Quantcast
Channel: Chalmeristbloggen » Karriär
Viewing all 172 articles
Browse latest View live

Chalmerister talar ut i julpodd

$
0
0


Anna Yström (TD09), bilden ovan,  Lena Olving (M81) och Lars Hjälmered (M03) är några av de chalmerister som delar med sig av sina personliga berättelser i Ingenjörspodden.
Varje dag under hela december hör du spännande personligheter i Sveriges Ingenjörers julsatsning.
– Vi tyckte att det var ett bra sätt att visa vad ingenjörer gör. Att visa på bredden. Det är en rolig grej som förhoppningsvis kan få fler intresserade av att bli ingenjörer. Vi vill också få ingenjörerna själva att bli stolta över sitt yrkesval, säger Frida Lejonqvist, projektledare på Sveriges Ingenjörer, i en artikel på karriärsajten Ingenjörskarriär.
Och hon betonar att man inte måste vara tekniknörd för att ha behållning av podden:
– De som medverkar pratar om allt från sin religiösa tro till ledarskap. Och om livet i stort, förklarar Frida.

Chalmeristerna i Ingenjörspodden – hela listan
Första chalmeristen ut i podden är Lena Olving redan i dag, den 3 december. Här är hela listan över alla medverkande chalmerister:

3/12: Lena Olving (M81), vd och koncernchef på Micronic Mydata i Täby

5/12: Lars Hjälmered (M03), riksdagsledamot för Moderaterna

6/12: Anna Yström (TD09), lade nyligen fram sin doktorsavhandling vid Teknikens ekonomi och organisation på Chalmers, om ledarskap i öppna innovationsmiljöer

15/12: Reidar Lyng (F84), førsteamanuensis i universitetspedagogik på Norges Teknisk Naturvetenskapliga Universitet i Trondheim

17/12: Magnus Sundemo (M80), ordförande i Akademikerna Volvo PV med ca 2 000 medlemmar

21/12: Per Ola Post (F87), distriktsordförande i Sveriges Ingenjörer i Östergötland

27/12: Ulrika Lindstrand (K98), operativ valideringsledare på McNeil AB och vice ordförande i Sveriges Ingenjörer

31/12: Peter Larsson (K88), samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer

Text: Michael Nystås
Foto: Caroline Örmgård

Läs nyhetsartikel på webbsajten Ingenjörskarriär >>>
www.ingenjorskarriar.se/din_utveckling/article3790873.ece

Gå direkt till podden >>>
www.sverigesingenjorer.se/Om-forbundet/Ingenjorspodden

Läs intervju med chalmersforskaren Anna Yström som medverkar den 6/12 >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2013/11/28/anna-ystrom-kor-podcast-i-sveriges-ingenjorers-julkalender


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Lycka till i riksfinalen, Cecilia!

$
0
0


Chalmersforskaren Cecilia Berlin är Göteborgs kandidat i den stora riksfinalen av tävlingen Forskar-grand prix, som avgörs på rockklubben Debaser Medis i Stockholm den 5 december.

Hon tävlar mot åtta deltagare från hela landet.
Chalmeristbloggen tog chansen att klämma Cecilia på pulsen inför avgörandet.

Är du taggad?
– Svårt att låta bli. Det har kommit mycket positiv uppmärksamhet tack vare mitt deltagande i Forskar-grand prix, det är ju definitivt en morot för att fortsätta slipa framträdandet, säger Cecilia Berlin, som till vardags är verksam på institutionen för produkt- och produktionsutveckling på Chalmers.

Hur laddar du upp?
– Jag fick två tillfällen till innan tävlingen att köra min presentation, dels på TEDx Göteborg och dels på Vinnovas årskonferens – båda sammanhangen var mycket hedrande och roliga att delta i, och det är ju såklart en fördel för mig att ha fått ‘träna skarpt’ innan finalen. I övrigt laddar jag genom att titta på filmupptagningarna av mig själv – vilket är jobbigt, men ovärderligt – och försöka bli klok på vad jag kan göra bättre… och kortare. Att hålla tiden är verkligen en utmaning.

I regionfinalen väckte hennes annorlunda klädsel stor uppmärksamhet. Cecilia hade på sig en klänning som gömde ett sinnrikt stapeldiagram
Hur fick du idén till din nyskapande klänning?
– Idén får jag tacka en skämtande kollega för, som kände till mitt syintresse och undrade några dagar innan tävlingen om jag tänkte sy en klänning, precis som jag gjorde inför min disputation. Det blev triggern för ett infall som innebar ett par nätters jobb, men det är inget jag ångrar, kan jag säga.

Vad gör du om du vinner?
– Jag hoppas jag gör ungefär samma saker oavsett om jag vinner eller inte – gläder mig åt att ha fått ingå i det här häftiga gänget, skålar, kramar mina ditresta föräldrar och vänner, sover gott, och hinner med tidiga morgontåget tillbaka till Götet i tid för en kollegas disputation. Allt annat är bara bonus, säger Cecilia.

Chalmers andra raka seger
Segern i regionfinalen den 27 september var Chalmers andra raka. Förra året gick Igor Zoric vidare till riksfinalen i Stockholm. På torsdag är det dags för Cecilia Berlin. Hennes forskning handlar om vad demografiutvecklingen innebär för framtida svensk och europeisk tillverkningsindustri.
Cecilia Berlin uppmärksammades också stort i Göteborgs-Postens ekonomidel den 1 december. Över en helsida berättade hon om sin forskning som illustreras väldigt väl och pedagogiskt av diagrammet på hennes klänning:
– Det man ser på diagrammet är ett potentiellt bemanningsproblem för framtidens fabriker. Enkelt uttryckt ska en väldigt stor grupp människor, som snart går i pension, ersättas av en betydligt mindre grupp som är i arbetsför ålder. Väldigt grundläggande demografi alltså, men jag stöter ofta på människor som inte vill ta till sig det här. Det jag tycker är spännande är att fundera över hur fabrikerna kan möta de utmaningar som uppstår, säger hon till GP:s reporter Lotta Hohner.

Åtta andra deltagare
I riksfinalens ställs Cecilia Berlin mot åtta andra forskare som vunnit sina respektive regionfinaler under hösten: Alva Appelgren, Karolinska Institutet, Andreas Ohlin, Örebro universitet och universitetssjukhuset Örebro, Andreas Svensson, Linnéuniversitetet, Christina Isaxon, Lunds universitet, Daniel Jönsson, Malmö högskola, Joachim Liedtke, Högskolan Kristianstad, Marco Bertoni, Blekinge tekniska högskola, och Per Kristensson, Karlstads universitet.

Expertjury och publik avgör
Konferencier för finalen är den rikskända komikern Karin Adelsköld. Vinnaren utses av publiken och av en expertjury bestående av
skådespelerskan, komikern och programledaren Nour El-Refai, publicisten och chefredaktören Patrik Hadenius, och astronomiprofessorn Göran Östlin från Stockholms universitet.

På Chalmers håller vi alla tummar som finns! Lycka till, Cecilia!

Lyckönskningar kommer också från Chalmers rektor och koncernchef Karin Markides, som i sitt interna nyhetsbrev lyfter fram Cecilia Berlin som ett lysande exempel på högskolans fina kontakter med omvärlden:
”Jag önskar henne lycka till när hon ska representera Chalmers och Göteborg”, skriver rektor.

Text: Michael Nystås
Foto: Johan Wingborg

Läs mer om Forskar-grand prix i Göteborg >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Forskar-grand-prix-2013.aspx

Läs mer om den nationella tävlingen >>>
forskargrandprix.se/forskar-grand-prix-2013

Läs tidigare inlägg i Chalmeristbloggen om Forskar-grand prix >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/?s=forskar-grand+prix


Postat i:Forskning från Chalmers, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Logistikforskare nätverkar i USA

$
0
0

Forskaren Sönke Behrends är tillbaka i Sverige efter en sex veckor lång vistelse i USA där han har diskuterat godstransport i städer med kollegor från bland annat Massachusetts Institute of Technology (MIT) och Harvard. Med sig hem har han en mängd nya kontakter, ett påbörjat artikelsamarbete och nya kunskaper om baseboll.

Sönke NYC banner

Efter att flera av hans kollegor varit iväg på givande resor runt om i världen kände Sönke Behrends att det nu var hans tur att vidga vyerna, få internationell erfarenhet och hitta nya samarbeten. Finansiering från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse möjliggjorde hans ambitioner och i början av oktober åkte Sönke till USA.

- Det landet har varit en vit fläck på min karta. Vi på Chalmers har mycket bra och välutvecklade samarbeten med forskare som sysslar med godstransport i städer och citylogistik i Europa och jag har träffat asiatiska forskare inom området vid internationella konferenser, men jag har haft bristande kunskaper om hur forskningen ser ut i Nordamerika, förklarar Sönke.

Det främsta syftet med resan var att bredda sitt nätverk och träffa personer som är verksamma inom området på olika sätt. Därför besökte Sönke flera lärosäten, bland andra City College of New York och Hofstra University på Long Island. Under de sex veckorna i USA hann han även med att träffa representanter för forskningsinstitut och aktörer inom transportplanering i New York-området.

- Jag passade också på att besöka Rensselaer Polytechnic Institute i en stad som heter Troy och tillbringade några dagar i Boston, bland annat på MIT och Harvard. Det var väldigt givande att besöka alla lärosätena och se hur vi forskar på olika sätt – vid Chalmers använder vi oss framförallt av kvalitativa forskningsmetoder medan de främst bedriver sin forskning genom kvantitativa metoder. Tillsammans identifierade vi flera möjligheter där vi kan komplettera varandra och samarbeta, berättar Sönke.

Artikelsamarbete redan i full gång
Ett konkret resultat av resan är ett påbörjat samarbete med forskaren Jean-Paul Rodrigue från Hofstra University som ska resultera i en gemensam artikel. Sönke förklarar att forskare inom citylogistik och transportplanerare generellt sett är väldigt intresserade av vad som sker i Europa och Sverige eftersom man där är väldigt kunniga inom hållbarhet, något som blir viktigare och viktigare även i USA.

- Våra erfarenheter gällande strategier för hantering av gods den allra sista sträckan fram till mottagaren, exempelvis i form av ett projekt som drivs av Göteborgs Stad, har uppmärksammats i USA, säger han.

Med sig tillbaka till Sverige har Sönke inte bara nya kontakter och förbättrad kunskap om amerikansk forskning, han återvänder också med goda erfarenheter från alla positiva och hjälpsamma amerikaner som han stött på under resan – såväl forskare som hotellpersonal och personer ute på gatorna.

- Så fort jag tog fram min karta för att dubbelkolla var jag befann mig någonstans tog det inte ens en minut förrän någon New York-bo kom fram och frågade om jag behövde hjälp. Det var också väldigt kul att titta på baseboll – jag delade lägenhet med en kille som heter Jeremy som försökte lära mig de olika reglerna. Så nu har jag lite bättre koll i alla fall! skrattar Sönke.

Om Sönke Behrends >>

Fakta: Sönke Behrends är verksam vid avdelningen för logistik och transport vid institutionen Teknikens ekonomi och organisation.

Foto: Privat


Postat i:Forskning från Chalmers, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Teknikaliteter

Chalmeristerna som tog hem Venture Cup Väst

$
0
0


I torsdags korades Västsveriges nästa tillväxtföretag på regionfinalen av Venture Cup, Sveriges ledande tävling för affärsidéer. 
Imnus Emergency Housing blev totalvinnare av Venture Cup Väst och kommer med sin affärsidé hjälpa människor i katastrofsituationer med hjälp av plattpaketerade nödbostäder.
Nästan 300 människor var samlade på Lindholmen för att vara på plats när Västsveriges nästa tillväxtföretag korades. Det bjöds på inspiration, mingel, nätverkande och kvällens höjdpunkt var prisutdelningen för de bästa bidragen i Venture Cup Väst.
Affärsidéerna sträckte sig genom flera olika områden och bland vinnarna finner vi bland annat en cykelapp som räddar liv, en miniodling för hemmabruk i snygg design samt en marknadsplats för konst online.

Totalvinnare från Chalmers
Totalvinnarna av Venture Cup Väst, Imnus Emergency Housing, utvecklar plattpaketerade nödbostäder som kan hjälpa människor i katastrofsituationer. Juryns motivering till vinsten lyder:
”Affärsidén innehar själva essensen av hållbarhet och kombinerar det med en stor finansiell potential. Bidraget levererar en produkt med teknisk innovation och klok design som utkonkurrerar existerande lösningar. Med patent och ett starkt team, uppbackat med erfarenhet, spår Venture Cups jury en ljus framtid till Totalvinnaren i Venture Cup Väst.”

Socialt entreprenörskap framgångsfaktor
Imnus Emergency Housing ser fram emot kommande år och tror att socialt entreprenörskap kan vara en framgångsfaktor:
– Vi vill fortsätta utvecklingen av vår idé för att kunna ha ett färdigt koncept 2014 som förbättrar levnadsstandarden för människor i nödsituationer, säger My Klint, en av grundarna till företaget.
Magnus Pettersson fortsätter:
– Vi förbättrar förhållanden för människor i nödsituationer genom vår affärsidé, där socialt entreprenörskap genererar samhällsvinster samtidigt som det genererar vinst.

Jalp! vann sin kategori
Även delkategorin Webb, mjukvara och media hade chalmerister som segrare, representerade av Robert Andersson, Johannes Vestlund och Adam Szakal med smartphoneappen Jalp.

Venture Cup Väst fick in många bidrag till höstens tävlingsomgång och efter ett noggrant juryarbete togs åtta nominerade bidrag fram, två stycken i varje kategori. Under veckan fick de nominerade pitcha för Venture Cups jury en sista gång. Juryn består av ett 20-tal experter inom olika områden. Därefter valdes en vinnare i kategorierna Människa & Samhälle, Miljö & Energi, Life Science & Teknik samt Webb, Mjukvara & Media och av kategorivinnarna valdes en totalvinnare av Venture Cup Väst. På regionfinalen belönades varje kategorivinnare med 25 000 kronor och totalvinnaren kammade hem ytterligare 100 000 kronor. Dessa pengar ska vara till stöd för fortsatt utveckling av affärsidén. Nu har alla vinnare möjlighet att gå vidare till Sverigefinalen som går av stapeln i juni 2014.

