktionsägare under utvecklingen av styrsystemet. Han uppgift var att hålla ihop arbetet med den tekniska funktionen. Han beskriver rollen som mer tekniskt djup än exempelvis projektledaren.
– Genom god kunskap om tekniken har det varit min uppgift att driva utvecklingen vidare, och kravställa arbetet. Krav är ett effektivt sätt att kommunicera. Vi måste veta vad det är vi ska åstadkomma. Ju fler ingenjörer i projektet, desto viktigare är det att vi har en klar, gemensam bild av målet. Annars tenderar alla beslut som fattas bli beroende av vem som hanterar just den frågan.
Han har även deltagit i testning av funktionen.
– Vi testade helt enkelt genom att köra lastbilarna, på olika banor, i olika hastighet och över mycket lång tid. Vi körde samma moment i tre dagar, dygnet runt.
Han uppskattar när det är variation i arbetsdagarna.
– I mitt fall, med ansvar för funktionsutveckling, så får jag det. Det är inte bara teknikutveckling och att se till att vi utvecklar mjukvaran i rätt riktning, utan även att köra lastbil på provbanan, koppla sladdar och få vara sin egen dräng när det gäller att lösa problem. Det ger en rolig variation.

En mäktig lansering
Han vill understryka att succén har byggt på ett enastående lagarbete från alla inblandade.
– Vi ingenjörer i projektet såg den enorma potential som funktionen hade, vi var faktiskt själva överraskade över hur bra det fungerade. Och det ville vi kommunicera.
De var först tvungna att övertyga Volvos kommunikationsstab om sprängkraften i den nya produkten.
– Vi ordnade några interna provkörningar vilket fick ofantligt bra genomslag. Man insåg att det var ett stort genombrott som förtjänade marknadsföring. Och det har de ju lyckats storartat med, säger Kristoffer Tagesson.

Text: Malin Ulfvarson
Foto: Privat och AB Volvo

Mer om Volvo Dynamic Steering >>>
Styrsystemet sitter i en elmotor som reglerar styrningen så att rätt kraft överförs till ratten i varje körmoment. Tekniken är mycket snabb, ett par tusen gånger i sekunden regleras styrningen.
Syftet är att underlätta manövreringen och skapa konsistens i alla körsituationer. Körning på ojämnt underlag orsakar till exempel ryck i ratten, men styrsystemet kompenserar för ojämnheterna innan föraren känner dem. I höga hastigheter förbättras kursstabiliteten och i krävande manöversituationer, som rondellkörning, kan föraren styra även en mycket tung lastbil med mycket lite kraft genom att vridmomentet i servon regleras kontinuerligt.
– Det minskar belastningen på föraren, och därmed även risken för förslitningsskador. Det ökar även säkerheten i trafiken, säger Kristoffer Tagesson.
Att backa med lastbilen är också en ny upplevelse. Precis som vid körning framåt återgår ratten automatiskt till utgångsläget. Det går i princip att backa rakt hur långt som helst utan att hålla händerna på ratten. I en lastbil utan det nya styrsystemet drar släpet åt sidan efter bara ett tiotal meter.


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

De får John Ericsson-medaljen 2014

$
0
0


Sex nyutexaminerade chalmerister har belönats med den anrika John Ericsson-medaljen 2014.

Karin Rosenqvist, Jonathan Lindgren, Stina Alexandersson, Henrik Gustavsson och Tove Andersson tog emot sina utmärkelser vid en finstämd utdelningsceremoni i Chalmersska huset den 15 maj.
Den sjätte medaljören, Karl Lindqvist, hade tyvärr inte möjlighet att närvara.
John Ericsson-medaljen instiftades redan år 1897 till minne av den svensk-amerikanske ingenjören och uppfinnaren John Ericsson, efter ett initiativ av chalmersstudenten Claes Adolf Adelsköld.
Vid en insamling av medel till en staty av John Ericsson hade Adelsköld fått in en anonym donation på 4 000 kronor. Eftersom statyfrågan redan var löst bestämdes istället att donationen skulle användas till bildande av stipendier för att hedra Ericssons minne.
En mindre del av stipendiefonden får användas till medaljer med John Ericssons bild att ges till ”deraf förtjänta elever” efter examina.

De främsta belönas
Medaljerna delas ut till de främsta som föregående år erhållit civilingenjörs- eller arkitektexamen. Kriterierna och antalet medaljörer har förändrats under åren.
För att bli en av de nu sex medaljörerna krävs bland annat kombinationen mycket höga betyg och hög studietakt.

Finstämd utdelningsceremoni
Utmärkelsen delades ut vid en finstämd ceremoni den 15 maj i Chalmersska huset i närvaro av professor Maria Knutson-Wedel, vicerektor för grundutbildningen, samt medaljörernas stolta anhöriga.
Förutom den påkostade medaljen i silver med deras namn ingraverat, hedrades medaljörerna med diplom och Margaretha Jönsson Runviks bok ”John Ericsson – resan mot solen” (Förlaget Pärlemor).

Rundvandring i Chalmersska huset
Inför utdelningen erbjöds medaljörer och anhöriga även en guidad visning i de historiska lokalerna i Chalmersska huset, som innefattar William Chalmers representationsvåning samt de renoverade banklokalerna efter den tidigare ägaren SEB. Här finns bland annat ett magnifikt bankvalv med kristallkronor.
Utdelningsceremonin i Chalmersska husets salonger avslutades med lunch i den vackra matsalen för medaljörerna och deras anhöriga.

Reaktorfysiker på kärnkraftverk

Karin Rosenqvist är civilingenjör i kemiteknik.
– På masternivå inriktade jag mig mot nukleär teknik på masterprogrammet Nuclear Engineering, säger Karin som nu arbetar som reaktorfysiker vid kärnkraftverket i Oskarshamn.

Vägprojektör i Göteborg
Tove Andersson började läsa teknisk fysik, men upptäckte att det inte var riktigt rätt val för henne. Hon valde istället att byta till väg- och vattenbyggnadsprogrammet:
– Där kände jag att jag hade hittat rätt och studierna flöt på bra. Jag valde masterprogrammet Infrastructure and Environmental Engineering och läste så många kurser jag kunde hitta inom väg- och järnvägsbyggnad och trafikplanering på Chalmers men även på distans på KTH och LTU. Nu arbetar jag som vägprojektör på Norconsult här i Göteborg, berättar Tove.

Uppdragsforskare i Trondheim
Karl Lindqvist kom till Chalmers maskinteknikprogram 2007 där han under studietiden var mycket engagerad i M-sektionens fotoförening M-photo. Efter sin kandidatexamen tog han ett sabbatsår i Norge, som följdes upp med utbytesstudier vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU) i Trondheim.
– Hösten 2012 läste jag kurser på masterprogrammet Applied Mechanics. Våren 2013 skrev jag mitt examensarbete i samarbete med forskningsföretaget Sintef i Trondheim. Temat för exjobbet var materialmodellering av höghållfast stål, berättar Karl Lindqvist.
Efter sin examen anställdes Karl Lindqvist på Sintef där han i dag arbetar med
Efter studierna fick Karl möjlighet att fortsätta arbeta hos Sintef och jobbar nu med uppdragsforskning inom bland annat CO2-transport och -lagring och effektiv naturgasproduktion.