Stor potential hos vinnarna
Venture Cup Västs regionchef Christina Jarnemo är mycket nöjd med eventet och ser stor potential hos vinnarna.
– Kvällen har varit fantastiskt rolig med glada människor och inspirerande talare och inte minst tävlande som håller en mycket hög nivå. Roligt att en idé inom socialt entreprenörskap vann den stora vinsten. Jag hoppas att alla som har varit med i höstens tävling känner att de har tagit sig ett steg närmare sin dröm att starta företag.

Foto: Anna Sigvardsson, Venture Cup

Regionfinalens alla vinnare

Kategori Life Science & Teknik
Imnus Emergency Housing
Tävlande: Magnus Pettersson, 27 år från Göteborg, Ayda Moayedzadeh, 29 år från Göteborg & My Klint, 26 år från Stockholm
Lärosäte: Chalmers
Vi erbjuder ett lätt, plattpaketerat och helt återvinningsbart koncept för nödbostäder som förbättrar levnadsförhållandena för människor I nödsituationer.

Kategori Webb, Mjukvara & Media
Jalp!
Tävlande: Robert Andersson, 28 år från Borås, Johannes Vestlund, 22 år från Linköping, Adam Szakal, 22 år från Helsingborg & Niklas Carlborg, 23 år från Ulricehamn.
Lärosäte: Chalmers
Jalp! är en smartphoneapplikation för cyklister som med hjälp av inbyggda sensorer automatiskt detekterar olyckor. Appen kan sedan skicka larm och därmed påskynda en potentiellt livräddande räddningsinsats. I det större perspektivet kan detta ha mycket positiva effekter på såväl folkhälsa som individuella cyklisters säkerhet, samtidigt som appen ligger helt rätt i tiden med tanke på det kraftigt ökade cykelintresset.

Kategori Miljö & Energi
HydroCultivate
Tävlande: Patrik Strandell, 30 år från Stockholm och Victor Strandell Almé, 28 år från Stockholm.
HydroCultivate är en vertikal, miniodling i snygg design för ditt hem. Jämfört med vanlig odling med kruka och jord kan du odla tre gånger så snabbt och hela året runt med HydroCultivate. Grönsaker, frukter och kryddor. Allt kan odlas. På ett enkelt, smart och kul sätt odlar du färska och smakrika växter. Lokalodlat och med ett minimalt Co2 spår!

Kategori Människa & Samhälle
Studentkonst
Tävlande: Fredrik Anderson, 26 år från Vänersrborg, Hans Carlson, 26 år från Varekil och Peter Ekeros, 26 år från Varekil.
Bostadsort: Göteborg
Studentkonst är en marknadsplats på internet för konst från studenter vid konsthögskolor. Målet med Studentkonst är att minska trösklarna för unga oetablerade talanger att komma igång med att nå ut med sina kreationer och livnära sig på sin passion, samtidigt som vi sprider unik och personlig konst till hem runt om i Sverige.


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Fredrik, Dina och Magnus är årets pedagogiska pristagare

$
0
0


2013 års pedagogiska pristagare brinner för sina ämnen, prioriterar verklighetsanknytningen i undervisningen och satsar på att ge studenterna fler praktiska moment i utbildningen.
Den 7 december mottog de Chalmers pedagogiska pris i hörsalen RunAn av vicerektor för grundutbildning, Maria Knutson Wedel.

Fredrik Olindersson, programansvarig för sjökaptensprogrammet, uppmärksammas för sitt arbete med att utveckla sitt program i samarbete med studenter, lärare och näringsliv. Han har tydliggjort kopplingen mellan ämnena genom lärsekvenser, som går som ”röda trådar” genom programmet. Det handlar exempelvis om miljö, sjösäkerhet och kommunikation, ämnen som numera är integrerade i ett flertal av programmets kurser.
Varför har du satsat på detta?
– Jag har velat få studenterna att se helheten och hur de olika ämnena kompletterar varandra. Det ställs höga krav på delarna i utbildningen, och jag har tillsammans med lärarna på programmet jobbat med att tydligöra delarnas betydelse för programmet och utbildningen i sin helhet.
Under Fredriks tid som programansvarig har studenterna också fått större möjligheter till praktiska moment. När det saknades lärarresurser för att kompensera studenter som hade missat passen med fartygssimulatorn, så skapades ett system för studentledd simulatorträning. På detta sätta kan studenterna få praktiska färdigheter på hög nivå, vilket utgör en god förberedelse inför kommande yrkesliv.

Dina Petranovic Nielsen, docent i systembiologi vid institutionen för kemi- och bioteknik får Chalmers pedagogiska pris för sin utveckling av kursen molekylärbiologi och sina engagerande undervisningsmetoder. I sin kurs guidar hon studenterna från konkret till abstrakt kunskap. Hon fokuserar på studenternas lärande och eftersträvar ömsesidigt utbyte i undervisningen, eftersom hon ser dem som möjliga framtida kollegor. Dina uppmärksammas också för sina undervisningsmetoder, som handlar om återkoppling i och utanför klassrummet och om att skapa dialog i olika former.
Vad kännetecknar en bra lärare enligt dig?
– En bra lärare är inställd på att arbeta hårt, eftersom alla förberedelser som undervisningen kräver tar mycket tid. Man behöver också brinna för sitt ämne och för undervisning, och tycka att det är givande. Jag gör mitt bästa för att de ska bli goda ambassadörer för ämnet och vetenskapen, berättar Dina.

Magnus Evertsson, biträdande professor vid institutionen för produkt- och produktionsutveckling, får priset för sitt arbete med kursen Maskinelement, där han aktivt kopplar samman kursens lärandemål, undervisningsaktiviteter och examination.
Magnus ger många exempel utifrån sin erfarenhet i industrin i sin undervisning. Kursens knappt 70 lärandemål är tydligt kopplade till konstruktionsövningar, som bygger på verkliga case. Dessa syftar till att träna studenterna för industrirelevanta sammanhang. Att Magnus själv har varit med och gjort de saker han beskriver i teorin, ger Magnus en trovärdighet, som uppskattas av studenterna.

God ingenjörskonst genom CDIO-principen
Sedan slutet av 90-talet använder sig Magnus av CDIO-principen, som en inramning för att utbilda goda ingenjörer. CDIO står för Conceive — Design — Implement — Operate, och är en inriktning för att studenterna ska omsätta teori i praktik. Magnus Evertsson menar att studenter idag ofta saknar praktisk erfarenhet att tillämpa på maskinområdet, på grund av att man ofta inte försöker laga saker som går sönder.
– Maskiner som tillverkas idag håller ofta bara några år, och så köper man nytt. Jag ser det som högskolans roll att bidra till att skapa bättre produkter och att lära studenterna hur man kan göra det, berättar Magnus.

Seminarium på KUL-konferensen i januari 2014
Fredrik, Dina och Magnus fick också frågan om goda råd till kollegor gällande undervisning. Sammanfattningsvis handlade deras svar om att jobba aktivt med lärandemål och lärsekvenser, samt se till att dessa är förankrade i det tänkta tillämpningsområdet. Ytterligare tips var att samarbeta med kollegor (programråd eller lärarlag) i metod- och kursutveckling och att sätta sig in i dagens studenters perspektiv.

Vill du höra mer om de tre pristagarnas arbete? Missa då inte deras seminarium på KUL-konferensen den 15 januari.

Text: Carolina Eek Jaworski
Foto: Jan-Olof Yxell


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Spexmingel med Chalmers Vänner

$
0
0


Chalmersspexet har i höst firat 65 år med en rad uppsättningar av både klassiska och nyskrivna föreställningar.
Ett 70-tal chalmerister mötte upp när Chalmers Vänner passade på att bjuda på mingel och nyuppsättning av 1984 års spex ”Lasse-Maja” på Lorensbergsteatern i Göteborg.
Trots att regnet smög sig på utomhus var stämningen varm och gemytlig inne i teaterfoajén. ”Lasse-Maja” bjöd på underhållande akrobatik och fängslande intriger. Med delar av originalensemblen på scen charmades publiken av rappa repliker och en fantastisk energi.
Den tokiga handlingen tillsammans med en mycket fysisk akrobatik var ett lyckat koncept. När publiken på klassiskt spex-manér krävde omtag, var ensemblen snabb att bjuda på sig själv och höja stämningen ytterligare.
– Om ni bara haft en tredjedel så roligt som vi har haft så har ni haft det oförskämt roligt! kommenterade huvudrollsinnehavaren Anders Jackson från scenen.

”Ett sätt att tacka”
Värdinna för kvällen var Marianne Gyllensten (D89), civilingenjör och fundraiser på Chalmers:
– Det här är ett sätt att tacka alla som bidragit till Chalmers Vänner och därmed hjälpt till att föra högskolans utveckling framåt, förklarar hon.
Insamlingsfonden Chalmers Vänner har delat ut stipendier till aktiviteter som är av särskilt värde för Chalmers framtid och utveckling sedan 2007. Det kan vara studenter, forskare eller projekt som utmärker sig på något sätt.
Men det är inte bara fokus på pengar utan även engagemang genom kontakter och tid är viktigt.
– Chalmers Vänner handlar inte bara om kronor och ören utan även om samvaro och gemenskap. Det är en förlängning av chalmersandan och det hoppas jag att många av er känner, sa Marianne Gyllensten i sitt välkomsttal på Lorensbergsteatern.
Hon fortsatte med att berätta om framgångarna med studentprojekten Solar Decathlon och Formula Student och allt spännande som händer på Chalmers. Invigningen av Chalmers grafencentrum, lanseringen av EU:s forskningsflaggskepp om grafen och kommande Nobelföreläsningar var bara några av de aktiviteter som nämndes.

Glad pensionär
I minglet träffade vi bland andra chalmeristen och chalmersvännen Mats Ljunggren (E67) som var med och startade telekomjätten Europolitan (nuvarande Telenor). Under de första åren var han även bolagets vd.
Mats Ljunggren, som i dag är glad pensionär, minns sin studietid väl. 1967 var han kårordförande och på senare år blev han starkt engagerad i bygget av Chalmers nya kårhus.
– Det är trevligt att få träffa chalmeristvänner i en så härlig miljö och inte minst att fira att chalmersspexet fyllt pensionär, säger Mats.

Text: Martina Mofidi och Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell

Se fler bilder på FlickR >>>
www.flickr.com/photos/chalmersuniversityoftechnology/sets/72157638730015784


Postat i:Chalmers Vänner, Chalmersspexet, Friends of Chalmers, Fundraising, Karriär, Nytt om chalmerister, Teknikaliteter

Martina och Laila fick Ulla-Britt Bergkvists sista stipendium

$
0
0


Två månader på 2 500 meters höjd över havet.

Det blev möjligt för chalmeristerna Martina Nilsson och Laila Olsson.
Tack vare Ulla-Britt Bergkvists stipendium på 50 000 kronor vardera kunde de genomföra sitt examensarbete i Bolivia.
– Att köra ovanför molnen och sen ner igenom dom, och verkligen se hur vegetationen ändrades, toppar som stack upp ovanför molnen, och tänka: där nere nånstans ska vi få sova i natt… det var fascinerande. Jag var helt exalterad och öppnade rutorna för att ta på molnen, säger Martina.
I en stor intervju berättar de om sina erfarenheter, sin personliga historia och sina drömmar om framtiden – och om att vara tjej på Chalmers och i världen.

Laila Olsson kommer från Surahammar i Västmanland. Hon är 29 år och har musik som sitt största intresse. Till husbehov tar hon ibland fram gitarren eller sätter sig vid pianot. Det tydligaste uttrycket för musikintresset är att hon tidigare var med  i Chalmers Sångkör, men Laila lyssnar även enormt mycket på musik, och har även pluggat klassisk sång ett år på Billströmska folkhögskolan på Tjörn. Där övade hon bland annat upp sina färdigheter i solosång.
– Om jag hade lite mer tid skulle jag vilja skriva egen musik, men det har inte funnits utrymme för det. Jag har gjort körarrangemang på redan skriven musik och tycker att det är roligt. Jag frilansar också lite som solist på bröllop och har ibland anlitats som konsertsolist. Musiken ligger mig väldigt nära, berättar Laila.
Har du varit med i några fler musikaliska sammanhang förutom kören?
– Ett tag var jag lite sugen på att gå med i Chalmersspexet, men jag hörde att de tog så frukansvärt mycket tid. Jag kände att jag behövde fokusera.
Matlagning och foto är två andra stora intressen för Laila.
– Fotointresset började med att jag skaffade mig en telefon med hyfsad kamera, men den blev tyvärr stulen i Bolivia. Men tack vare stipendiet kunde jag köpa en ny kamera som min mamma hade med sig när hon hälsade på oss i Cochabamba. Jag kan egentligen inte så mycket om kamerateknik eller fotografering, men tycker att det är väldigt kul, säger hon.
Martina flikar in:
– Du går på känsla och det blir bra.
Lailas fotointresse gjorde att deras examensarbete blev ovanligt väldokumenterat. Den här artikeln är illustrerad med många av hennes bilder från Bolivia. Även Martina bidrar med fotografier.
Hur kommer det sig att du hamnade på Chalmers?
– På högstadiet tänkte jag att jag ville bli civilingenjör, men visste inte riktigt varför. Jag visste inte heller riktigt vad en civilingenjör gör, men hade hört att det var ett bra yrke, berättar Laila.
Men en småtrist praoperiod höll på att ändra planerna:
– Då tänkte jag att det här vill jag absolut inte hålla på med, men då hade jag heller inte insikten att en civilingenjör kan göra en massa olika saker. Det tog många år innan jag kom på det. Först ville jag bli arkitekt, men hade inte tillräckliga betyg. Då funderade jag på hur jag skulle kunna få jobba med arkitekter och kom fram till att det skulle handla om formgivning av hus.
Lailas pappa var snickare och hon fick ofta följa med när han byggde hus. Hon blev fascinerad och road av att se hur de enklaste lekstugor växte fram.
– Det gällde ju utveckling av den byggda miljön! Jag insåg att jag skulle bli civilingenjör på byggsidan, och då blev det Väg- och vattenprogrammet på Chalmers för mig.
Egentligen ligger väl Surahammar närmare Stockholm och KTH…?
– Jag tror att det också handlade om att jag ville flytta så långt hemifrån att jag inte kunde åka hem hur lätt som helst. Jag ville få klara mig själv, stå på egna ben och verkligen bli min egen person. Då kändes Göteborg bättre än Stockholm. Det var ett väldigt medvetet val. Jag hade aldrig en tanke på att flytta till Stockholm, berättar Laila.
Hon kom faktiskt till Göteborg redan innan chalmerstiden för att läsa sociologi på Göteborgs universitet. Första kontakten med Chalmers blev när hon började på Tekniskt basår 2005.
– Det var mycket värdefullt. Tekniskt basår var en väldigt bra förberedelse även för mig som läst natur på gymnasiet. Jag behövde komplettera en del kunskaper och det var nyttigt att repetera annat som kanske fallit i glömska.
– När jag väl hade bosatt mig här kändes det aldrig som nåt alternativ att söka sig till en teknisk högskola nån annanstans än i Göteborg. Det var väldigt givet att det skulle bli Chalmers – inte bara för att jag bodde här, utan också för att det är ett namn och en välrenommerad skola.