Doktorerar i Bryssel
Jonathan Lindgren, som läste teknisk fysik, tänker tillbaka på sin studietid som rolig och lärorik.
– Även om man fick lägga ned mycket tid på studierna fanns det ändå tid för studentlivet. Jag fick även möjligheten att sommarjobba som projektassistent på instititionen för fundamental fysik. Detta var en väldigt givande erfarenhet och jag lärde mig väldigt mycket. Mitt första masterår tillbringade jag som utbytesstudent på Hong Kong University of Science and Technology där jag läste kurser i fysik, matematik och kinesiska. Efter examen började jag som doktorand i teoretisk fysik i Bryssel och det är där jag befinner mig nu, berättar Jonathan.

Trafikfrågor i Halmstad
Stina Alexandersson kom från Norrköping till Chalmers – ”den anrika”, som hon själv beskriver högskolan – för att plugga på väg- och vattenbyggnadsprogrammet.
– Jag hade rosiga kinder och var nyfiken och lite nervös. De följande fem åren präglades av plugg, studentliv, nya vänner, sommarjobb, plugg, kärlek, flytt till Halmstad, tågpendlande, barnafödande, plugg, familjeliv och lite mera plugg. Plötsligt en dag var min chalmerstid över och jag hade min efterlängtade examen!
I början av studierna visste hon inte riktigt vart hon var på väg eller vart hon ville komma.
– Men med tiden växte mitt intresse för trafik. Jag läste alla trafikkurser som fanns på Chalmers och när de tog slut läste jag några nere i Lund, berättar Stina.
I dag arbetar hon med trafikfrågor på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun:
– Jag trivs så bra att jag nästan inte saknar Göteborg. Jag bär med mig mycket från min chalmerstid som jag har nytta av i dag, så som kritiskt tänkande och noggrannhet under tidspress. Men det viktigaste är nog ändå att Chalmers har bevarat och uppmuntrat min nyfikenhet så jag fortsätter att ifrågasätta och vågar tänka nytt, säger Stina Alexandersson.

Fysikdoktorand på Chalmers
Henrik Gustafsson pluggade även han teknisk fysik, ett program han kom till hösten 2007:
– Redan då var jag väldigt fascinerad av matematik och fysik. Under 3:an och 4:an var jag amanuens på Matematiska vetenskaper och undervisade då nya chalmerister i inledande matematik samtidigt som jag fortsatte mina egna studier, berättar Henrik.
Han är en glad och stolt medaljör:
– Jag känner mig mycket lycklig och hedrad över att få ta emot John Ericsson-medaljen. Det betyder väldigt mycket för mig, men är också väldigt glädjande för alla som har stöttat mig på vägen, säger Henrik.
När det var dags för masterprogram föll valet på fundamental fysik. Efter fjärde året tillbringade Henrik Gustafsson ett år på Perimeter Institute i Waterloo i Kanada.
– Under mitt år i Kanada hittade jag, förutom många goda vänner, det fält jag ville arbeta inom i framtiden: strängteori. När jag kom tillbaka skrev jag ett examensarbete på Chalmers inom strängteori för att slutföra min civilingenjörsutbildning. Därefter började jag doktorera på institutionen för fundamental fysik med samma handledare som under examensarbetet och jag trivs verkligen jättebra här.
– Mina år på Chalmers har varit mycket givande, utmanande och fyllda av glädje delad med både studiekamrater och personal och jag är säker på att jag, om några år, kommer att se tillbaka på min tid som doktorand här på Chalmers på samma goda vis, säger Henrik Gustafsson.

Text: Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell

Här är de sex toppstudenter som belönas med John Ericsson-medaljen i år, från vänster på gruppbilden:
Karin Rosenqvist, Kemiteknik
Jonathan Lindgren, Teknisk fysik
Stina Alexandersson, Väg- och vattenbyggnad
Henrik Gustafsson, Teknisk fysik
Tove Andersson, Väg- och vattenbyggnad
Karl Lindqvist (saknas på bilden), Maskinteknik

Läs mer om John Ericsson-medaljen >>>
student.portal.chalmers.se/sv/karriar-jobb/Sidor/John-Ericsson-medaljen.aspx


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Studenthus gav 61 000 kronor till Barncancerfonden

$
0
0


Arkitektstudenternas gästhus auktionerades bort för 61 000 kronor utanför Bauhaus Bäckebols huvudentré häromveckan.

Det var en köpare från göteborgstrakten som vann budgivningen när friggeboden auktionerades bort under Bauhaus avslutande trädgårdsfestivaldag fredagen den 2 maj.
– Veckan efter flyttades gästhuset till Lysekilstrakten, närmare bestämt till Bokenäset, berättar Peter Lindblom, tekniklektor och kursansvarig på Chalmers.
Stugan är ritad och byggd av arkitektstudenter på Chalmers.
Det var tredje gången som projektet med efterföljande auktion genomförts i samarbete med Bauhaus Bäckebol. Byggjätten står för material och Chalmers Arkitektur ritar och bygger huset. Totalt har de tre auktionerna inbringat 195 000 kronor till välgörande ändamål under lika många år.
Intäkterna gick i år oavkortade till Barncancerfondens kampanj ”Give Hope”.
– Att det finns en win-win aspekt från olika håll gör att vi hoppas och arbetar för en ytterligare fortsättning även nästa år, säger Peter Lindblom.

Text: Peter Lindblom och Michael Nystås
Foto: Peter Lindblom

Läs tidigare blogginlägg >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2014/04/16/studenter-bygger-gaststuga-till-stod-for-barncancerfonden

gasthus_3_800px gasthus_2_800px astudhus_2014_800px


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Abhilash fick diplom av regeringen

$
0
0


Chalmeristen Abhilash ”Abhi” Ram belönas med Global Swede Award av Sveriges handelsminister Ewa Björling.
Utmärkelsen går till internationella studenter som satt avtryck i frågor som rör innovation och entreprenörskap.
Abhi tog emot sitt diplom vid en högtidlig ceremoni på Utrikesdepartementet i Stockholm den 12 maj:
– Det kändes som om mitt leende hade fått ett pris, säger han.
Abhi har gjort en imponerande livsresa. När kompisarna stannade kvar i Indien valde han att genomföra sina masterstudier på Chalmers. Parallellt med studierna på masterprogrammet Micro Technology engagerade han sig i Chalmers internationella mottagningskommitté, Circ, där han såg till att nya internationella studenter fick en så bra studiestart som möjligt.

Viktig för studentrekryteringen
Den internationella studentrekryteringen på högskolan ligger Abhi varmt om hjärtat, och han är i dag verksam som projektassistent på Chalmers avdelning Kommunikation och marknad. Här fortsätter Abhi att vara en vital del av det viktiga rekryteringsarbetet.
Hans engagemang och talang uppmärksammas nu av Utrikesdepartementet, som utnämner Abhi till en av årets 21 mottagare av Global Swede Award, en utmärkelse som i år delas ut för fjärde året som ett led i att uppmuntra och belöna internationella studenter som valt att komma till Sverige för att studera.
– Det känns fantastiskt och helt overkligt. Inte ens i mina vildaste drömmar trodde jag att jag kunde få Global Swede of the Year Award. Jag minns att jag hörde om en annan pristagare häromåret och tänkte ”Åh, hon måste vara väldigt smart och mycket företagsam som lyckas vinna ett så fint pris!”. Och nu står jag själv här som en av 21 pristagare och del av en skara på kanske 100 personer som fått utmärkelsen, säger Abhi.