Beachvolleyboll Martinas stora intresse
För 28-åriga Martina är det beachvolleyboll som gäller:
– På fritiden är det min första-sjunde prioritet, ler hon.
Men som västkusttjej tycker hon också om att segla. Martina kommer från det lilla samhället Ödeborg, 25 kilometer norr om Uddevalla.
– Jag är uppvuxen med segelbåt, men sen jag började på Chalmers har jag inte haft så mycket tid för det. Jag har sommarjobbat i Göteborg medan båten har legat uppe i Fjällbacka. Med beachvolleybollen är det också turneringar varje helg på sommaren. Men den här sommaren har jag fått segla lite mer, berättar hon.
Martina sätter friluftslivet högt. Hon gillar att vara ute – hon åker skidor, paddlar kajak och mycket annat. Nyligen upptäckte hon också tjusningen med korsstygnsbroderi.
– Det är en skapande ådra som jag inte gett utlopp för innan. Jag tror att jag fått den av min mor som är hobbykonstnär och försöker uttrycka sig på olika sätt. Broderiet är en ny förälskelse för mig. Än så länge har det mest blivit skojiga citat. Det är praktiskt när man behöver presenter som fattig student, berättar Martina.
Litteratur är ett annat av hennes intressen. Martina läser mycket, framför allt när hon är ledig:
– Deckare går alltid ner, gärna av brittiska författare, men jag är verkligen allätare. Jag går upp i det mesta jag läser. Just nu är det ”För hennes eget bästa” av Elizabeth George. Jag har läst de flesta av hennes böcker om kommissarie Lynley.

”Vindens skugga” en favorit
Hon tipsar också om ”Vindens skugga” av Carlos Ruiz Zafón:
– Den fastnade jag verkligen för och har rekommenderat till alla jag träffat, säger Martina.
Laila läser också en del när hon får tid:
– Jag behöver få grotta ner mig. Det funkar inte att bara läsa några sidor innan jag somnar. Då blir jag antingen liggande med boken framåt småtimmarna eller så somnar jag och glömmer bort vad jag läst. Jag vill gärna ge läsintresset tid och plats, säger hon.
På vinterhalvåret läser Martina på spårvagnen till och från Chalmers – på det sättet avverkar hon en bok i veckan under den mörka årstiden.
– Men ibland glömmer jag att stiga av vid rätt hållplats…


Lärare i Färgelanda
Innan Martina började på Chalmers arbetade hon heltid som matte/no-lärare och var bland annat klassföreståndare under en period.
– Jag läste natur på gymnasiet och tyckte jättemycket om matte och fysik. Favoritämnet var idrott, tätt följt av matte och fysik. Då började jag fundera på att bli civilingenjör även om jag inte hade stenkoll på exakt vad det innebär. ”Teknisk problemlösning” lät jättebra, tyckte jag, men visste knappt att det fanns många olika civilingenjörsutbildningar, berättar hon.
Efter gymnasiet tog hon två sabbatsår – och satsade ett som lärare på en högstadieskola i Färgelanda. Det var då hon fastnade för lärarrollen, och allvarligt funderade på att utbilda sig till yrket. Men mamma, som arbetat som lärare i många år, avrådde.
– Jag tyckte det var jättekul att stå och lära ut grejer, men är kanske för rastlös för att stå och lära ut samma saker år ut och år in. Det kanske är jätteroligt att prata om relativa hastigheter de första fem åren, men kanske inte lika kul år femton, säger Martina.
Funderingarna ledde henne tillbaka till ursprungsplanen: att bli civilingenjör.
– Jag tyckte också att det var intressant med husbyggen. Mamma och pappa byggde hus när jag var liten, och det tänker jag fortfarande tillbaka på som en rolig tid, när vi var på plats och fick se hur huset växte fram, berättar Martina.
Valet föll på väg- och vattenbyggnadsprogrammet på Chalmers.
– Att jobba mig inåt landet var aldrig något alternativ för mig. Jag är alldeles för förtjust i havet. Jag ville hålla mig längs västkusten.

En humanistteknolog – en teknisk humanist
I år fick Martina och Laila ta emot det allra sista stipendiet ur chalmeristen Ulla-Britt Bergkvists minnesfond. I sina ansökningsbrev beskriver Martina sig som ”humanistteknolog” och Laila som ”teknisk humanist”. Tjejerna skrattar när jag påpekar detta intressanta faktum, men utvecklar sedan sina tankar:
– Ända sen jag var liten har jag trott att det finns en sanning som kan bevisas. Kan man inte bevisa den går det inte att säga att den är sann. Men nån gång under gymnasiet började jag inse att jag inte enbart var intresserad av de hårda vetenskaperna, utan även mer och mer samhällsvetenskap, berättar Laila.
Sitt första år efter flytten till Göteborg läste hon nästan enbart humanistiska kurser på Göteborgs universitet. Det var bland annat sociologikursen Teknik och samhälle, som tittade på hur teknik, människa och samhälle utvecklas tillsammans. Och pedagogik som vetenskap med fokus på hur man påverkar människor och hur människor påverkas av olika saker. I den kursen fanns inslag av psykologi, samhällsvetenskap och filosofi.
– Till en början förstod jag ingenting och hela min världsbild ställdes på huvudet. Då insåg jag att man kan vända och vrida på saker från en massa olika håll. Allt behöver inte bara vara svart eller vitt, av eller på, det finns grader av sanning. Det förhållningssättet tog jag med mig in på Chalmers, att det inte finns någon entydig bild av saker och ting.
Men det har inte varit lätt att stå upp för den övertygelsen i diskussionerna inne på den naturvetenskapliga högborgen:
– I många fall har det säkert varit bra, men det har också bidragit till att man mest har suttit och bråkat om saker för att jag haft ett annat perspektiv än majoriteten. Motsättningarna har ofta förstärkts av att jag är humanist i grund och botten, men egentligen alltid tänkt att jag är en naturvetenskaplig och matematisk person. I dag tror jag att jag är humanist och framför allt intresserad av människor, och av hur man interagerar. Sen tycker jag det är jättespännande att kunna räkna ut saker också, men det är inte där mitt hjärta klappar som mest, har jag insett, säger Laila.

Vill jobba med och för människor
Martina har också alltid sett sig själv som naturvetare – tills den dag hon hamnade med andra naturvetare på Chalmers. Nu kallar hon sig ”humanistteknolog”.
– Jag insåg ganska tidigt att jag inte riktigt kände mig hemma. Inte så att jag hade valt fel, då hade jag nog slutat för länge sen. Men utbildningen och kurserna hade väldigt stort fokus på tekniken – små element, till exempel, eller att man ska optimera armeringen i nån balk. Jag tyckte det var mycket intressantare att fundera över människorna som faktiskt skulle bo i de hus som balken skulle hålla uppe.
Martina tyckte att fokus låg för lite på människorna som skulle beröras av tekniken. Efter tredje året tog hon två sabbatsår för att tänka igenom vad hon ville med utbildningen.
– Jag kände inte att den var helt klockren, men ändå att den kunde leda till saker som var roliga att jobba med.
Första sabbatsåret studerade Martina geologi på distans och tillbringade mycket tid i beachvolleybollhallen. Andra året satsade hon på att jobba på Skanova, där hon tidigare sommarjobbat, och fortsatte utveckla sig som beachvolleybollspelare.
– Jag åkte runt på olika skolor och höll lektioner i volleyboll i projektet Idrottslyftet.
Efter de två sabbatsåren återvände Martina till Chalmers för att läsa den avslutande masterexamensdelen av sin utbildning. Hon valde programmet Design and Construction Project Management (DCPM). Då föll bitarna på plats.
– Nu blev det ett mycket större fokus på människor och vikten av att tänka över vilka som kommer att beröras av det vi bygger. Då kändes det som att jag hittade hem. Jag vill jobba med och för människor. Om det handlar om att bygga ett hus eller om att göra nånting helt annat är inte det viktiga för mig, säger Martina.
Det låter som om ni båda har brottats med yrkesrollen en hel del, men att ni nu fått ihop de båda världarna?
– Till viss del. Jag kan fortfarande känna att jag hade gjort mig mer rättvisa om jag fullt ut hade känt att jag hamnat på rätt ställe och kunde bidra på ett sätt som lyfter mig och det jag presterar. I stället för att känna att jag är på fel plats, fel ute eller bara fel i största allmänhet, kunde jag vara på ett annat ställe och känna att jag bidrar med det som jag är bra på. Här har det legat mig lite i fatet, säger Laila.
Hon tycker ändå att masterprogrammet utvecklat henne åt ett positivt håll. Laila valde att läsa det numera nedlagda programmet Environmental Measurements and Assessments.
– Jag är inte rädd för var jag ska hamna i framtiden. Jag vet att jag kommer att ha en gedigen utbildning med mig. På nåt sätt tror jag att det är ens personliga egenskaper som kommer att hjälpa en att välja karriärvägar genom livet. Jag kan inte se att det finns nåt dåligt med att vara människo-orienterad och ha en teknisk utbildning, snarare tvärtom.
Du är inte riktigt färdigbrottad ännu?
– Nej, det kommer jag nog inte att vara förrän jag har fått ett jobb och ser hur det är och kan fundera över om det blev bra eller dåligt och som jag hade tänkt. Jag är övertygad om att jag kommer att hamna rätt så småningom, säger Laila.
Martina konstaterar att masterprogrammet var det som fick ihop pusslet för hennes del:
– Helt plötsligt betalade sig mitt intresse för människan. Det märktes också på studieresultaten – mitt snittbetyg har höjts sen jag påbörjade min master. De första tre åren handlade mest om att ta sig igenom, men på mastern kände jag att jag verkligen fick blomma ut, säger hon.

Sitt livs äventyr i Bolivia
Våren 2013 fick Laila och Martina uppleva sitt livs äventyr i Bolivias fjärde största stad, Cochabamba. Staden ligger i centrala Bolivia, 2 500 meter över havet, och har drygt 600 000 invånare. Under mars och april genomförde de båda chalmeristerna sitt examensarbete på plats:
– Vi åkte dit med frågan hur vatten- och sanitetslösningar ser ut, vilka lösningar folk har valt och varför. Vi gick runt och frågade människor om vi fick prata med dom och titta på det dom har. Men det var inte alls självklart att de ville visa oss, berättar Laila.
Tjejerna har intervjuat de boende om vilken typ av vatten- och sanitetssystem de har, hur det är byggt, hur det underhålls. De har också försökt att ta reda på om det har funnits alternativa lösningar, och vilken lösning människorna hade valt om de fått önska fritt.
– Vi har helt enkelt försökt lokalisera drivkrafter och barriärer för vilka lösningar de har, berättar Martina.

Examensarbetet är en del av ett större forskningsprojekt som chalmeristen, doktoranden och 2012 års Ulla-Britt Bergkvist-stipendiat Ida Helgegren (tvåa från höger på bilden ovan) jobbar med. Syftet är att kartlägga hur man kan öka spridningen av hållbara system för dricksvatten och sanitet i låginkomstländer. Ida Helgegrens projekt har pågått i ungefär ett och ett halvt år, och när Martina och Laila kom till Bolivia i våras gjorde de det i ett väldigt tidigt skede av hennes arbete. En del av tiden fanns också Ida med på plats i Cochabamba.
– Det har varit väldigt kul eftersom vi har fått ta del av utformningen av Idas studie. Vi har gemensamt bollat hur vi ska komma fram till våra svar och hur studien ska utföras. Det har varit jättespännande men också väldigt svårt, säger Laila.
När vi träffas i början av september är det bara veckor kvar tills de ska presentera sina slutsatser på Chalmers.
– Vi är inte säkra på att de sanitetslösningar vi sett är särskilt representativa för hur det ser ut i området. Många vi bett om att få intervjua har sagt nej. De som sagt ja har ofta haft nån form av lösning, de flesta har grävt en septiktank, en del har till och med ställt en vattentoa på plats utan att ha indraget vatten. Man får hälla en hink vatten i den när man spolar. Men de andra har kanske bara haft en grop i marken, en del inte ens det, utan gjort det de ska i en slänt. De som tackat nej har kanske inte velat visa, de som sagt ja är de som har nåt att visa upp och är lite stolta över det, berättar Martina.
– Det verkar som om det här är belagt med ganska mycket skam- och skuldkänslor. Vi har sett att folk varit hemma, men när vi ropat har de gömt sig och skickat ut nåt av barnen som sagt att föräldrarna inte är hemma. Det har inte varit helt enkelt att få fram vårt underlag, och vi kan inte dra några som helst generella slutsatser och påstå att det ser ut på ett visst sätt. Vi kan bara tala för just det här området.  Vårt projekt handlar om att beskriva vad vi ser, förklarar Laila.