Först chock – sedan stolthet
Hans första reaktion när han fick beskedet var chock. Sen följde i tur och ordning en lätt förlägenhet, spänning och stolthet. Förlägenhet över att – i sina egna ögon – oförtjänt ha blivit nominerad av Chalmers. Spänning över vilka möjligheter nomineringen fört med sig. Och stolthet över att ha blivit utvald.

Den 12 maj fanns Abhi på plats på Utrikesdepartementet i Stockholm för att ta emot sin utmärkelse ur handelsminister Ewa Björlings hand:
– Jag stod där i ett rum fyllt med dignitärer, medarbetare på Utrikesdepartementet, Svenska Institutet, stolta gäster, föräldrar och de 20 andra vinnarna, som jag tyckte var mycket mer förtjänta av priset än jag på grund av saker de hade uppnått eller deras höga intellektuella kapacitet. Att stå i samma rum som dem fyllde mig med stor ödmjukhet, berättar han.
Samtidigt kände han en djup tacksamhet:
– Jag insåg att priset inte var ett erkännande för några medaljer jag vunnit i en tävling, bra betyg i skolan eller någon uppfinning jag kommit på. Det var ett erkännande av mitt positiva synsätt och mina ansträngningar. Mitt leende hade helt enkelt belönats med ett pris, precis så kändes det. Och det var ett pris väldigt få hade fått före mig.

Redan startat nätverk
Abhi tycker också att det medför ett ansvar att utnämnas till en Global Swede. Det finns normer han måste rätta sig efter, det finns mål att försöka uppnå, många utmaningar, men han tänker göra sitt allra bästa för att utmaningarna ska uppfyllas och överträffas.
– Jag har redan startat ett nätverk bland årets vinnare. Vinnaren från Göteborgs universitet – Hadeel – och jag planerar att inrätta ett alumninätverk för alla mottagare av priset.  Och vi diskuterar möjligheten att samla in pengar till de översvämningsdrabbade i Serbien tillsammans med Röda Korset, berättar Abhi.
Han ser utmärkelsen som en bekräftelse på att hans egen livshållning fungerar: det du ger får du tillbaka.
– Alla människor har bekymmer, och jag har alltid strävat efter att förbli positiv i mitt hjärta. Men priset är så klart mycket mer än så. En Global Swede har ett ansvar för att stärka Sveriges varumärke både utomlands och här hemma. I Sverige hajpar vi sällan någonting och nedvärderar varumärket. Som pristagare tror jag att vi kan hjälpa svenskarna att se sin egen storhet.

Väl omhändertagen
Han berättar målande och entusiastiskt om ceremonin på Utrikesdepartementet den 12 maj. Abhi kom till Stockholm redan dagen före tillsammans med sina föräldrar, som rest från Indien för att besöka sin son i Sverige.
De blev mycket väl omhändertagna på departementet, och fick lyssna till tal av handelsminister Ewa Björling, Svenska Institutets generaldirektör Annika Rembe och Hannah Akuffo från Sida. På plats fanns även Chalmers biträdande kommunikationschef Anna Näsbom. Hon var den som läste upp Abhis officiella nomineringstext.
Varje pristagare fick ta emot diplom från Ewa Björling och en gåva från Annika Rembe.
– Jag var för nervös för att lyssna på motiveringen, så jag försökte skoja lite med ministern och säga att allt kanske inte var sant, berättar Abhi.
Efter ceremonin och en avslutande fotografering bjöds alla deltagarna på lunch i en angränsande sal. Många bilder blev tagna och minnen för livet skapades. Pristagarna passade också på att ta selfies med ministern och de övriga.
– Maten var fantastisk, men jag var mer intresserad av att nätverka och gick runt för att få kontaktuppgifter till alla vinnarna. Jag vill starta en grupp på Facebook där vi kan fortsätta att diskutera och utbyta idéer med varandra, säger Abhi.

Text: Michael Nystås
Foto: Karin Nylund, Regeringskansliet

Abhis prismotivering >>>
Force and creativity are two characteristics that come to mind when thinking of Abhilash – he energises and stimulates his environment with his positive and reflective approach. Whether he is involved in language cafés, choirs, music, international reception committees or any other of his initiatives, it is always with a smile and determination. As a student, he is always top rank and contributes to the team effort of his Chalmers class. In his contribution to Chalmers international student recruitment, he is equally engaged and is a skilled ambassador for Sweden, Chalmers and global networks – and not least for himself.

Fakta
Genom diplomeringsceremonin Global Swede uppmärksammas utländska studenter som utbildat sig vid högskolor eller universitet i Sverige och som utmärkt sig inom områden relaterade till innovation och entreprenörskap. Förhoppningen och tanken bakom konceptet är att studenterna i framtiden dels kommer vara goda ambassadörer för en positiv bild av Sverige och samtidigt fungera som viktiga kontakter för svenskt näringsliv ute i världen.

Läs pressmeddelande från Utrikesdepartementet >>>
www.regeringen.se/sb/d/18334/a/240193

Se fler bilder från utdelningsceremonin >>>
www.flickr.com/photos/utrikesdepartementet/sets/72157644626298331

Läs tidigare inlägg om Abhilash >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2012/12/06/abhilash-slar-ett-slag-for-chalmers-i-ny-kortfilm


Postat i:Karriär, Next Stop Chalmers, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Riksdag och regering, Teknikaliteter

Dags att avslöja årets Formula Student-bil

$
0
0


Klockan 18 i kväll avtäcks årets tävlingsbil av Chalmers Formula Student-team.
Avtäckningen äger rum i Studiehallen i M-huset på campus Johanneberg, och portarna slås upp en halvtimme innan.
Det finns att leva upp till för årets team.
2012 blev det totalseger i England och en tredjeplats i Tyskland.
2013 gick det lite sämre, men säsongen kröntes av en fin fjärdeplats på Hochenheimring i början av augusti.

Läs mer på Formula Students webbplats >>>
www.chalmersformulastudent.se

Kolla in Formula Students Youtubekanal som är under uppbyggnad >>>
youtube.com/chalmersfs

Läs tidigare inlägg om Formula Student >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/?s=formula+student


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Abhilash Ram honored by the Swedish government

$
0
0


Chalmers alumni Abhilash ”Abhi” Ram was honored with a Global Swede Award by the Swedish Minister for Trade, Ewa Björling.
The award is for international students who have made a lasting impact on issues related to innovation and entrepreneurship.
Abhi received his diploma at a ceremony at the Ministry of Foreign Affairs in Stockholm on May 12.
”I felt as though I was getting a prize for my smile,” he says.
Abhi has made an impressive journey during his lifetime. While his friends remained in India, he chose to pursue Masters studies at Chalmers. In parallel with his studies in the Microtechnology Master’s program, he became involved with the Chalmers International Reception Committee, Circ, making sure that new international students get off to the best possible start with their studies.