Fick boliviansk extramamma
”Just det här området” benämns Plan 700. Det är ett illegalt distrikt i utkanten av Cochabamba.
– Vi bodde där några nätter hos en helt underbar kvinna, Doña Agustina . Hon har själv utnämnt sig till vår bolivianska mamma! Hon har sex egna barn – och nu också tre döttrar i Sverige: oss båda och Ida, berättar Laila och Martina.
Nätterna i Plan 700 räknar tjejerna till resans främsta upplevelser.
– Det är oftast det jag tänker tillbaka på som höjdpunkten, säger Martina.
Hur såg er vardag ut under de här två månaderna?
– Man hann inte med lika mycket på en dag som man är van vid att göra i Sverige. Det kom vi på ganska snabbt. När vi till exempel skulle lämna in smutstvätten till tvätteriet tog det en halv dag – man skulle först hitta ett tvätteri, få kläderna räknade, få ett kvitto och sen gå tillbaka hem. Handla mat var också ett helt projekt i sig. Det blev ganska långa dagar med en aktivitet per dag, berättar Martina.
Ida Helgegrens forskningsprojekt, som tjejernas examensarbete är en del av, är ett samarbete mellan avdelningen Vatten Miljö Teknik (WET) på Chalmers, universitetet i Cochabamba – Universidad Mayor de San Simón – och den lokala ideella organisation Procasha Foundation, som arbetar för att förbättra levnadsvillkoren för fattiga människor i Bolivia.
Hur många intervjuer lyckades ni få göra?
– Ungefär 15-20 stycken, av varierande kvalitet. En del blev kortare, en del längre, en del personer kunde vi komma tillbaka till och följa upp senare, en del kunde vi inte göra det med. Det varierar hur uttömmande intervjuerna blev, säger Laila.
Tjejerna berättar att det har varit svårt att genomföra en intervjustudie för första gången. Det fanns många aspekter att ta hänsyn till – men för varje intervju vässades deras förmåga att ställa frågor som inte styrde den intervjuade åt något visst håll.
– Vi behövde också ha en tolk med oss hela tiden. Först formulerade vi frågorna på svenska, och översatte till engelska. Sen översatte tolken frågorna till spanska. Och intervjupersonerna svarade på spanska, som kanske inte var deras huvudspråk, säger Laila.
Hundra procent av de Martina och Laila intervjuade tillhörde ursprungsbefolkningen och talade något av de ursprungsspråk som finns i Bolivia.
– Deras tolkning av frågorna och deras svar kanske inte alls matchar det vi trodde. Sen fick vi tillbaka en ganska kortfattad översättning eftersom tolken inte var simultantolk som kunde snappa upp varje ord. Vi anlitade studenter som var bra på engelska. Utifrån den sammanfattningen kanske vi kunde komma på nån uppföljningsfråga… det finns så många nivåer av information och mycket osäkerhet. Man pratar förbi varann, man förstår inte… Det får vi försöka hantera. Det är väldigt svårt men också väldigt roligt, säger Laila.

Möten med oviss planering
De två månaderna i Bolivia innehöll också en hel del möten med Procasha Foundation, möten som ofta tog lång tid och bestämdes med kort varsel.
– Kan ni vara med i morgon klockan sju? Kan ni följa med på lördag till det här området och vara med på ett möte med de här människorna? Jajamän, sa vi. Det var inte möjligt att göra upp en tydlig plan för veckan, eftersom planerna snabbt kunde ändras. På tisdag morgon kunde det helt plötsligt visa sig att vi samma kväll skulle vara med på ett helt annat möte… Vi försökte ha en övergripande plan över vad vi ville ha gjort innan vi åkte hem, och så fick vi se till att göra det när det fanns möjlighet. Det kunde bli lite när som helst, minns Martina.
Laila fyller i:
– Väldigt mycket handlade om att ta dagen som den kom. Även om vi hade bestämt en tid med nån var det inte säkert att den tiden gällde i slutändan. Om mötet blev av var det ofta minst en timme försenat. Det kanske inte kändes som om det var särskilt effektivt utnyttjad tid, eftersom det fanns så många faktorer som påverkade men som vi inte kunde råda över.

Bussförarna strejkade
Ganska ofta var det blockader i stan då bussförarna strejkade. Alltså gick inga bussar. Hela stan spärrades av med bussar som blockerade varje korsning. Resorna till Plan 700 försvårades betydligt av störningarna i kollektivtrafiken.
– Det gick inte att komma fram om man inte gick till fots, cyklade eller åkte moped. Ibland tvingades vi traska genom hela stan för att komma fram till andra sidan, och där hitta en taxi, berättar Laila.
De näst intill obefintliga gatunamnen var en annan logistisk utmaning. Det kunde resultera i taxiresor till helt oväntade platser och livliga diskussioner med taxiförare. Rörigt, men spännande, är intrycket jag får av att höra Martina och Laila berätta om sina erfarenheter.
– Det var mycket vi inte kunde förutspå som hände. Innan tänkte vi att vi skulle hinna med kanske sex intervjuer på en dag i Plan 700 – tre på förmiddan och tre på eftermiddan… Det blev inte riktigt så. Vi kanske hann med en intervju. Det gick inte att boka tid med nån. Fick dom ett jobb med kort varsel – kanske fick möjlighet att sälja lite frukt på marknaden – var det klart att de valde det. Den mest produktiva av alla våra dagar blev det kanske fyra intervjuer. Mycket tid gick åt till att bara gå runt och se om det var nån hemma, säger Martina.
Ofta blev även inbokade intervjuer aldrig av eftersom personen de bestämt tid med inte var hemma. ”Kom tillbaka efter lunch”, var ett vanligt besked på morgonen.
– Och vad betyder ”efter lunch”? Det finns ingen kulturell konsensus om när det är. För mig betyder det klockan 13 men kanske nåt helt annat för dom, säger Laila.
– Det kunde många gånger vara frustrerande, men vi fick i gengäld möjlighet att uppleva Bolivia på ett helt annat sätt, även om vi aldrig kom till Titicacasjön som vi hade tänkt. Vi fick verkligen dyka så djupt man kan dyka ner i en kultur på nio veckor, säger Martina.
Det faktum att de faktiskt bodde på plats i Cochabamba och i kåkstaden Plan 700 gav fler nyanser och dimensioner än om de bara varit där under dagtid. På morgonen väcktes de av att vattenbilen tutade ute på gatan. Vissa nätter hörde de skallen från hundra lösa hundar utanför fönstret.
– Det gav en väldig närvarokänsla, konstaterar Laila.
Var det långa avstånd mellan platserna?
– Inte distansmässigt, men det tar lång tid att ta sig fram eftersom vägarna inte är i så bra skick och det finns ingen tydlig gatuplanering, säger Martina.
Laila berättar att Plan 700 är beläget i en sluttning. Vissa vägar går till synes lodrätt upp genom landskapet.
– Det var dåliga vägar och svår terräng. Vissa bilar klarade det, andra inte, säger hon.
Förutom nätterna hos extramamman Doña Agustina i Plan 700 bodde Laila och Martina i en second hand-butik i Cochabamba. Där hade de tillgång till tre vardagsrum de kunde välja att bo i på kvällarna när affären stängt. Rummen låg precis bakom själva butiken med bara ett skynke emellan. Standarden på boendet var förhållandevis hög, med toalett, dusch och litet kök.
– Vi fick utnyttja utrymmet fritt även under butikens öppettider. Där kunde vi sitta med våra datorer och en kopp te i en soffa när det kom in kunder. Det var inga konstigheter, säger Martina.
Second hand-butiken drevs av en svenska som flyttade till Bolivia för omkring tio år sen när hon mötte kärleken.
Martina och Laila har fått minnen för livet med sig hem från Bolivia. Människor, miljöer, möten, platser och upplevelser.
– Människorna där är verkligen fantastiska och har tagit sig tid med oss och gett oss så mycket av sig själva. De har lyssnat tålmodigt på vår knackiga spanska och försökt göra sig själva förstådda. De har velat hjälpa oss med allt möjligt. Vår extramamma visade oss otrolig omtänksamhet och lade manken till för att vi skulle ha det så bra som möjligt. Underbara människor! säger Martina.
Det var också en speciell upplevelse att för första gången vistas så länge i ett land där man inte har behärskat språket fullt ut. Varken Laila eller Martina kunde kommunicera obehindrat i Bolivia. Det gick inte att falla tillbaka på engelskan som i andra länder.
– Vi skilde oss också från mängden i Cochabamba. Det är ingen turiststad och vi blev ibland både uttittade och särbehandlade. Människor kunde komma fram till oss av ren nyfikenhet, berättar Martina.

Bespottade och bestulna
Men tiden i Cochabamba innebar även en del mycket obehagliga upplevelser för de båda svenskorna. Det hände att människor spottade på dem.
– Nordamerikaner är inte så populära, och vi kanske såg ut att vara därifrån. Det har med USA:s krig mot knarket att göra. Kokabladsbönder blev beskjutna av amerikanskt flyg inte långt från Cochabamba, och det är en händelse som sitter i, förklarar Martina.
Laila blev också bryskt bestulen på sin handväska redan under en av de första dagarna. En obehaglig upplevelse, dessutom på hennes egen födelsedag den 9 mars.
– Vi skulle äta födelsedagsmiddag. Martina fyller nämligen år dagen innan men då hade vi inte tid att gå ut och äta. Vi hade varit med och grävt diken under en hel dag i stekande sol, berättar Laila.
Samma kväll var de på väg till restaurangen när det hände.
– Vi hade precis passerat en tvärgata när det kom en kille bakifrån och ryckte min väska, och försvann bort på en moped. Men det materiella går ju att återställa, säger Laila.
Dessvärre innehöll väskan även nycklar och en adresslapp till deras boende. Det ledde till en känsla av otrygghet.
– Som tur var bodde vi i ett ganska säkert område med staket runt fastigheten, och grind med hänglås. Entrén intill hade dessutom en portvakt som vi bad hålla ett extra öga på vårt hus under natten innan vi fick låsen utbytta.
Det var också problematiskt att göra polisanmälan i Sverige från Bolivia, men med hjälp av second hand-butikens svenska ägare löste sig allting till sist. Hon följde med till polisstationen och förde Lailas talan på spanska.

Jobbiga insikter
Den obehagliga händelsen har satt sina spår:
– Vi fick en del jobbiga insikter om världen och livet. Vi fick nya intryck och lärde oss nya saker om oss själva och omgivningen. Det har varit väldigt nyttigt, men vi är långt från fullärda. Det är bestående och har präglat mig också på ett existentiellt plan. Hur vill man leva sitt liv? Vad är viktigt i livet? Hur vill jag ha det? säger Laila.
Väskryckningen gick så snabbt att Martina inte hann uppfatta något innan allt redan var över.
– Jag hörde Laila skrika till och jag såg en kille som sprang iväg. Jag trodde bara att det var nån som skrämt Laila genom att dyka upp så snabbt. Det tog några sekunder innan jag förstod att hon blivit av med nåt. För Laila var det nog värre, berättar Martina.
Laila flikar in:
– Det handlar också om att nån kommer så nära en och vill ha ens grejer. Det är ett intrång på ens integritet som är väldigt jobbig. Det blev obehagligt att hela tiden tänka på hur man hade väskan, vilka grejer man hade på sig och med sig. Ofta skulle vi ta oss från A till B med våra datorer till exempel. Jag hade gärna sluppit den här upplevelsen. Den gjorde mig mer vaksam mot omgivningen, säger Laila.
Martina berättar om en obehaglig händelse som hon var med om när det återstod ungefär två veckor av tiden i Bolivia.
– På väg hem från ett gym i närheten av vårt boende blev jag påhoppad av en kille på cykel. Han tog strypgrepp på mig i flera sekunder innan han släppte och gav sig iväg. Innan det hade jag inte känt mig otrygg, men nu blev jag det när jag skulle gå själv. Det tar energi att vara så vaksam hela tiden. Men det är ändå inte det jag kommer ihåg mest från Bolivia, säger hon.
Laila förklarar att insikten att någon av dem hade kunnat ta fysisk skada var tuff:
– Det materiella är en sak. Men det är jobbigt att inse att folk faktiskt kan göra nåt med ens kropp också. Ingen ska ta sig rätten att ta på nån annans kropp utan att fråga om lov. Nu blev konsekvenserna lindriga, men de hade kunnat bli väldigt mycket värre. Det känns som om man kan bli utsatt för vad som helst, bortsläpad, våldtagen och dödad. Det händer med människor. Den typen av otrygghet har jag nog aldrig känt i Sverige även om jag kan tycka det är obehagligt att gå själv i mörkret, säger hon.
– Skillnaden för mig var att jag blev påhoppad mitt på ljusa dagen på en gata med andra människor i närheten. Det var ingen som reagerade och det kändes som att ingen tyckte att det var nåt konstigt med det som hände. Jag var inte uppmärksam på min omgivning eftersom jag inte hade nåt av värde på mig, säger Martina.
Men det är ändå de ljusa minnena som de bevarar närmast sina hjärtan.

Föräldrarna kom på besök
Martina och Laila fick också kärt besök av sina respektive föräldrar som kom och hälsade på. Tillsammans gjorde de en guidad tur rakt upp i bergen med bil. Eftersom Bolivia är så högt beläget kan man med bil färdas till och med ovan molnen och ner igen.
– Då fick vi se lite av omgivningarna runt Cochabamba och uppleva olika klimatzoner. Bilfärden tog ett par timmar. Det finns väldigt många olika klimatzoner i Bolivia och det var intressant att se hur landskapet ändrade karaktär. Vi övernattade också i den gamla kolonialstaden Totora och tittade på inkaruiner, berättar Laila och Martina.
Klimatet i Bolivia varierar kraftigt och skiljer sig åt på bara några mil. Det beror på de korta avstånden och de stora höjdskillnaderna.
– När vi kom till Cochabamba var det som en varm svensk sommar varje dag. Det var i slutet av regnperioden så det kom en skur ganska ofta. Cochabamba kallas för den eviga vårens stad. Klimatet är hyfsat milt och trevligt året runt. Mot slutet av vistelsen blev det lite svalare. Det gick mot höst och de tyckte att det var dags att klä på sig lite extra om kvällarna. Men vi tyckte fortfarande att det var varmt och skönt, säger Laila och Martina.
Efter två timmars bilfärd ner till lägre höjd var klimatet ett annat. Då blev det ett betydligt varmare och fuktigt regnskogsklimat:
– Man var genomsvettig bara efter att ha klivit ur bilen och slängt på sig ryggsäcken. Två timmar med bil åt andra hållet var luften torrare och krispigare och temperaturen lite svalare. Det har varit väldigt roligt att åka genom klimatzonerna.
Är det vacker utsikt?
– När man kommer upp på höjden är utsikten väldigt vacker. Det tänkte jag framför allt på när vi var i La Paz. Flygplatsen där ligger på 4 800 meters höjd och just i det området var vi inte så mycket. Men däremot var vi i stadskärnan på kanske 3 500 meters höjd. En dag skulle vi åka och rida i bergen. När man åkte ut från stan såg man verkligen hur det i själva staden fanns både toppar och dalar. Här och var stack det upp en topp med ett hus på! Det var verkligen fascinerande.
Martina tog med sig sina föräldrar till regnskogsområdet Villa Tunari. En fascinerande upplevelse som hon gärna tänker tillbaka på.
– Först fick vi köra upp ovanför några toppar. Sen var det flera timmar nedför med bil. Jag tror vi åkte från 3 600 meters höjd ner till 200 meters höjd. Att köra ovanför molnen och sen ner igenom dom, och verkligen se hur vegetationen ändrades, toppar som stack upp ovanför molnen, och tänka: där nere nånstans ska vi få sova i natt… det var fascinerande. Jag var helt exalterad och öppnade rutorna för att ta på molnen, säger hon.
Dagen på hästarna i Anderna är ett särskilt minne.
– Utsikten var helt makalös. Jag kom lite efter de andra eftersom jag är en ovan ryttare och lite hästrädd. Framme vid en sluttning såg jag de andra längre ner på sina hästar med en jättestor rovfågel som svävade högt över deras huvuden. Med Anderna i bakgrunden… det var mäktigt. Man såg också sluttningarna där de odlat upp den röda jorden. Den röda jorden på topparna som stack upp, och på dom avgränsade fälten i grönt och gult, det såg ut som ett lapptäcke, berättar Laila.
Hon blev med en gång väldigt fascinerad av Bolivia.
– Jag tyckte att det var det häftigaste man kunde vara med om. Det var det också. Allting var så annorlunda jämfört med allt man varit med om tidigare. Kontrasten var så stor. Det var så mycket färger överallt – allt från arkitekturen till människornas kläder. Många kvinnor hade traditionell klädedräkt. Det var mycket hattar, långa flätor och stora kjolar. Sen hade de stora tygstycken som de bar allting på ryggen med. Det kunde vara sina barn, kastruller med mat eller vad som helst. Det var verkligen färgsprakande, säger hon.

Tyckte om klimatet i landet
Laila tyckte också mycket om klimatet i landet.
– Det enda jag saknade var nånstans där man kunde ta ett svalkande dopp då och då. Bolivia har ingen kust, det fanns inget hav och floden som rinner förbi är så förorenad att man inte vill bada i den.
Musiken fångade den musikintresserade Laila:
– Det var musik överallt, gärna på hög volym. I taxin, i mataffären, på gatorna – överallt var det hög latinamerikansk musik. Det kändes som att man var på klubb hela tiden! Och det var väldigt roligt att ha ett rejält incitament för att försöka lära mig så mycket av språket som möjligt på kort tid. Jag kan inte påstå att jag pratar så väldigt mycket bättre spanska i dag, men jag förstår väldigt mycket mer nu. Vi var tvungna att lära oss, helt enkelt.
Första månaden tog tjejerna språklektioner på plats, men ganska snart räckte tiden inte till. Det var också en ekonomisk fråga.
– Vi hade kunnat läsa spanska mer intensivt i början och rest mer om vi vetat att vi skulle få Ulla-Britts stipendium.

Fick vara med i danstävling
Ett speciellt minne är firandet av årsdagen i Plan 700 den 1 maj. Varje år firar man att människor valt att bosätta sig i kåkstaden.
Här blev Martina, Laila och Ida ofrivilliga deltagare i en festlig danstävling:
– Vi var inbjudna att fira årsdagen. Då hade de byggt upp en provisorisk scen där det var olika upptåg. Några höll låda, spelade musik och ordnade tävlingar, till exempel i vem som snabbast kunde skala potatis. När vi passerar scenen hör vi speakern säga: ”Stanna kvar, allihopa! Snart är det danstävling och då ska svenskorna Martina, Laila och Ida vara med!” Det var bara att bjuda tillbaka, även om det kändes obekvämt att dansa traditionella folkdanser som man aldrig sett förut inför 200 åskådare, berättar Laila och Martina.
Tjejerna blev tilldelade varsin kavaljer, och sen var det bara att hänga på efter bästa förmåga. De skrattar mycket när de berättar om den speciella upplevelsen precis i slutet av sin vistelse.
– Publiken skrattade gott. Det var en härlig avslutning just innan vi åkte hem. Vår sista dag i Plan 700, säger de.

Två sista stipendiaterna
Ulla-Britt Bergkvists stipendium delas ut för sjunde och sista gången i år. Laila och Martina är därmed de två sista stipendiaterna. Totalt har 18 kvinnliga chalmerister belönats med mellan 50 000 och 100 000 kronor sedan 2007 för att kunna genomföra sina exjobb utomlands.
– Det känns naturligtvis jätteroligt, lyxigt och hedrande. Och så klart synd att det inte kommer att finnas fler Ulla-Britt Bergkvist-stipendiater i framtiden, säger Laila och Martina.
De beskriver det som en ära att få stipendiet, och att det öppnat möjligheter som inte fanns där för dem tidigare.
Har ni kunnat identifiera er med Ulla-Britt? Har hon kunnat fungera som en förebild?
– Ja, absolut. Ulla-Britts intresse för människor och för andra kulturer i andra delar av världen känns det verkligen som att vi delar, säger Martina.
– Hon har verkligen varit en fantastisk föregångare i jämställdhetsfrågorna. På det området har det hänt mycket på Chalmers, precis som i samhället i stort. Det finns fortfarande mycket kvar att jobba på, säger Laila.
De båda stipendiaterna har många kloka tankar om hur det är att vara kvinna i en mansdominerad miljö som Chalmers ändå är.
– Det gäller inte alla, men i vissa rum känns det som inmurat i väggarna att det här är en traditionellt manlig miljö. Det kan yttra sig på många olika sätt. Hur många gånger har det inte hänt att nån av tjejerna i gruppen fått vara sekreterare? ”Du som är tjej tar väl anteckningarna?” Jag tänker inte att det är det enda jag kan, men det har på nåt sätt blivit ett vanligt antagande utan att nån menar nåt illa eller menar nåt med det överhuvudtaget, säger Laila.
– Om man ser på våra föreläsare och övningsledare är en klar majoritet män. Men könsfördelningen blir jämnare för varje år på utbildningarna på Chalmers, konstaterar Martina.
Har ni några tankar kring hur man skulle kunna komma tillrätta med problematiken?
– Det är svårt att ändra nåt bara över en natt, men jag tror att det handlar om att skapa medvetenhet i samhället – även hos barn – om hur man bemöter fördomar som gör skillnad på män och kvinnor. Jag tror att jättemånga säger saker utan att ens vara medvetna om det, säger Martina.
Laila håller med:
– När man ser hur de här stereotyperna återskapas och cementeras är det viktigt att vara på sin vakt och säga ifrån. Genom att återskapa stereotyperna återskapar man också de större strukturerna. Att göra skillnad på vad som anses vara traditionellt manligt och kvinnligt ger väldigt stora utslag i samhället. Det verkar vara en tendens att tjejer är de som är toppresterande på gymnasiet och går vidare till utbildningar med höga antagningspoäng. Jag tror att vi behöver problematisera. Det känns som att vad som är tillåtet för tjejer håller på att luckras upp mer och mer, men vi måste också jobba med mansrollen. Olika egenskaper ska inte tillskrivas vad man har för genuppsättning eller kromosomer, säger hon.

Läser juridisk översiktskurs
Framtidsplanerna ser lite olika ut för de båda stipendiaterna. Martina satsar på att söka kommunala jobb, kanske på stadsbyggnadskontoret i Göteborg. Under hösten läser hon också en juridisk översiktskurs, så det är ingen brådska med att komma ut i arbetslivet.
– Jag är inte bara intresserad av hur en stad växer fram, utan också av hur man kan jobba med det som redan finns. Det tycker jag verkar väldigt intressant. Att i ett område se vilka problem som finns där och hur de kan åtgärdas, vad som är bra och hur det kan förstärkas, hur man binder ihop stadsdelar, allt sånt där. Att verkligen få zooma ut och fundera över människorna som bor i staden och hur de kan få det så bra som möjligt i olika områden. Jag vill jobba för och med människor. Exakt var och hur vet jag inte, säger Martina.
Hon kan också tänka sig att arbeta på ett mindre företag. Och att arbeta med utvecklingsprojekt i ett låginkomstland i samarbete med lokala organisationer.
Laila vill jobba med vatten och miljö i någon form. För henne är det viktigt att både de personliga egenskaperna och yrkeskompetensen kommer till användning.
– Jag kan också tänka mig att doktorera på Chalmers. Vi får se var jag hamnar till sist, säger hon med ett leende.

Text och foto: Michael Nystås
Bilder från Cochabamba: Laila Olsson och Martina Nilsson

Läs mer om Cochabamba >>>
sv.wikipedia.org/wiki/Cochabamba

Läs tidigare inlägg om Martina och Laila >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2013/04/24/laila-olsson-och-martina-nilsson-far-ulla-britt-bergkvists-stipendium

FAKTA
Stipendiet delas ut till minne av chalmeristen och civilingenjören Ulla-Britt Bergkvist (M68), som vid sin bortgång 2004 testamenterade 735 000 kronor till Chalmers Vänner. Hennes önskan var att stärka kvinnliga chalmeristers ställning på arbetsmarknaden genom studier eller examensarbeten vid utländska universitet.

Fakta om Ulla-Britt Bergkvist (1941-2004) >>>
Ulla-Britt Bergkvist föddes i Malmö 1941.
När hon lämnade Chalmers 1968 var hon en av tre kvinnor i en årskull på 90 studenter.
Kvinnors rättigheter var en fråga som betydde mycket för henne under hela livet. Hon stannade kvar i Göteborg efter sin examen och anställdes som konstruktör på Volvo där hon arbetade fram till sin död 2004.
– Natur och friluftsliv låg Ulla-Britt varmt om hjärtat, berättar hennes guddotter Maria Trygg.
Somrarna ägnade hon gärna åt långa cykelsemestrar kors och tvärs genom Europa. Många turer gick också till föräldrarna och sommarstugan i Malmö – även det på cykel från hemmet i Biskopsgården.
Ulla-Britt var också en engagerad föreningsmänniska. Hon trivdes med andra människor, men tyckte lika gärna om att vara lite för sig själv.
– Hon var kanske inte den som tog den första kontakten, men hon uppskattade sällskap. Hon var nyfiken som person och väldigt intresserad av andra människor. Hon tyckte mycket om barn och djur, minns Maria.
Strax före sin bortgång testamenterade Ulla-Britt Bergkvist 735 000 kronor till Chalmers Vänner. Hennes önskan var att stärka kvinnliga chalmeristers ställning på arbetsmarknaden genom studier eller examensarbeten vid utländska universitet. Till minne av Ulla-Britt Bergkvist delas därför ett antal stipendier på mellan 50 000 och 100 000 kronor ut till kvinnliga chalmerister varje år till och med år 2013.

Läs mer om Ulla-Britt Bergkvists stipendium >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/chalmers-vanner/stipendier/Sidor/Ulla-Britt-Bergkvists-stipendium.aspx

Tidigare års stipendiater >>>
2007 – Linnéa Saksi, Arkitektur, och Anna Peterson, Teknisk design
2008 – Ida Sellstedt, Arkitektur, Anna Elofsson, Industriell ekonomi, och Anne Elerud-Tryde, Industriell ekonomi
2009 – Pernilla Hagbert, Arkitektur, Linda Noreheim, Teknisk fysik, och Ida Karlsson, Väg- och vattenbyggnad
2010 – Hélène Fourniere, MSc Design for sustainable development, Katarina Bäcklund, Väg- och vattenbyggnad, och Sandra Norén, Industriell ekonomi
2011 – Therese Larsson, MSc Business Design, och Hanna Lindfors, MSc Geo and water engineering
2012 – Erica Henrysson, Arkitektur och teknik, Ida Helgegren, Bioteknik, MSc Industrial Ecology, och Helena Siltberg, Bioteknik, MSC Innovative and Sustainable Chemical Engineering








Postat i:Chalmers Vänner, Forskning från Chalmers, Fundraising, Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Stipendier

Se chalmeristernas samtal med Arieh Warshel

$
0
0


– Jag kunde ha blivit ingenjör, men om man är verkligt intresserad av att lösa vetenskapliga problem, då är forskare rätt val att göra.
Det säger Arieh Warshel, en av årets nobelpristagare i kemi, i ett nyfiket samtal med chalmeristerna Suvi Panas och Linus Ögren, som spelades in på plats på Chalmers häromdagen.
Han ger också sina bästa råd för att få dagens tonåringar intresserade av kemiämnet.
Filmen är gjord av Chalmers flyhänte videoreporter Torgil Störner i samarbete med utbildningskommunikatören Carolina Eek-Jaworski.
Se den i sin helhet här i bloggen eller på chalmers.se.
Håll också utkik efter en motsvarande film med fysikpristagaren Francois Englert i början av 2014.
Postat i:Karriär, Nobel, Nytt om chalmerister

Missa inte nya Chalmers magasin

$
0
0


Lagom till julledigheten landar årets sista nummer av Chalmers magasin på hallgolvsmattan hos närmare 40 000 läsare över hela världen.
Omslagspojke är civilingenjören och polismannen Martin Marmgren, som uppmärksammats för sin frispråkiga blogg.
Läs också om forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) som byggs utanför Lund, konstgjort grus och Chalmers arbete ute i världen för att rekrytera internationella studenter – och mycket mer.

Här skriver chefredaktören Ann-Christine Nordin själv om delar av innehållet i nya Chalmers magasin:
Martin Marmgren har gått mot strömmen när det gäller karriär. Efter ett par år som ingenjör sadlade han om till polis.
Att han dessutom bloggar och berättar om  polisvardagen hör inte till vanligheterna. Han gör det för att skildra en del av samhället de flesta av oss aldrig möter.

På ett vetefält utanför Lund ska det bli Big Science när ESS står färdig. Lars Börjesson, Chalmers vicerektor för styrkeområdena, berättar om sina drivkrafter när han tillsammans med forskare på tidigt 90-tal födde tanken på ESS.

Våra sand- och grusavlagringar är åtråvärda. Bland annat som naturligt filter för dricksvattnet.
Rebecka Stomwall leder projektet där naturligt grus ersätts med konstgjort eftersom naturgrus nu börjat sina.

Sedan regeringen införde avgifter för internationella studenter har Chalmers rest världen över för att berätta om våra utbildningar. De som lockar mest är de som kopplar till hållbar utveckling.
Ett helt annat sätt att arbeta med internationella studenter är att på plats bygga upp verksamheten. På Universidad Eduardo Mondlane i Maputo har Chalmers och Lund därför startat upp ett masterprogram inom livsmedelsteknik.