Important to student recruitment
International student recruitment at the university is a matter close to Abhi’s heart, and he is currently working as a project assistant at Chalmers Communications and Marketing department. Here, Abhi continues to be a vital part of the important recruitment efforts.
His dedication and talent have now been recognized by the Swedish Ministry of Foreign Affairs, which has appointed Abhi as one of this year’s 21 recipients of the Global Swede Award, an award being distributed for the fourth consecutive year as a part of efforts to encourage and reward international students who choose to come to Sweden to study.
”It’s a fantastic feeling, and totally unreal. Never in my wildest dreams did I think I could win the Global Swede of the Year Award. I remember hearing about another prizewinner a year or two ago and thinking, ‘Oh, she must be very smart and very enterprising to manage to win such a great prize’. And now I’m standing here myself as one of 21 prize winners and part of a crowd of perhaps 100 people who have received the award,” said Abhi.

First shock – then pride
His first reaction to  the news was shock. This was followed by slight embarrassment, excitement and pride. Embarrassment that he – in his own eyes – had undeservedly been nominated by Chalmers. Excitement about the possibilities brought about by the nomination. And proud to have been chosen.

On May 12, Abhi was on-site at the Ministry of Foreign Affairs in Stockholm to receive his award straight from the hand of Minister for Trade Ewa Björling:
”I was standing there in a room filled with dignitaries, employees of the Ministry of Foreign Affairs, the Swedish Institute, proud guests, parents, and the 20 additional winners, whom I thought much more deserving of the prize than I am because of the things they had achieved or their high intellectual capacity. Standing in the same room as them filled me with great humility,” he says.
At the same time, he felt a deep gratitude:
”I realized that the prize was not recognition for any medals I won in a contest, good grades in school or an invention I’d come up with. It was a recognition of my positive outlook and my efforts. My smile had simply been rewarded with a prize, that’s how it felt. And it was a prize very few before me had received.”

Starting a network
Abhi also believes that being appointed as a Global Swede comes with a certain responsibility. There are rules he must abide by, goals to try to achieve, and many challenges. Still, he will do his very best to meet and surpass these challenges.
”I’ve already started a network among this year’s winners. The winner from the University of Gothenburg – Hadeel – and I are planning to establish an alumni network for all recipients of the award.  And we are discussing the possibility of raising money for the flood victims in Serbia together with the Red Cross,” says Abhi.
He sees the award as an acknowledgment that his own attitude to life works: what you give, you get back.
”All people have concerns, and I have always strived to remain positive in my heart. But this prize is of course much more than that. A Global Swede has a responsibility to strengthen Sweden’s trademark, both abroad and here at home. In Sweden we rarely hype anything and devalue the brand. As prizewinners, I believe we can help the Swedes see their own greatness.”

A warm reception
He speaks vividly and enthusiastically about the ceremony held at the Ministry of Foreign Affairs on May 12. Abhi had arrived in Stockholm the day before with his parents, who traveled from India to visit their son in Sweden.
They were very well taken care of by the ministry, and enjoyed listening to the speech by Minister for Trade Ewa Björling, Swedish Institute Director General Annika Rembe and Hannah Akuffo from Sida. Also in attendance was Chalmers Deputy Communications Director Anna Näsbom who read Abhi’s official nomination text.
Each winner received a diploma from Ewa Björling, and a gift from Annika Rembe.
”I was too nervous to listen to the motivation, so I tried to have a little fun with the Minister and say that maybe none of it was true,” says Abhi.
After the ceremony and a final photo shoot, all participants were treated to lunch in the adjoining hall. Many pictures were taken and memories were created for life. The award winners also took the opportunity to take selfies with the Minister and the others in attendance.
”The food was amazing, but I was more interested in networking. I went around to get the contact details of all the winners. I want to start a group on Facebook where we can continue to discuss and exchange ideas with each other,” says Abhi.

Text: Michael Nystås
Photo: Karin Nylund, Government Offices of Sweden

Abhi’s nomination text >>>
Force and creativity are two characteristics that come to mind when thinking of Abhilash – he
energises and stimulates his environment with his positive and reflective approach. Whether he
is involved in language cafés, choirs, music, international reception committees or any other of his initiatives, it is always with a smile and determination. As a student, he is always top rank and contributes to the team effort of his Chalmers class. In his contribution to Chalmers international student recruitment, he is equally engaged and is a skilled ambassador for Sweden, Chalmers and global networks – and not least for himself.

Facts
The Global Swede diploma ceremony recognizes foreign students who have studied at colleges or universities in Sweden and distinguished themselves in areas related to innovation and entrepreneurship. The hope and the idea behind the concept is that students in the future will both be good ambassadors for a positive image of Sweden and serve as key contacts for Swedish industry in the world.

See more pictures from the awards ceremony >>>
www.flickr.com/photos/utrikesdepartementet/sets/72157644626298331

Read previous post about Abhilash >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2012/12/10/abhilash-praises-chalmers-warmly-in-new-film


Postat i:In English, Karriär, Next Stop Chalmers, Nytt om chalmerister, Teknikaliteter

Tre belönas med jämställdhetspris

$
0
0

mkw_lmartensson_800px
Chalmeristerna Emma Olofsson och Johanna Ask belönas med Jan-Eric Sundgrens pris för årets jämställdhetsinsats.
De delar priset med arkitektstudenternas genusgrupp.
Priset delades ut av vicerektor Maria Knutson Wedel och Lena Mårtensson, ordförande för studentkårens sociala enhet, den 30 april.
Priset för årets jämställdhetsinsats instiftades av Chalmers förre rektor Jan-Eric Sundgren, och delades i år ut för åttonde gången. Det är bara studenter som kan få priset, men både studenter och anställda kan nominera kandidater, ”som på ett kreativt sätt under året har inspirerat till jämställdhet på ett praktiskt plan”.
Maria Knutson Wedel, vicerektor för grundutbildningen, tycker att det är en viktig utmärkelse:
 Positiva förebilder är mycket viktiga i allt förändringsarbete och detta pris har som avsikt att lyfta fram sådana förebilder och praktiska tydliga åtgärder bland studenterna, säger hon.

Tre pristagare
Det var också Maria Knutson Wedel som presenterade pristagarna inför en stor åhörarskara på Teknologgården:
 Årets vinnare är tre stycken. De har alla på ett strukturerat sätt arbetat med jämställdhetsfrågan och lyft den till diskussion. De har arbetat på olika sätt och på olika nivåer, från det enskilda klassrummet till nationellt i Sverige, sa hon.

Att ständigt ifrågasätta
Därefter kallades de hedrade pristagarna upp på scenen för att ta emot blommor och diplom.
Emma Olofsson är student på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi och belönas med 2 500 kronor för sitt arbete:
 Emma har arbetat på kursnivå och där ständigt väckt frågan om jämställdhet på föreläsningar. Hon har stått på sig för att ge sina kursare och våra lärare en rejäl tankeställare. Emma får priset för att kunna fortsätta att ständigt ifrågasätta och hjälpa oss att bli bättre, sa Maria Knutson Wedel.

Blåste liv i jämställdhetskommittén
Johanna Ask pluggar på civilingenjörsprogrammet i automation och mekatronik. Hon belönas också med 2 500 kronor:
 Johanna utnyttjar befintliga strukturer för att kunna påverka och arbeta med jämlikhetsfrågor. Hon har väckt liv i ett uppdrag som legat på is, studentkårens jämlikhetskommitté. Hon har visat ett engagemang och ett driv för att utveckla kårens arbete med jämlikhet, sa Maria Knutson Wedel.

Den tredje pristagaren var många
En viss munterhet spred sig i publiken när det var dags för årets tredje mottagare av Jan-Eric Sundgrens pris – Genusgruppen på Arkitektstuderandesektionen. En efter en stegade medlemmarna upp på scenen i en ström som aldrig tycktes ta slut. Det var en styrkedemonstration:
 Hur många arkitektstudenter finns det egentligen? skojade Maria Knutson Wedel innan hon tillsammans med Lena Mårtensson delade ut diplom och blommor till den glada gruppen.
Genusgruppen belönas med 5 000 kronor för sitt arbete:
 De har arbetat strukturellt på en ännu högre nivå, och jobbat på ett nytt sätt med frågan i hela Sverige. Genusgruppen har anordnat temadagar med genusdiskussioner och gett jämställdhetsfrågan utrymme. De får priset för att kunna fortsätta sitt viktiga arbete, sa vicerektorn.

Text och foto: Michael Nystås


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Three awarded equality award

$
0
0


Chalmers students Emma Olofsson and Johanna Ask are awarded this year’s Jan-Eric Sundgren Award for equality initiative.
They share the award with the Architect Students’ Gender Group.
The award was presented April 30 by the vice president Maria Knutson Wedel and Lena Mårtensson, Chairman of the Student Union’s Assembly for Social Affairs.
The award for equality initiative was instituted by Chalmers former president Jan-Eric Sundgren, and this year is the eighth time it is awarded. Only students are eligible for the award, but both students and staff can nominate candidates, “who this year have creatively inspired equality in a practical way”.
Maria Knutson Wedel, vice president of Undergraduate Studies, considers it an important award:
– Positive role models are very important when working for change and the intent of this award is to highlight such role models and practical clear actions among the students, she says.

Three award winners
It was also Maria Knutson Wedel, who presented the award winners in front of a large audience at Teknologgården:
– This year we have three award winners. They have all worked in a structured way on the issue of equality and brought it up for discussion. They have worked in different ways and at different levels, from the individual classroom to nationally in Sweden, she said.

Constantly question
The award winners were then called up on stage to receive flowers and a certificate.
Emma Olofsson is a student in the Master of Science Programme in Industrial Engineering and was awarded 2,500 SEK for her initiative:
– Emma has worked at the classroom level and constantly raised the issue of equality during lectures. She has stood her ground and given her fellow students and teachers real food for thought. Emma gets the award in order to continue to constantly question and help us improve, said Maria Knutson Wedel.

Brought life into the Equality Committee
Johanna Ask is a student in the Master of Science Programme in Automation and Mechatronic Engineering. She was also awarded 2,500 SEK:
– Johanna is taking advantage of existing structures in order to affect and work on equality issues. She has brought life into the Student Union Equality Committee, which had been shelved. She has shown commitment and drive in developing the student union’s work on equality, said Maria Knutson Wedel.

The third winner was one of many parts
Amusement spread through the audience when it was time for the third recipient of the Jan-Eric Sundgren Award to enter the stage – the Gender Group at the School of Architecture. One by one the members took the stage in a seemingly never ending stream. It was a show of force:
– How many architecture students are there? Maria Knutson Wedel joked before she and Lena Mårtensson presented the certificates and flowers to the happy group.
The Gender Group was awarded 5,000 SEK for their initiative:
– They have worked structurally at an even higher level, and worked on the issue in a new way throughout Sweden. The Gender Group has organized seminars for gender discussions and made room for the equality issue. They get the award in order to continue their important work, said the vice president.

Text and photo: Michael Nystås


Postat i:In English, Karriär, Next Stop Chalmers, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

På plats på Nordiskt Forum

$
0
0


Chalmersforskaren Helene Ahlborg var på plats vid den uppmärksammade jämställdhetskonferensen Nordiskt Forum i Malmö.
Hon deltog i flera paneldebatter tillsammans med bland andra Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, miljöminister Lena Ek (C), och Agneta Stark, docent i företagsekonomi och stridbar debattör.
Fyradagarskonferensen Nordiskt Forum – med underrubriken New Action on Women’s Rights – avslutades i helgen och arrangerades av organisationer ur den nordiska kvinnorörelsen i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige. Närmare 20 000 deltagare samlades i Malmö den 12-15 juni för att sätta agendan för framtidens jämställdhetspolitik.

Inbegriper miljö- och klimatfrågor
Helene Ahlborg är doktorand i miljösystemanalys vid institutionen för energi och miljö på Chalmers. Hon medverkade bland annat i seminariet ”Feministisk ekonomi och välfärd. Från utopi till praktik” som arrangerades av Sveriges Kvinnolobby i samarbete med Mälardalens Kvinnolobby och Kvinneuniversitetet i Norden.
Feministisk ekonomi är ett begrepp som i dag även inbegriper miljö- och klimatfrågor, och Helene Ahlborg gav diskussionen perspektiv utifrån hållbarhet och genus.
– Jag ser socialt välstånd och mänsklig förmåga att leva ett gott liv som vårt mål. Som miljövetare ser jag att en socialt hållbar utveckling är fundamentalt beroende av att vi har en ekologiskt hållbar värld, sa hon i ett öppningsinlägg.

Ekonomin ett medel, inte ett mål i sig
För att uppnå en ekologiskt hållbar värld menade Helene Ahlborg att vi måste bryta vårt beroende av ekonomisk tillväxt så som den ser ut i dag med ständigt ökande energi- och materialflöden:
– Ekonomin ska vara ett medel för att uppnå socialt välstånd, men inte ett mål i sig. Vi har byggt in oss i ett system som är strukturellt beroende av ekonomisk tillväxt. Om vi får en tillväxt som stannar av eller nerväxt så leder det till sociala problem som arbetslöshet. Det är ett strukturellt problem och vi måste förändra själva grunden för det ekonomiska systemet. Annars kommer vi att få väldigt allvarliga miljöeffekter. Redan nu har vi kommit så långt i den ekonomiska tillväxten att den inte längre leder till ökad välfärd utan istället skapar ekonomiska kostnader som är större än nyttorna, sa Helene Ahlborg.
Framför allt är det människors hälsa och välbefinnande som påverkas. Än så länge har dessa negativa effekter inte drabbat Sverige i så hög grad utan främst fattiga länder.
– För mig handlar en feministisk ekonomi principiellt om icke-exploatering, och det måste vara ett globalt perspektiv på det.
Som exempel på det globala perspektivet berättade Helene Ahlborg om ett projekt hon är engagerad i, som handlar om att ge människor i Östafrika tillgång till el.
– De får nu el för första gången. Våra energisystem måste ställas om. Det är en grundläggande förutsättning för framtida välbefinnande. Den ekonomiska tillväxt vi sett i västvärlden har varit möjlig tack vare tillgång på väldigt billig energi från fossila bränslen. Det kan inte fortsätta på det viset, slog hon fast.