Du kan naturligtvis ta del av hela tidningen online >>>
chalmeriana.lib.chalmers.se/chalmersmagasin/cm13_4

Läs tidigare nummer av Chalmers magasin >>>
chalmeriana.lib.chalmers.se/cm.html


Postat i:Forskning från Chalmers, Karin Markides, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Popgeniet med examen från Chalmers

$
0
0


Nu sällar sig poplegendaren Tomas Adolphson (V74) till raden av framgångsrika chalmerister.
Att ena halvan av syntduon Adolphson & Falk är civilingenjör med examen från Chalmers är årets kanske mest angenäma överraskning för er trogne bloggare.
”Blinkar blå”, ”Stockholmsserenad”, ”Hav”, ”Ljuset på min väg”, ”Ifrån”.
Och – inte minst – den eviga landsplågan ”Mer jul”.

Tillsammans med ljudkonstnären och kompositören Greg FitzPatrick skrev Tomas Adolphson och Anders Falk svensk musikhistoria under 80-talet.
Duon Adolphson & Falk var pionjärer på den svenska syntscenen och gav ut en serie klassiska album med rymdromantiska titlar som ”Med rymden i blodet” och ”Över tid och rum”. ”Ifrån” blev etta på Trackslistan i radio.
Och de är fortfarande i allra högsta grad i närkontakt med publiken. Så sent som i våras gav Adolphson & Falk ut ett album med nyinspelade akustiska versioner av sina låtar. ”Mer jul” från 1981 är alltjämt den mest spelade jullåten.
Tomas Adolphson skrev musiken till den och de flesta andra av bandets stora hits.
– Jag tröttnar aldrig på den, berättar han i en intervju om ”Mer jul” i Norrtelje Tidning. Där bjuder han också på några verser på sång och gitarr i ett unikt filmklipp.
Sen tio år tillbaka är Tomas Adolphson vice vd på Roslagsvatten i Österåker. I samma intervju kommenterar han också sin utbildning på Chalmers:
– Ett av de första jobben jag gjorde var att rita några detaljer på Lindholmens avloppsreningsverk i Norrtälje, berättar han för tidningens reporter Christina Gunnarsson.

I programmet ”Blip-Blåp” i P4 i söndags samtalar radiolegendaren Niklas Levy med Tomas Adolphson, Anders Falk och Greg FitzPatrick. Programmet avhandlar den svenska syntpopens historia och lyssnaren bjuds på nostalgi med Ratata, Lustans Lakejer, Secret Service och Reeperbahn.
– Adolphson & Falk var utan tvekan de största pionjärerna på området, slår Niklas Levy fast i programmet.
Duon var flitiga gäster i klassiska radioprogrammet ”Metropol” som Levy ledde tillsammans med Ingvar Storm, och skrev bland annat programmets signaturmelodi. Er trogne bloggare satt som klistrad vid radioapparaten varje vecka.
I ”Blip-Blåp” berättar Tomas Adolphson och Anders Falk om hur allting började och om drivkrafter och inspirationskällor som Eurythmics och Yazoo.
– Alison Moyet var en fantastisk sångerska, säger de.
Anders Falk var den som skrev merparten av bandets texter, eller 98 procent som han själv uppskattar det till.
– Fast på 70-talet skrev vi många texter ihop, men sen släppte Tomas den delen medan jag utvecklade den sidan, säger Anders Falk.
Och det var befriande att skriva om rymden, eftersom de flesta andra var ”fast i kärlekssmeten”.
Tomas Adolphson var den tongivande när det handlade om att skriva musiken till låtarna. Ofta var låtarna ett samarbete mellan honom, Anders Falk och Greg FitzPatrick:
– Ofta kom melodierna först. De kunde man sitta och pilla med närsomhelst utan att behöva sätta sig ner och kämpa med formulerade fram, berättar Tomas i programmet.

Läs hela intervjun med Tomas Adolphson i Norrtelje Tidning >>>
norrteljetidning.se/nyheter/nyheter/1.2303307-tv-mer-jul-mest-spelade-jullaten

Hör Niklas Levys specialprogram i P4 om den svenska syntpopen >>>
sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3338


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Teknikaliteter

Dags att söka Rune Anderssons stipendium 2014

$
0
0


Drömmer du om ett internationellt toppjobb?
Rune Anderssons stipendium är ett unikt tillfälle för dig som vill vässa ditt cv med en påbyggnadsutbildning inom ekonomi eller juridik.
Grundkriterierna är att du ska ha en chalmersexamen, några års arbetslivserfarenhet och vilja bredda dig tvärvetenskapligt.
2014 delas stipendiet ut för åttonde gången.

Rune Anderssons stipendium bygger på en generös donation från finansmannen, chalmeristen och Årets företagsledare 2010, Rune Andersson (V68).
Tanken bakom stipendiet är att ge chalmerister en chans att spetsa sin examen med en påbyggnadsutbildning inom ekonomi eller juridik.
Utmärkelsen delades ut för första gången 2007. Hittills har 22 begåvade chalmerister belönats med stipendiet, som är på 500 000 kronor.

Sista ansökningsdag är den 15 februari 2014.

På bilden flankeras 2013 års stipendiater Tomasz Matuszczyk (IT08), Lillian Ong (MSc00) och Patricia Conceicao De Morais (MSc06) av donatorn och finansmannen Rune Andersson (V68) och Chalmers rektor och vd Karin Markides. Foto: Jan-Olof Yxell

Läs mer och ansök online >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/chalmers-vanner/stipendier/Sidor/rune-anderssons-stipendiefond-inom-chalmers-vanner.aspx

Frågor?
Kontakta Sirpa Pöyhönen, sirpa.poyhonen@chalmers.se, 031-772 4610


Postat i:Chalmers Vänner, Fundraising, Karin Markides, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Stipendier

Anna Yström får Wallanderstipendium

$
0
0

Chalmersforskaren Anna Yström får nu Wallanderstipendiet på 1,5 miljoner för att arbeta vidare med sin forskning om ledarskap i öppna innovationsmiljöer. Stipendiet innebär tre års finansiering som möjliggör fortsatt akademisk karriär och meritering. Förutom arbete i forskargruppen Managing In-Between (MIB) vid Chalmers, hoppas hon också få tillfälle att vara verksam i andra forskarmiljöer genom samarbeten med universitet i både Paris och Milano.

Anna Yström 830x400

Grattis Anna, du har fått Wallanderstipendium! Hur känns det?
– Jag känner mig väldigt glad, vilken ära det är att få ett sådant fint stipendium! Beskedet kom när jag och min kollega Susanne Ollila var på arbetsresa i Australien i mitten av december, och det blev en perfekt avslutning på den resan och på ett händelserikt år där jag bland annat hunnit disputera.

Vad innebär stipendiet för dig?
– Det är en härlig bekräftelse på att den forskning jag arbetat med hittills har varit värdefull och att det finns intresse och vilja att den ska fortsätta, att det finns potential för fler praktiska och teoretiska bidrag. För mig personligen innebär det en chans till en akademisk karriär och fortsatt meritering mot att bli docent, vilket kanske inte hade varit möjligt utan den här finansieringen.

Vilka satsningar kommer du nu att kunna göra?
– Jag ska fördjupa och bredda min forskning inom ledning av öppen innovation, som också var huvudämnet för min doktorsavhandling. Det blir även fortsatt arbete i forskargruppen MIB, där vi studerar ledning i komplexa, inter-organisatoriska sammanhang. Planen är att utforska nya miljöer och inte bara stanna här på Chalmers. Jag har sedan länge ett samarbete med forskare vid det franska universitetet Mines ParisTech som jag ser fram emot att fördjupa. Jag för också diskussioner med Politechnico di Milano i Italien om ett framtida gemensamt forskningsprojekt. Just nu känns det som det finns många spännande möjligheter!

Hur mycket finansiering får du och hur länge räcker det?
– Jag får nästan 1,5 miljoner kronor fördelat på tre år som huvudsakligen ska bekosta min forskningstid. Utöver det hoppas jag kunna fortsätta undervisa i de kurser inom Organisational Behavior som jag är engagerad i, men kanske även utveckla något nytt. Även om pengar inte längre är det största bekymret så blir ju tid lätt en bristvara när ambitionerna är högt ställda!

Mer om Anna Yströms forskning
Hör Anna Yström berätta om sin forskning i Sveriges Ingenjörers podcast
Följ Anna Yström på Twitter


Postat i:Forskning från Chalmers, Karriär, Nytt om chalmerister, Stipendier

Gustaf Dalén-föreläsning med Anna Nilsson-Ehle

$
0
0


Den 28 februari håller 2013 års Gustaf Dalén-medaljör Anna Nilsson-Ehle (F76) sin medaljföreläsning med rubriken ”Allt hänger ihop, alla spelar roll – ledarskap i en uppkopplad värld”.

Välkommen!
Anna Nilsson-Ehle, föreståndare på Chalmers fordons- och trafiksäkerhetscentrum Safer, belönades med Chalmersska Ingenjörsföreningens Gustaf Dalén-medalj 2013. Hon fick utmärkelsen för sitt framgångsrika och entusiasmerande ledarskap vad gäller forskning, utveckling och information om teknik och naturvetenskap samt för att hon genom ihärdigt och personligt engagemang har skapat förutsättningar för att akademi och industri kan utveckla världsledande kunskap tillsammans.
Anna Nilsson-Ehle har haft förändring och förnyelse för framgång som en ledstjärna i sina befattningar inom Volvo Personvagnar under åren. Hon har också framgångsrikt drivit avgörande förändringsprocesser, exempelvis som ansvarig för Volvos bolag för 240-modellen.
Hennes ledarskap var också drivkraften för Universeums första sex år, då hon som VD lade grunden till dagens besöksmagnet i Göteborg. Här spelade hennes stora pedagogiska förmåga en viktig roll.
På senare år har kompetenscentrumet Safer med Anna Nilsson-Ehle som föreståndare byggts upp från start till att i dag vara en livaktig, internationellt erkänd och välrenommerad aktör inom fordons- och trafiksäkerhet – en kritisk framgångsfaktor för svensk fordonsindustri.


Chalmers prorektor Mats Viberg kommer också att närvara under föreläsningen och hälsa alla välkomna.
Peter Keen (M66), barnbarn till Gustaf Dalén och ledamot av Gustaf Dalén-sällskapet, medverkar och berättar om sin berömde morfar, som tilldelades Nobelpriset i fysik 1912.
Gustaf Dalén-medaljen instiftades 1948 och delas ut årligen av Chalmersska Ingenjörsföreningen, för ”förtjänstfull verksamhet som bygger på Chalmers kompetensområden”.

Gustaf Dalén-föreläsningen 2014 >>>
Tid: Fredagen den 28 februari 2014, kl 18
Plats: Gustaf Dalénsalen, Chalmers, Chalmers Tvärgata 5, Campus Johanneberg
Föreläsningen är kostnadsfri

Läs mer om Gustaf Dalén-medaljen och tidigare medaljörer >>>
www.cing.chalmers.se/cing_data/documents/GustafDalenPresentation

Daléns barnbarn berättade om sin morfar >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2011/03/06/dalens-barnbarn-berattade-om-sin-morfar

Läs tidigare inlägg om Gustaf Dalén >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/category/gustaf-dalen

Läs om Dalén-museet >>>
www.dalenmuseet.se

Kontakt >>>
Inger Berntsson, Chalmersska Ingenjörsföreningens kansli, tel 031-772 4780, avancez@cing.chalmers.se

Chalmersska Ingenjörsföreningen >>>
Chalmersska Ingenjörsföreningen är en förening för alla som har examen från Chalmers tekniska högskola. Föreningen är sedan 1907 den sammanhållande länken för chalmerister över hela världen. För att hedra nobelpristagaren, uppfinnaren och Chalmersingenjören, Gustaf Dalén, har föreningen sedan 1950 utdelat Gustaf Dalén-medaljen till personer med examen från Chalmers för förtjänstfulla verksamheter, som bygger på Chalmers kompetensområden. Gustaf Dalén är ett verkligt föredöme genom att denne representerar allt det som dagens Chalmers och chalmerister strävar efter. I år är det den 46:e medaljen som delas ut. Under årens lopp har medaljen gått till många olika kategorier av personer – under de senaste åren till två företagsledare, en innovatör, två forskare, en arkitekt och en professor.
www.cing.chalmers.se

Safer >>>
Safer är ett fordons- och trafiksäkerhetscentrum vid Chalmers placerat i Lindholmen Science Park i Göteborg. Forskningen omfattar allt från att undvika olyckor, att minska skador i en eventuell krock, samt effektivisera räddningsarbetet efter en olycka. Många projekt rör människans beteende i fordon och i verklig trafikmiljö.
www.chalmers.se/safer


Postat i:Gustaf Dalén, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister

Tre nya hedersdoktorer på Chalmers

$
0
0


Nobelpristagaren Andre Geim är en av 2014 års nya hedersdoktorer på Chalmers tekniska högskola.
Han har bland annat haft stor betydelse i det chalmersledda arbetet för ett europeiskt forskningsflaggskepp om grafen – Graphene Flagship. Han utses tillsammans med Kristy B Arbogast och Simon Tavaré.
Trion tar emot sina utmärkelser i samband med den högtidliga doktorspromotionen i Göteborg den 10 maj.

Kristy B Arbogast
Dr. Kristy B Arbogast, University of Pennsylvania, USA, utses till hedersdoktor för sitt arbete med att utveckla det multi-disciplinära forskningsfältet barnsäkerhet och i det utgöra en samlande kraft och brobyggare för internationella forskare, företag och myndigheter. Hon har med sitt starka gränsöverskridande engagemang inom området bidragit till nydanande förståelse för skademekanismer och skyddsåtgärder för barn i fordon.

Kristy B Arbogast är en internationellt mycket välkänd och respekterad forskare  och co-director vid Center for Child Injury Prevention Studies (CChIPS) samt Engineering Core Director vid Center for Injury Research and Prevention (CIRP), två centrum vid The Children’s Hospital of Philadelphia. Hon är även medlem i den verkställande kommittén i styrelsen för The Association for the Advancement of Automotive Medicine (AAAM) i USA. Hennes forskningsintressen sträcker sig över ett brett område och innefattar säkerhet i fordon för barn i alla åldrar. Med en bas som ingenjör bryggar hennes forskning över från medicinsk klinisk och experimentell verksamhet till provningsverktyg och kravsättning av fordon.

Kristy B Arbogast är sedan 2009 engagerad som internationell samordnare och rådgivare i barnsäkerhetsklustret vid fordons- och trafiksäkerhetscentrumet Safer vid Chalmers. Hon har starkt bidragit till ökad internationalisering och hjälpt till att sätta Safers barnsäkerhetsforskning på den globala agendan. Förutom att ha fungerat som extern handledare i flera avhandlingsarbeten på Safer har hon samordnat en serie mycket framgångsrika workshoppar som samlat den internationella forskningseliten inom området.

Andre Geim
Professor Andre Geim, University of Manchester, Storbritannien, utses till hedersdoktor för sina insatser inom två nya forskningsfält: grafen och geckotejp. Grafen är det snabbast växande forskningsområdet inom fysik och nanovetenskap. Det var för banbrytande experiment på grafen som Andre Geim och Konstantin Novoselov tilldelades Nobelpriset i fysik 2010. Geckotejp bygger på att efterlikna så kallad van der Waals-växelverkan i biologiska nanostrukturer och har resulterat i nya biomimetiska material med användning exempelvis inom sjukvården.

I dag handlar Andre Geims forskning främst om grafen och andra tvådimensionella material.  Han har en lång lista av publikationer i de högst rankade vetenskapliga tidskrifterna, som exempelvis Science och Nature. Geim har tolv artiklar med över 1 000 citeringar vardera, varav den mest citerade artikeln har drygt 12 000 citeringar. Hans priser och hederspositioner inkluderar Mott Prize (2007), Fellow of the Royal Society (2007), Europhysics Prize (2008) och många fler. Han adlades 2012 av Drottning Elizabeth II.

Andre Geim har flera kontakter med Chalmers som bland annat underlättat att vi i ett tidigt skede kunde hämta in kunskap om mekanisk exfoliering av grafen. Dessa tidiga kontakter, inklusive ett Linné-kollokvium under hösten 2007, möjliggjordes delvis tack vare att chalmersforskaren Avgust Yurgens och Andre Geim känner varandra väl från den gemensamma studietiden i Moskva. Från sommaren 2010 har Andre haft stor betydelse i det chalmersledda arbetet för ett europeiskt forskningsflaggskepp om grafen – Graphene Flagship. Hans kontakter har öppnat många dörrar och hans stöd för Chalmers arbete har varit ovärderligt. Andres insats i den viktiga hearingen i Bryssel i slutskedet av ansökningsprocessen var en betydande faktor till Chalmers fördel. Han fortsätter vara en central, ledande figur inom forskningsflaggskeppet som ordförande för projektets strategiska råd.

Simon Tavaré
Professor Simon Tavaré utses till hedersdoktor för sin framgångsrika forskning om matematiska och statistiska modeller och analysmetoder inom populationsgenetik och cancerepidemiologi. På ett föredömligt och målmedvetet sätt har han stöttat yngre matematiska, datalogiska och statistiska forskares engagemang inom bioinformatik och beräkningsbiologi.

Simon Tavaré är uppvuxen i England och doktorerade i statistik på University of Sheffield. Fram till sekelskiftet var hans huvudsakliga arbetsplats University of Southern California, Los Angeles, där han hade en professur med biomatematisk inriktning delad mellan matematikinstitutionen och ett biologiskt institut. Under det senaste decenniet har han varit drivande i uppbyggandet av bioinformatisk infrastruktur och biostatistisk forskning inom Cancer Research UK Cambridge Institute. Sedan något år leder han institutet med ett par hundra forskare uppdelade på ett 20-tal forskargrupper. Han är Fellow of the Royal Society.

I samband med starten av Chalmers biosatsning och det sydvästsvenska akademiska forskningskonsortiet Swegene var Simon en värdefull medlem i utvärderingsgruppen respektive den rådgivande styrgruppen. Han var också rådgivare till SSF-satsningen på tillämpad matematik vid Chalmers, Gothenburg Mathematical Modelling Centre, och har besökt Göteborg ganska regelbundet under hela 2000-talet. För två år sedan var han en uppskattad innehavare av Chalmers Jubileumsprofessur.

Fakta om Chalmers hedersdoktorer >>>
Hedersdoktorat vid Chalmers tekniska högskola ges som ett erkännande för en mycket framstående och djupgående yrkesprestation med anknytning till Chalmers ämnesmässiga kompetensområden. Det bör även sedan tidigare finnas ett kontaktnät mellan den som utnämns till hedersdoktor och Chalmers. Det är fakultetsrådet som utser hedersdoktorer vid Chalmers. Hedersdoktoratet delas ut vid promotionen varje år, som 2014 äger rum den 10 maj.

Tidigare års hedersdoktorer >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/akademiska-hogtider/promotion/hedersdoktorer/Sidor/default.aspx


Postat i:Karriär, Nobel, Nytt om Chalmers

Daniel Langkilde får Anders Walls stipendium på 150 000 kronor

$
0
0


Chalmers förre kårordförande Daniel Langkilde har tilldelats Anders Walls stipendium för naturvetenskaplig forskning.
Stipendiet på 150 000 kronor delas ut vid en ceremoni i Stockholm den 10 mars.

Daniel Langkilde studerar för närvarande teknisk fysik med inriktning emot matematik på masternivå på Chalmers och tar sin examen i vår. Han har särskilt ägnat sig åt självlärande system. Hur får man maskiner att tänka själva? Det handlar om att skapa konstgjorda neurala nätverk som imiterar hur det mänskliga nervsystemet i hjärnan fungerar, förklarar han.
– På 50-talet trodde man att robotar skulle kunna göra allt bara vi gav dem all vår kunskap. Men kunskap räcker inte. För att kunna lösa problem behövs också erfarenhet och förmåga att lära och förändras. Som när du skriver med en penna på smartphonens skärm och den lär sig att känna igen handstilen och omvandlar till digital text. Eller när Facebook vill tagga vänners ansiken på dina foton, berättar Daniel Langkilde.
Han anser att vi inom en snar framtid kommer att ha mycket mer interaktiv teknik i vår vardagsmiljö, exempelvis hushållsapparater i hemmet som kan kommunicera med oss på våra villkor. Tekniken kan också hjälpa till att analysera och bringa ordning i all den information som produceras via datorer, mobiler, kreditkort och så vidare.

Daniel Langkilde är uppväxt i en familj med akademiska traditioner. Intresset för teknik har gått från Lego-byggen till avancerade datakonstruktioner. Redan i gymnasiet byggde han en egen robot och fick som första pris i Utställningen Unga Forskare åka på sommarforskarskola till MIT i Boston. Där fick han kontakt med de främsta forskarna inom robotteknik.
– Skillnaden i kultur var en stark upplevelse. Där fanns en tro på individen, på tekniken och på framtiden som jag ofta saknat i Sverige, säger han.

Som styrelsemedlem i Förbundet Unga Forskare mötte Daniel många duktiga ungdomar som inte fick utlopp för sin kapacitet i den svenska skolan och han bestämde han sig för att skapa Rays, en svensk variant av MIT:s sommarforskarskola. Han ordnade finansiering, skaffade forskningsmentorer och praktikplatser på bland annat Kungliga Tekniska högskolan. Sedan starten 2010 har Rays blivit den främsta språngbrädan för duktiga unga forskare, vilket bevisas av att en klar majoritet av de senaste årens vinnare i Unga Forskares utställning deltagit i Rays sommarforskarskola.

Daniel Langkilde är mångårig styrelseledamot i Förbundet Unga Forskare. Han är även ordinarie ledamot i Chalmers styrelse. Läsåret 2012/2013 var han ordförande för Chalmers Studentkår.

Foto: Peter Widing, Simon Fagerström och Mathias Elmeskog (CFFC)

För ytterligare information, kontakta:  
Cari Hildebrand, pressansvarig Anders Walls Stiftelse, tel. 070-6057906

Anders Walls Stiftelse
Anders Walls Stiftelse grundades 1981 och delar årligen ut stipendier till unga begåvningar inom områdena naturvetenskaplig forskning, ung företagsamhet, landsbygdsutveckling, internationella studier samt musik. Sedan starten har stiftelsen delat ut drygt 50 miljoner kronor till ett 350-tal stipendiater. Minst lika viktig som stipendiesumman är medlemskapet i nätverket Wallumni, som består av tidigare Wall-stipendiater. Medlemmarna träffas regelbundet och genomför bl.a. internationella studieresor tillsammans.


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Stipendier

Marika får praktisera ett år i London

$
0
0


Chalmeristen Marika Källman belönas med 2014 års Anders Wall-stipendium för ett års praktik på Svenska Handelskammaren i London.

Marika Källman studerar till civilingenjör inom industriell ekonomi på Chalmers med en master i Intellectual Capital Management.
– Det handlar bland annat om hur man värderar immateriella tillgångar och skyddar innovationer hos både företag och universitet, förklarar Marika, som kom i kontakt med ämnet under sina två år på Chalmers entreprenörskola.

I dagarna reser hon till Nicaragua för sitt examensjobb. Där ska hon delta i ett gemensamt forskningsprojekt med deltagare från Kanada, Sverige och Nicaragua som tillsammans byggt upp en biobank för cancerforskning. Marika ska studera hur forskningsresultaten kan hanteras i form av immateriellt kapital och utforma en typ av affärsmodell för att skydda dem vid en kommersialisering.
– Forskningsinnovationer kan annars resultera i dyra mediciner som folk i fattigare länder ändå inte har råd att köpa, säger hon.

Internationella relationer har alltid intresserat Marika. I högstadiet gick hon en internationell linje med många olika nationaliteter bland eleverna och där undervisningen till största del bedrevs på engelska. Som nationell koordinator för Iaeste (The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience), en ideell organisation för internationella praktikutbyten, deltog hon i flera internationella konferenser. Hon ingick själv i ett praktikutbyte i Vitryssland.
– Det har lärt mig att kommunicera, förhandla och hitta konsensus över nationsgränser och kulturskillnader, berättar hon.

Framtidsplanerna präglas av ett internationellt perspektiv, där hon kan kombinera sina kunskaper inom teknik, ekonomi och språk.
– Jag skulle gärna ha ett jobb med strategiskt ansvar för ett nystartat företag som vill expandera utomlands. FN eller UD lockar också, gärna med internationella utvecklingsprojekt där man kan göra långsiktig skillnad även med små medel. Men den stora drömmen är att bli diplomat.

Marika Källman har även varit aktiv inom Nova 100, Sveriges främsta talangnätverk för studenter, och Unga Aktiesparare. Dessutom har hon svart bälte i ju-jutsu!

Foto: Privat

För ytterligare information, kontakta:  
Cari Hildebrand, pressansvarig Anders Walls Stiftelse, tel. 070-6057906

Anders Walls Stiftelse
Anders Walls Stiftelse grundades 1981 och delar årligen ut stipendier till unga begåvningar inom områdena naturvetenskaplig forskning, ung företagsamhet, landsbygdsutveckling, internationella studier samt musik. Sedan starten har stiftelsen delat ut drygt 50 miljoner kronor till ett 350-tal stipendiater. Minst lika viktig som stipendiesumman är medlemskapet i nätverket Wallumni, som består av tidigare Wall-stipendiater. Medlemmarna träffas regelbundet och genomför bl.a. internationella studieresor tillsammans.


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Stipendier

Mattecentrum söker volontärer

$
0
0


Mattecentrum är en ideell organisation som ger barn och unga gratis läxhjälp i matematik i 25 städer i Sverige.
Till deras räknestugor kommer över 4 000 frågvisa elever för att få hjälp med allt ifrån grundläggande matematik till matte 5/E.
Mattecentrum söker nu fler volontärer till sin verksamhet i Göteborg.
Att vara volontär är ett enkelt sätt att få dela med sig av sina kunskaper och det kan vara en chans att själv utvecklas. Enda kravet är att du har läst klart till och med matte 5/E. Det rör sig om två timmar i veckan på en centralt belägen skola och du kan räkna med att gå därifrån med ett leende på läpparna!
Vill du också hjälpa barn och ungdomar att finna glädjen i matten?
Skicka din intresseanmälan till maya@mattecentrum.se

Mer information >>>
www.mattecentrum.se 


Postat i:Karriär, Teknikaliteter

Michel Westher är Årets Teknolog

$
0
0

Varje år utser Chalmers, Chalmers Studentkår och den ideella föreningen Tekniska Samfundet Årets Teknolog – en student som gjort något anmärkningsvärt och osjälviskt för högskolan, studentkåren eller sina medstudenter. Senast i raden att få utmärkelsen är chalmeristen Michel Westher som förutom äran också får ett resestipendium på 10 000 kronor. Han har haft ledarroller i många olika projekt vid sidan av studierna och engagerat sig i både styrelser och föreningsliv. Något han känner extra starkt för är projektet Vår Kamp Mot Cancer som drar in pengar till cancerforskning.

Michel Westher 600x400

Michel Årets Teknolog 2013 prisGrattis Michel! Du är Årets Teknolog 2013, hur känns det?
– Tack så mycket, det känns helt fantastiskt måste jag erkänna! Det är extra roligt att bli uppmärksammad på Chalmers där jag har varit väldigt aktiv och engagerad. Att det har synts, uppskattats och sedan uppmärksammas på detta sätt känns helt otroligt. Jag blev väldigt överraskad när jag fick beskedet, men samtidigt oerhört glad!

Berätta om ditt engagemang som student på Chalmers!
– Jag har haft förmånen att kunna engagera mig i projekt som jag verkligen brinner för och älskar, det har nog gjort att jag lagt ner det där lilla extra. Föreningslivet på Chalmers är fantastiskt och har för min del öppnat väldigt många dörrar för fortsatta projekt och engagemang. Under kandidatutbildningen på Industriell ekonomi satt jag först i programmets PR-kommitté och därefter ett år i styrelsen som sektionsordförande. Min studietid kan sammanfattas som fantastiskt rolig.