Skyddande av ekosystemen och miljön
Andra inslag i en feministisk ekonomi är en relativt jämlik inkomstfördelning, maktdelning och skyddande av ekosystemen och miljön.
– Jag tycker att miljövetarna missar frågorna om maktrelationer, och här kan jag komma in med ett feministiskt perspektiv. Jag ser hur vår nuvarande användning av naturresurser, vår konsumtion, hur marknader fungerar, leder till förvärrad fattigdom, framför allt för kvinnor och barn i andra länder. Därmed bibehåller vi ett strukturellt förtryck. Fattigdomen består bland annat på grund av hur de globala marknaderna fungerar. För kvinnor och män på landsbygden i Tanzania är dagens kapitalism en oerhört dålig affär, sa Helene Ahlborg.

Granskar regeringens budgetproposition
Sveriges Kvinnolobby är en partipolitiskt obunden och ideellt verksam paraplyorganisation för svensk kvinnorörelse och granskar varje år regeringens budgetproposition ur ett jämställdhetsperspektiv. Det var också Svensk Kvinnolobby som tog initiativet till konferensen Nordiskt Forum.
– Vad vi gör när vi granskar budgetpropositionerna är att vi letar efter om det till exempel finns könsuppdelad statistik, då blir vi jätteglada. Finns det dessutom en analys om vad skillnaderna mellan kvinnor och män består i blir vi nästan överlyckliga. Men hur skulle det vara om det inte handlade om att hitta ett jämställdhetsperspektiv i en redan formulerad politik, utan ifall jämställdhet var utgångspunkten för de politiska förslagen? sa Svensk Kvinnolobbys vice ordförande Clara Berglund, som ledde samtalet.

Vetenskapliga belägg
Helene Ahlborg från Chalmers var först ut att kommentera detta:
– Det finns ganska många vetenskapliga belägg för att jämställdhet är bra för män också. Det är lika viktigt för både kvinnor och män och får oss alla att må bättre. En annan grundläggande princip är att jämlikhet är bra även för rika. Samhället blir tryggare och bättre med mindre våld, om det är mer socialt jämlikt. Även rika människor har därför glädje av att klyftorna inte är så stora.
– Här har vi pratat mycket om väldigt specifika frågor och jag tror att det är i dessa specifika frågor som en möjlig förändring ligger. Det är där det måste till. Det är bara friska, välmående och fria människor som kan bidra till ett kreativt och bra samhälle. Människor som utsätts för en exploatering i sitt arbete och i sin vardag och därför mår dåligt, kommer inte att kunna skapa det samhälle vi vill ha. En feministisk ekonomi gör den här kopplingen mellan individerna som ska må bra, och övergripande strukturella frågor om till exempel skydd av ekosystem och reglering av finansmarknaden, sa Helene Ahlborg.
Med i panelen var också Margunn Bjørnholt, sociolog, författare och forskare, Policy and Social Research AS, Stefan Carlén, förbundsekonom på Handelsanställdas förbund, Virginija Langbakk, ordförande i European Institute for Gender Equality (EIGE), Johanna Rickne, forskare på Institutet för näringslivsforskning, lärare på institutet för näringslivsforskning (SIPA) vid Columbia University, samt Barbro Sundback, psykolog och ledamot i Ålands landskapsregering (S).

Givande konferens
Senare under konferensen deltog Helene Ahlborg även i seminariet ”Pink is the new green. A feminist understanding of global sustainable development”, där miljöminister Lena Ek och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson ingick i panelen tillsammans med Nozipho Bardill, stabschef vid FN-organet UN Women, Beatrice Kindembe, vd och miljöchef på BKind Konsult AB, och Minna Gillberg, energipolitisk analytiker och hållbarhetsexpert på LRF.
På seminariet, som arrangerades av Sveriges Kvinnolobby och Miljöpartiets kvinnoförbund Gröna kvinnor, diskuterades feministiska perspektiv på hållbar utveckling.
Med på plats i Malmö fanns också Chalmers jämställdhets- och mångfaldssamordnare Bruno Rudström för att lyssna och lära:
– Det var en givande konferens. Jag inriktade mig på de programpunkter som handlade om hållbarhet eftersom det kändes mest intressant ur ett chalmersperspektiv. En så här stor konferens har inte arrangerats sen 1995, och den kommer säkert att ge efterdyningar inom politiken, säger Bruno Rudström.

Text: Michael Nystås
Foto: Bruno Rudström

Se seminariet ”Feministisk ekonomi och välfärd. Från utopi till praktik” i sin helhet på Bambuser >>>
bambuser.com/v/4699327

Läs mer om Nordiskt Forum >>>
nf2014.org


Postat i:Forskning från Chalmers, Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Chalmerister blir lärarvikarier i nytt kårbolag

$
0
0


Hallå där, Kristoffer Persson på Chalmers Studentkårs Kunskapssupport, som lanseras nu.
Vad är det för något?
– Det är ett nytt initiativ från Chalmers studenter, med målet att höja intresset för studier och fortsatt lärande bland Göteborgs högstadie- och gymnasieungdomar. Genom att anställa, utbilda och hyra ut chalmerister som lärarvikarier vill vi sprida våra teknologers ämneskunskaper och passion för lärande. Vi tror att vi på så sätt kan vara en kraft som inspirerar unga och får fler att välja ingenjörsspåret. Samtidigt är det en fantastisk möjlighet för chalmerister till ett utvecklande och flexibelt extrajobb, där man även får vara en del av en ungdomlig och omfamnande organisation, säger Kristoffer.

Vilka är målgruppen?
– På kundsidan riktar vi oss mot Göteborgs högstadie- och gymnasieskolor. Vi kommer undervisa i matematik, NO-ämnena och teknik, och vi kommer undervisa på alla typer av program, så förkunskaperna i till exempel matematik kommer variera. Det ser vi som en rolig utmaning.
Vad gäller chalmerister tycker vi det är roligast om vi kan få till en härlig spridning bland de olika programmen och människor med olika bakgrund. Hittils har vi haft en relativt god spridning i anmälningarna, både vad gäller bakgrund och kön.
– De kraven vi ställer på våra anställda är att man har läst minst 15 högskolepoäng matematik, samt att man talar svenska. Utöver det kravet exkluderar vi ingen, vi tror att alla kan vara med och hjälpa till och vi bjuder även in alla till att göra det. Vi har fått in en hel del anmälningar från kvinnliga chalmerister, vilket vi tycker är kul. Det kan förhoppningsvis få en inspirerande effekt i klassrummen, så att fler unga tjejer blir intresserade av ingenjörsyrket, förklarar Kristoffer Persson.

Vilken funktion får de personer ni hyr ut? Vad ska de göra, helt enkelt?
– Kort och gott kommer vi gå in i Göteborgs klassrum som lärarvikarier, där vi tar hand om lektioner där läraren inte kan närvara. Vi har ett internsystem där man anger vilka tider man kan tänka sig att arbeta den kommande veckan. När en rektor lägger en bokning matchas detta mot de som har anmält sig som tillgängliga. Det finns aldrig några krav på att man måste ta på sig en bokning, och på så sätt är det ett väldigt flexibelt extrajobb. Dock försöker vi bygga en kultur och organisation som bygger på tillit och glädjen i att ställa upp för varandra. Innan man börjar undervisa erbjuder vi en internutbildning i pedagogik och ledarskap för lärarvikarier, i samarbete med Chalmers. Den är inriktad mot praktikfall som lätt kan uppstå i ett klassrum, så att våra vikarier ska känna sig trygga när de väl står ute i klassrummen. Samtidigt bygger vi plattformar som möjliggör ständigt lärande och utbyte av erfarenheter.
– Vi vill understryka att vi är en ung organisation och att vi ständigt vill utvecklas och lära av vår omgivning. Det finns säkert många chalmerister med bra idéer för vår verksamhet, och vi välkomnar dessa med öppen famn. Att arbeta tillsammans med oss innebär att man får stor möjlighet att påverka organisationen man arbetar i. När organisationen blir mer mogen och verksamheten är igång på allvar kommer vi behöva flera människor som organiserar och sköter det dagliga administrationsarbetet.

Berätta lite om bakgrunden! Vilka är ni som står bakom initiativet?
– Vi är tre chalmerister som står bakom initiativet. Mitt namn är Kristoffer Persson och till hösten börjar jag mitt tredje år på Industriell ekonomi. Det är jag som har det övergripande ansvaret i form av min roll som vd. Mina medgrundare och medarbetare är Gustav Bild, säljansvarig, och Nils Svensson, personalansvarig. Till hösten börjar Gustav sitt tredje år på Industriell ekonomi, medan Nils börjar sitt tredje år på Maskin. Vi studerade Tekniskt basår tillsammans, och det var där vi lärde känna varandra.
– Bakgrunden till initiativet ligger i att jag och Gustav drev ett annat företag i höstas, och att vi ställde ut på Gymnasiedagarna med det. När vi var där var det många rektorer som frågade om vi kunde hjälpa dem med vikarier. Frågorna gjorde att det började växa en idé i oss, en idé som vi funderade mycket på över det senaste jullovet. Vi kände att vi behövde vara tre personer för att det här skulle kunna bli bra, så vi valde då att berätta idén för Nils. Han tyckte också om idén och efter det har vi tre kört, berättar Kristoffer.

Vad har hänt under våren?
– Vi såg vilka värden vi kunde skapa för chalmerister, Chalmers, Göteborgs skolor och samhället, så vi bestämde oss för att skapa tjänsten. Vi tycker långsiktighet är viktigt, och för att kunna bygga det ansåg vi att Chalmers Studentkår skulle bli en bra företagsägare. Därför gick vi med idén till dem i februari. Ganska omgående kände vi att det fanns ett gemensamt intresse kring att arbeta vidare med initiativet. I dag äger Chalmers Studentkår hela företaget.
- Under våren har vi arbetat mycket med att knyta viktiga kontakter och förbereda inför sommarens hårda jobb. Vi har bland annat träffat kommunen, rektorer, byggt upp en styrelse, byggt en hemsida, tillverkat allt vårt marknadsföringsmaterial och skrivit texter till olika syften. Arbetet är fantastiskt roligt och utvecklande. I sommar har vi börjat rekrytera anställda och skriva avtal med skolor.
– Idén i sig är varken särskilt unik eller avancerad. Utmaningen och det utvecklande har varit att gå från tanke till handling. Jag vill utmana fler chalmerister att våga göra det. Många av mina studiekamrater reagerar förvånat när jag nämner att vi har fått förtroendet att starta upp ett nytt kårbolag. Finns det någon chalmerist där ute med en idé om hur vår verksamhet kan bli bättre, det kan vara allt från pedagogiska detaljer till affärsområden, håller jag tummarna för att de kommer och diskuterar idén med oss.

Hur verkar intresset?
– Signalerna vi fick från stadens skolor under våren var att efterfrågan var stor, och att det värde vi kunde skapa var efterlängtat. Eftersom vi inte har gjort så mycket väsen av oss på Chalmers trodde vi att knyta till oss medarbetare skulle bli det som var den största utmaningen. Där hade vi fel. Trots vår korta närvaro har vi redan fått in många anmälninga från chalmerister som vill arbeta tillsamans med oss till hösten. Det är kul att så många ser värdet i det vi erbjuder. Alldeles nyligen knöt vi dessutom till oss vår första kund, säger Kristoffer Persson.

Text: Michael Nystås
Foto: Noëlle Madsen, Chalmers Studentkår, och Lovis Göthberg

Bildtext översta bilden: Grundarna till Chalmers Studentkårs Kunskapssupport, fr v Gustav Bild, Kristoffer Persson och Nils Svensson.

Kontaktinformation >>>
Kristoffer Persson, vd, 070 544 77 35, kristoffer.persson@kunskapssupport.se

Läs mer om Kunskapssupport >>>
www.kunskapssupport.se

Följ Kunskapssupport på Facebook >>>
www.facebook.com/ckschalmers


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister

Chalmers Formula Student car of 2014 revealed

$
0
0


Chalmers Formula Student has revealed this year’s racing lining up in the world’s largest technology competition for students.

The blue CFS14 is built and designed by members of the Chalmers team.
In July and August it rolls out to race at Silverstone in the UK and Hochenheimring in Germany.
It was the 3rd of June as the Formula Student team invited to the study hall in the M building on campus Johanneberg. A hundred curious came to witness the unveiling of this year’s racing car.
– We in the team were delighted to welcome over 100 people to our event, thank you all who
came! says Ida Herbertsson, who is in charge for the communication in the team.
What happened?
– The evening of mingling and cake was followed by some brief presentations about the car, the project and the team before the curtain was pulled of the car. After the car was unveiled questions and discussions followed and of course people took the chance of taking a closer look at the car, says Ida Herbertsson.
This year’s team has a lot to prove. 2012 Chalmers won the overall victory in England and a
took a third place in Germany. 2013 fared a little worse, but the season was crowned by a fine fourth place on Hochenheimring in early August.

What has evolved in the new car compared to last year?
– Last year’s car and team took a big leap forward in several innovative design areas, many of them incorporating the use of lightweight materials. This year the team has focused on refining the best parts of what we learned from CFS13 and combining that with some of the key design features of our winning CFS12, says Ida.
The team has chosen to retain last year’s engine, a Yamaha Fazer FZ6, 600cc. They have also kept the chassis construction consisting of a carbon fiber monocoque and rear space frame.
– One of the new things this year is the steering wheel that for the first time have been designed and manufactured in-house. Furthermore the size of the cockpit has increased to give the driver more space. Overall the focus of the CFS14 has been safety and adjustability, explains Ida.
Now she and the rest of the team are looking forward to this summer’s two big competition challenges. The venerable Silverstone in the UK is awaiting in mid July, and in early August, the team heads to Germany for races at the similarly prestigious Hochenheimring.