Du har även haft ledarroller i olika projekt vid sidan av studierna?
– Det stämmer, jag har startat flera företag och ideella projekt som förhoppningsvis varit till nytta för många studenter. Jag försöker hela tiden ha roligt och om man på köpet kan skapa något som hjälper andra så känns det kanon. Bland annat har jag varit delaktig i att starta och bygga upp satsningar som CompareRepair, Vår Kamp Mot Cancer och Lurn och det är jag otroligt stolt över. Jag har fått arbeta tillsammans med många drivna och häftiga personer som utvecklat mig och gjort projekten möjliga. Det är det jag är mest glad över – att ha fått träffa alla de här personerna och lära känna dem.

Nu får du 10 000 kr i resestipendium för dina insatser, hur ska de spenderas?
– Jag ska resa tillsammans med min flickvän som har varit sjuk sedan en tid tillbaka men som nu börjar må bättre. Vi drömmer om att göra en roadtrip i USA och det här blir ett perfekt bidrag till den resan.

Vad sysslar du med just nu förutom att studera?
– Framför allt fokuserar jag på min flickvän och att hon ska bli frisk. Hon drabbades förra sommaren av en cancertyp som heter lymfom och ända sedan första behandlingen har hennes syster följt henne med kameran. Projektet Vår Kamp Mot Cancer kommer i april att arrangera en fotoutställning som blir en personlig skildring av hur det är att leva med cancer och hur livet förändras. Syftet med Vår Kamp Mot Cancer är att dra in pengar till cancerforskning och vi har fram till idag lyckats samla in 250 000 kronor vilket känns hur häftigt som helst.

Du arbetar också med ett företag som heter Lurn, berätta!
– Vi har utvecklat ett verktyg i form av en webbaserad plattform för e-learning som effektiviserar utbildningar. Målet är att den tid studenter får med lärare i klassrummet ska utnyttjas maximalt. Lärarna har otroligt mycket information och kunskap men studenterna lägger främst tid på att skriva av information som lärarna antecknar på tavlan. Vi vill förse lärarna med perfekt information gällande vad studenterna faktiskt kan och inte kan. På så vis kan tiden i klassrummet användas mer effektivt till att lära studenterna det de har svårt för och ge dem den kunskap som faktiskt bara läraren kan bidra med. Vi startade företaget våren 2013 och har redan vuxit ur vårt första kontor – idag är vi tolv personer som arbetar med Lurn. Plattformen är aktiv i fyra kurser på Chalmers vilket känns otroligt roligt. Det vi gör känns riktigt häftigt och har potential att bli stort inom både akademi och näringsliv!

Tekniska Samfundet
Vår Kamp Mot Cancer
Lurn
CompareRepair
Tidgare nyhet om Michel Westher och CompareRepair

Bild: Kristian Målbakken och Gerardo Telese/CFFC


Postat i:Karriär, Näringsliv, Next Stop Chalmers, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Stipendier

Johanna Svensson summerar ett intensivt år för Chalmers Studentkår

$
0
0


Byggplaner för fritidsområdet i Härryda, förberedelser inför den nya läsårsindelningen, utvecklingen av de två campusen och mottagningsperioden.
Samt en kritisk granskning i Göteborgs-Posten, som lett till ett fördjupat samarbete mellan högskolan och kåren.
Chalmers Studentkår har lagt ett intensivt år bakom sig med många stora utmaningar.
– Det roligaste är att få vara med och långsiktigt påverka hur det kan bli så attraktivt som möjligt att plugga på Chalmers, säger kårordförande Johanna Svensson.
Upprustningen av fritidsanläggningen vid Sandsjön i Härryda klubbades och projekterades under 2013 och innebär bland annat att C.S.-bastun och Sportstugan renoveras, och att ett helt nytt hus byggs på området.
– Det är fullbokat nästan varje helg, men vi har tidigare mest underhållit och inte gjort så mycket för att utveckla anläggningen för att fler ska kunna utnyttja den. På campus är det svårt att bygga ut och få plats med alla sociala arrangemang. Därför satsar vi omkring 20 miljoner kronor för att se till att få något riktigt bra att erbjuda studenterna i Härryda, säger Johanna.
Byggstart är planerad till vintern 2014.

Nytt grepp om campusfrågorna
Under året har kåren påbörjat arbetet med att utveckla servicen till sina medlemmar på campus Lindholmen. En undersökning har genomförts där studenterna själva fått säga vad de saknar i utbudet och vad som skulle kunna öka deras trivsel:
– Vi har tagit fram en handlingsplan som gäller för tre år framöver, och det handlar till exempel om hur man skulle kunna förbättra kårhuset, mat- och lunchalternativ och vilka utrymmen för att umgås socialt på kvällar och helger som ska finnas.
Just campusfrågorna har studentkåren tagit ett nytt grepp på. Det har lett till ett ökat engagemang och en tydligare syn på campusutvecklingen:
– Det är stora frågor inom högskolan och vi vill se till att vi har en medvetenhet i vad vi tycker och vad vi vill. Det är stora beslut som påverkar många människor framåt i tiden. Vi vill att studenterna ska sättas i första rummet på de områden som handlar om utbildning och studiesociala aktiviteter, förklarar Johanna.

Ny läsårsindelning påverkar
Läsåret 2014/2015 får Chalmers en ny läsårsindelning på 40 veckor istället för nuvarande 36, en förändring som kåren noggrant bevakar.  Under året deltog man i konsekvensdiskussioner inom högskolan och såg över sin egen verksamhet:
– Det är viktigt att se till att det blir så bra som möjligt för alla. Hur kommer omläggningen att påverka alla våra kåraktiva när jullovet försvinner, till exempel? Vissa projekt har kunnat genomföras eftersom studenter lagt mycket planeringstid på jullovet. Vi har också tittat på hur mottagningen kan komma att påverkas.

Granskning fördjupade samarbetet
Johanna Svensson lyfter även fram den journalistiska granskning som publicerades i Göteborgs-Posten i våras. Den uppmärksammade artikelserien om alkoholkulturen på Chalmers fick den positiva effekten att kårens samarbete med högskolan fördjupades och förbättrades:
– Från kårens sida har vi känt att vi har fått ett starkare samarbete och en ökad dialog med högskolan när det gäller de sociala frågorna, säger hon.
Den årliga studentmottagningen är en fråga som engagerat Johanna Svensson och kåren. Hon vill att den ska utvecklas och bli ännu bättre:
– Vi jobbar medvetet med att få en så bra mottagning som möjligt som vi alla på Chalmers kan vara stolta över. Kårledningen kommer proaktivt att fortsätta med att utveckla mottagningen och stärka upp, hjälpa och stötta alla de andra kommittéer som lägger ner otroligt mycket tid och engagemang på mottagningen.

Stiftelseremissen viktig fråga
När Johanna Svensson tillträdde sommaren 2013 tog hon över flera viktiga frågor från sin företrädare Daniel Langkilde. En sådan fråga på dagordningen var remissvaret på regeringens betänkande om högskolestiftelser. Studentkåren var med och förberedde högskolans remissvar, och lämnade dessutom in ett eget svar genom samarbetsorganet Sveriges förenade studentkårer (SFS).
– Vårt ställningstagande är att det är väldigt bra som vi har det på Chalmers och att vi vill vara kvar som stiftelsehögskola. Men det har varit mycket diskussioner bland annat med andra studentkårer som inte alltid haft samma åsikt som vi.
Johanna Svensson ser positivt på att kåren fått lämna avtryck både i högskolans svar på remissen och i svaret via SFS:
– Det är många som har sagt att det är viktigt att höra både vårt och högskolans svar i och med att vi är så unika, säger hon.

Engagemang och utveckling
Men vad är det som får studentkårens ordförande att orka upp en gråtrist måndagsmorgon? Vilka drivkrafter har hon?
– Det jag själv tycker är kul är utvecklingsarbetet och det starka engagemang jag möter varje dag. Att få chansen att långsiktigt påverka hur det kan bli så attraktivt som möjligt att plugga på Chalmers. Vi vill vara en guldkant i tillvaron och se till att studenterna har det bra – att det sociala livet vid sidan av studierna blir bra och roligt.
Johanna Svensson ser också en viktig uppgift i att förmedla vad studenterna kan lära sig genom att engagera sig i kårlivet:
– Vad kan du få ut av att engagera dig i Chalmers Studentkår, vad ger det för extra värden och vad får du med dig för praktisk livserfarenhet egentligen ifrån det? Det är någonting vi trycker på väldigt starkt. Jag tycker att engagemanget är det finaste med studentkåren. Det finns så många som engagerar sig en så stor del av sin fritid för att göra det bättre och roligt för andra studenter på Chalmers, säger Johanna.

Text: Michael Nystås
Foto: Mattias Alm, CFFC.se

En kraftigt förkortad version av den här intervjun publiceras i Chalmers årsberättelse 2013. Intervjun gjordes i januari 2014.


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Välkommen till årets största besöksdag

$
0
0


Chalmersdagen den 20 mars innebär ett myller av liv och rörelse i kårhuset på campus Johanneberg.

Spindeln i nätet är mässgeneralen Bodil Obrelius Hallberg från avdelningen Kommunikation och marknad på Chalmers:
– Jag tror att vi har läget under kontroll, säger hon under en paus i de intensiva förberedelserna.
Twittra gärna om Chalmersdagen med hashtaggen #chalmersdagen.

Samtliga civilingenjörs- och högskoleingenjörsprogram, arkitekt- och sjöprogram samt Tekniskt basår ställer ut under Chalmersdagen. På plats finns även Chalmers Studentkår, Chalmers Studentbostäder, SGS Studentbostäder, Antagningsenheten, sommarmatten, Centrala studievägledningen och samordnare för funktionshindrade studenter. Det kommer också att finnas information om utlandsstudier.
Dessutom visar masterstudenterna från Chalmers Formula Student upp sin tävlingsbil.
Det är mycket som väntar de omkring 1 300 besökarna, som ofta anländer i bussar från stora delar av landet.

Många detaljer att tänka på
Bodil Obrelius Hallberg har det övergripande ansvaret för planering och genomförande av Chalmersdagen, och är den som ser till att allting funkar. Och det är många detaljer att tänka på – räcker lokalerna till, hänger programmet ihop, vem ställer trottoarpratarna på plats, är alla montrar bemannade?
– Det ska även tryckas affischer och program, skyltas ordentligt, ställas i ordning bord, roll-ups och mycket annat. Men jag tror att vi har läget under kontroll, säger Bodil Obrelius Hallberg.
Studenterna i Centrala Rekryteringsgruppen (CRG) finns med som stöd, liksom även utbildningsprogrammens egna rekryteringsgrupper. Klockan nio på torsdag slås portarna till kårhuset upp inför strömmen av nyfikna gymnasiestudenter som förhoppningsvis ska välja Chalmers som sin destination.
– Dessförinnan bjuds våra basårsstudenter på frukost i kårrestaurangen, berättar Bodil Obrelius Hallberg.

Kom på inspirationsföreläsningar
Parallellt med utställningen finns möjlighet att lyssna på seminarier där nuvarande studenter berättar mer om hur det är att plugga på just deras program och på Chalmers.
Två inspirationsföreläsningar anordnas med en alumn och en doktorand, som båda studerat på Chalmers men valt olika yrkesbanor efteråt.
Antagningsenheten har två seminarier och studenter från CRG berättar om livet som chalmerist, också det vid två tillfällen.

Rundvandringar på campus
Under dagen ordnas även tre rundvandringar på campus. Rundturerna brukar vara populära och innehåller bland annat en smygtitt på en riktig studentlägenhet.
Man stannar även till vid Teknisk design-studenternas utställning på Ljusgården i arkitekturhuset. Där visar de upp några av sina spännande arbeten från det gångna året.
De tre rundvandringarna startar klockan 11.10, 13.10 respektive 14.30.

Viktigt vara med på mässorna
Bodil Obrelius Hallberg är just hemkommen efter en intensiv turné på utbildningsmässor över hela landet. Hon berättar att årskullarna börjat minska, och att tredjeårsstudenterna på gymnasiet börjat bli färre.
– Men just därför är det så oerhört viktigt att vi kommer ut på mässorna. Vi försöker vara med på så många som möjligt, säger Bodil Obrelius Hallberg, som har ungefär 30 resdagar om året.

Samtidigt på Göteborgs universitet
Den 20 mars anordnar även Göteborgs universitet sin årliga besöksdag. Av tradition samordnas besöksdagarna på Chalmers och universitetet, och ett gemensamt pressmeddelande distribueras till lokala medier.
Den gemensamma besöksdagen lanseras bland annat med reklam på bussar och spårvagnar.
Inbjudningar har också gått ut till gymnasieskolor, komvux och arbetsförmedlingar i Västra Götaland, Hallands, Jönköpings, Kronobergs och Värmlands län.

Text: Michael Nystås
Foto: Torgil Störner

Besöksdagen den 20 mars 2014 >>>

Chalmers
Plats och tid: Chalmers kårhus, Teknologgården 2, kl. 09.00-16.00
Hitta hit: Buss 16, 158 och 753, spårvagn 6, 7, 8, 10 och 13 (hållplats Chalmers)
Mer information >>>
www.chalmers.se/sv/utbildning/mot-chalmers/Sidor/Chalmersdagen.aspx

Göteborgs universitet
Plats och tid: Academicum, Medicinareberget, kl 11.00-16.00
Hitta hit: Buss 16, 25, 52 och 761, spårvagn 6, 7, 8 och 13 (hållplats Sahlgrenska huvudentré eller Medicinaregatan).
Mer information >>>
www.utbildning.gu.se/villstudera/pluggapauniversitet/besoksdag

Kontaktperson, Chalmers:
Bodil Obrelius Hallberg, Kommunikation och marknad, 031-772 2502
boob@chalmers.se, mobil 070-920 55 50

Kontaktperson, Göteborgs universitet:
Viveka Gren, Kommunikationsenheten, 031-786 5641
viveka.gren@gu.se, mobil 0709-44 09 52

Twittra om Chalmersdagen med hashtaggen #chalmersdagen

Rundvandring på Campus Lindholmen den 27/3 >>>
Som ett komplement till rundvandringarna på Campus Johanneberg den 20 mars anordnas en motsvarande rundvandring på campus Lindholmen den 27 mars. Där finns möjlighet att få ännu mer information om Chalmers treåriga högskoleingenjörs- och sjöfartsutbildningar samt Tekniskt basår.
Tid och plats: Kl. 17, 27/3 2013, Hus Saga, campus Lindholmen
Mer information >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Oppet-hus-Lindholmen.aspx


Postat i:Föreläsningar, Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers
Viewing all 172 articles
Browse latest View live