Text: Michael Nystås
Photo: Patrick Rosefors, CFS

Contact >>>
Ida Herbertsson, Communications Manager, Chalmers Formula Student, +46 (0) 709 130 822,
herberti@student.chalmers.se

Read more at the Formula Student website >>>
www.chalmersformulastudent.se

Follow the Chalmers team on Facebook >>>
www.facebook.com/ChalmersFormulaStudent

Check out the Formula Student Youtube Channel (under construction) >>>
youtube.com/chalmersfs

Read previous post about Formula Student >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/?s=formula+student
fstudent_h_800px fstudent_g_800px fstudent_f_800px fstudent_d_800px fstudent_e_800px fstudent_b_800px


Postat i:In English, Karriär, Näringsliv, Next Stop Chalmers, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Karin Markides lämnar Chalmers 2015

$
0
0


Efter åtta år som rektor för Chalmers har Karin Markides meddelat sin styrelse att hon inte står till förfogande för en tredje period.
Därmed slutar hon som rektor och vd för Chalmers tekniska högskola AB om ett drygt år, den 31 juli 2015.
– Jag har haft glädjen att få leda Chalmers under åtta år, och det har varit en fantastisk tid. I min roll som rektor har jag själv gång på gång upplevt den stora respekt som Chalmers åtnjuter, som lärosäte med djup och bredd väl integrerat i samhällets utveckling. Och jag har ytterligare ett inspirerande år fullt med utmaningar framför mig, säger Karin Markides.

Karin Markides är professor i kemi och kom till Chalmers från posten som vice generaldirektör på Vinnova 2006, efter en forskarkarriär i USA och Uppsala.
– Sen dess har vi tillsammans åstadkommit mycket här på Chalmers som jag är stolt över, men nu vill jag gärna ta vara på möjligheten att anta nya utmaningar, säger Karin Markides.

Lena Treschow Torell är ordförande i styrelsen för Chalmers tekniska högskola AB.
– Karin har lett Chalmers på ett hängivet och framgångrikt sätt, och jag är glad att hon är kvar ytterligare ett år. Speciellt vill jag lyfta hennes betydelse för Chalmers ställning internationellt, och för den kvalitet och skarpa inriktning som Chalmers forskning har idag, säger Lena Treschow Torell.

Rekryteringen av en ny rektor inleds direkt efter sommaren. Målsättningen är att beslut om ny rektor och vd skall kunna fattas av Chalmers styrelse under våren 2015.

Text: Christian Borg
Foto: Oscar Mattsson

För ytterligare information:
Christian Borg, presschef Chalmers, 031-772 33 95, christian.borg@chalmers.se


Postat i:Karin Markides, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Chalmers Formula Student avslöjade årets tävlingsbil

$
0
0


Chalmers Formula Student har avslöjat årets tävlingsbil som ställer upp i världens största tekniktävling för studenter.
Den blåa CFS14 är byggd och designad av medlemmarna i Chalmers team.
I juli och augusti rullar den ut på Silverstone i Storbritannien och på Hochenheimring i Tyskland.
Det var den 3 juni som formula student-teamet bjöd in till Studiehallen i M-huset på campus Johanneberg. Ett hundratal nyfikna kom för att bevittna avtäckningen av årets tävlingsbil.
– Vi i teamet var mycket glada att välkomna över 100 personer till vårt event, tack alla som kom! säger Ida Herbertsson.
Vad hände?
– Kvällen bjöd på mingel och kladdkaka följt av några korta presentationer om bilen, projektet och teamet innan skynket drogs av bilen. Efter att bilen var avtäckt följde frågor och diskussioner och självklart passade folk på att känna och klämma lite på bilen, berättar Ida Herbertsson.
Det finns att leva upp till för årets team. 2012 blev det totalseger i England och en tredjeplats i Tyskland. 2013 gick det lite sämre, men säsongen kröntes av en fin fjärdeplats på Hochenheimring i början av augusti.

Vad har utvecklats i den nya bilen jämfört med föregående års?
– Förra årets team var otroligt duktiga tekniskt och tog många stora steg framåt med sin bil CFS13. I år har vi arbetat för att förfina och utveckla det vi lärt oss av dem och kombinera det med lärdomar från den vinnande bilen 2012 för att på så sätt få det bästa av två världar, säger Ida.
Teamet har valt att behålla förra årets moto, en Yamaha Fazer FZ6, 600cc. De har också behållit samma typ av konstruktion av chassit med en monocoque i kolfiber fram och rörram bak.
– För första gången någonsin har vi konstruerat och tillverkat ratten själva och vi har ökat storleken på cockpiten för att ge ökad plats för föraren. Vårt största fokus för CFS 14 har varit säkerthet och att underlätta justerbarheten, förklarar Ida.
Nu ser hon och resten av teamet fram mot sommarens två stora tävlingsutmaningar. I mitten av juli väntar anrika Silverstone i Storbritannien, och i början av augusti reser man till Tyskland för tävlingar på likaledes anrika Hochenheimring.

Text: Michael Nystås
Foto: Patrick Rosefors, CFS

Kontaktinformation >>>
Ida Herbertsson, kommunikationsansvarig, Chalmers Formula Student, +46 (0)709 130 822, herberti@student.chalmers.se

Läs mer på Formula Students webbplats >>>
www.chalmersformulastudent.se

Följ chalmersteamet på Facebook >>>
https://www.facebook.com/ChalmersFormulaStudent

Kolla in Formula Students Youtubekanal som är under uppbyggnad >>>
youtube.com/chalmersfs

Läs tidigare inlägg om Formula Student >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/?s=formula+student
fstudent_h_800px fstudent_g_800px fstudent_f_800px fstudent_d_800px fstudent_e_800px fstudent_b_800px


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Sommarnumret av Chalmers magasin ute nu

$
0
0


Lagom till midsommar landar årets andra nummer av Chalmers magasin på hallgolvsmattan hos närmare 40 000 läsare över hela världen.
Här skriver chefredaktören Ann-Christine Nordin själv om delar av innehållet i nya Chalmers magasin:
När magasinets läsare hör av sig om vem de helst vill läsa om under 2014, nämner flera Gro Harlem Brundtland. Nu är hon med! Och ger sin syn på hur hon tycker definitionen ”Hållbar utveckling”, som via Brundtlandrapporten etablerades globalt 1987, står sig nu.
Olle Häggström är forskaren som tar sig an tredje uppgiften på ett alldeles eget sätt, bland annat genom sin blogg.
Direkt efter midsommar går startskottet för Graphene Week på Chalmers. I det här numret berättar vi om grafenutställningen på Universeum och om hur supermaterialet kan komma att användas av läkemedelsindustrin.

Du kan naturligtvis ta del av hela tidningen online >>>
http://chalmeriana.lib.chalmers.se/chalmersmagasin/cm14_2

Läs tidigare nummer av Chalmers magasin >>>
chalmeriana.lib.chalmers.se/cm.html


Postat i:Forskning från Chalmers, Karin Markides, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter
Viewing all 172 articles
Browse latest View live